Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp abd Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Çin Cumhurbaşkanı Xi ve ABD Başkanı Trump Telefon Görüşmesi Yaptı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile ABD Başkanı Donald Trump, Covid-19 salgınının ABD’de hızla yayılması üzerine bir telefon görüşmesi yaptı. Xi Jinping telefon görüşmesinde ülke ve ırk ayırt etmeyen bulaşıcı hastalıkların tüm insanlığın ortak düşmanı olduğunu vurgulayarak uluslararası toplumun salgına karşı verilen bu savaşı yalnızca birlik hâlinde çalışarak kazanabileceğini söyledi.


 
Xi Jinping, Trump ile görüşmesinde, Çin’in salgını kontrol altına almak için aldığı tedbirleri ayrıntılı şekilde anlattı. ABD’deki son durumu yakından takip ettiklerini ifade eden Xi, Çin halkının ABD’de salgının bir an önce kontrol altına alınmasını umduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Xi, Çin'in salgınla mücadele konusunda uluslararası iş birliğine her zaman hazır olduğunu vurguladı.
 
Washington’u Çin ile el ele vererek salgınla mücadele etmeye çağıran Xi Jinping, Çin’in ABD ile salgına dair bilgi ve deneyimlerini paylaşmaya devam edeceğini söyledi. Çin’in bazı eyaletlerinin ve Çinli işletmelerin ABD’ye gerekli tıbbi malzeme desteği sağladığını kaydeden Xi, Çin’in ABD’de yaşanan zor durumun farkında olduğunu, ülkeye elinden gelen tüm yardımları sağlayacağını belirtti.
 
Trump: Çin’in deneyimleri bana ilham verdi
 
ABD’de şu an aralarında öğrencilerin de bulunduğu çok sayıda Çinli olduğunu ifade eden Xi Jinping, Çin hükümetinin kendi vatandaşlarının can güvenliğine ve sağlığına son derece büyük önem verdiğini, Washington’dan da bu konuda gerekli tedbirleri almasını istediğini dile getirdi. Xi Jinping, şu anda Çin-ABD ilişkilerinin önemli bir noktada bulunduğunu ve iş birliğinin taraflar için tek doğru tercih olduğunu vurguladı.
 
ABD Başkanı Donald Trump, görüşmede Cumhurbaşkanı Xi’nin dün düzenlenen sanal G20 zirvesindeki sözlerini dikkatle dinlediğini, şahsının ve diğer ülkelerin liderlerinin Xi’nin görüş ve önerilerini takdirle karşıladığını söyledi.
 
Donald Trump, ABD ve Çin’in Covid-19 salgınıyla karşı karşıya olduğunu ve Çin’in salgınla mücadelede olumlu ilerlemeler kaydettiğini görmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Çin'in bu konudaki deneyimlerinin kendisine ilham verdiğine işaret eden Trump, iki ülkenin salgınla mücadelenin önündeki engelleri kaldırması için konuyla bizzat ilgileneceğini dile getirdi.
 
Çin’e ABD’ye tıbbi malzeme sağlaması, salgına karşı etkili ilaçların araştırılması da dâhil olmak üzere iki ülke arasında sağlık alanındaki temas ve iş birliğini güçlendirmesi dolayısıyla teşekkür eden Trump, Amerikan halkının, sosyal medya üzerinde Çin halkına olan sevgi ve saygılarını gösterdiğini belirtti. Çinli öğrencilerin ABD’deki eğitim sistemi için çok önemli olduğunun altını çizen Trump, Çinli öğrenciler de dahil olmak üzere ABD’deki Çin vatandaşlarını en iyi şekilde koruyacaklarını ifade etti.
 
İki lider, ayrıca her iki tarafı da ilgilendiren sorunlar üzerinde iletişimi sürdürme konusunda anlaştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.