Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan Solomon Adaları Açıklaması

Çin ile Pasifik ada ülkesi Solomon Adaları arasında kısa süre önce güvenlik işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşma herhangi bir üçüncü tarafı hedef almazken, Avustralya Başbakanı Morisson, anlaşmayı Çin’in “bir Pasifik ada ülkesine büyük baskı uygulaması” olarak yorumladı.

Bu yoruma Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, bu gibi sorumsuz iddialara karşı çıktıklarını belirtti.

Zhao, Avustralya, ABD ve İngiltere’nin nükleer denizaltı işbirliği geliştirip Güney Pasifik bölgesinin nükleerden arındırılması için harcanan çabaları boşa çıkardığını hatırlatarak, asıl bu tip eylemlerin Güney Pasifik ülkelerini riske attığını kaydetti.

Sözcü, Avustralya’daki siyasetçilerin bölgede güvenlik endişesi ve nükleer yayılma riski yaratmak, Asya-Pasifik bölgesinde kamplar kurmak ve jeopolitik oyunlar oynamak yerine, ada ülkelerinin bölgesel güvenlik ve istikrarı koruma arzusuna, ikili işbirliği geliştirme hakkına saygı göstermeleri gerektiğini vurguladı.

Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısının bu ay içinde Solomon Adaları’nı ziyaret edeceğine dikkat çeken sözcü Zhao Lijian, Solomon Adaları’yla normal dostluk ve işbirliği ilişkileri geliştirmesine karşı çıkmayacaklarını ve iki taraf arasındaki ilişkilerin üçüncü tarafı hedef almamasını ümit ettiklerini kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.