Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit abd adana tesk yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Çin, Filistin’e Omuz Verdi: Destekliyoruz

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chungying, yaptığı açıklamada başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletlinin kurulmasını desteklerken, ülkenin BM Daimi Temsilcisi Zhang Hun ise İsrail’in bir an önce zorla tahliye ve yıkımları durdurması gerektiğinin altını çizdi. İsrail’in Kudüs’te yer alan Şeyh Cerrah Mahallesi’ndeki Filistinlileri zorla tahliye etme girişimleri ve Mescid-i Aksa’ya dönük provokasyonları çatışmaları beraberinde getirdi. Filistin’den ateşlenen füzeleri İsrail’in saldırı izlerken, her iki tarafın kayıpları artmaya devam ediyor.



Süreci endişeyle izlemekle yetinmeyerek açıklama yapan ülkelerin başında ise Çin Halk Cumhuriyeti geliyor. Günlük basın toplantısında basının sorularını yanıtlayan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying, “1967 sınırlarını esas alan, başkentinin Doğu Kudüs olduğu tam egemen Filistin devletinin kurulmasını destekliyoruz” diye konuştu.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in geçmişten bugüne Filistin Halkıyla Dayanışma Günü vesilesiyle Birleşmiş Milletler’e (BM) mesaj gönderdiğini anımsatan Hua Chunying, “Filistin içinde ve dışındaki mültecilerin acılarını anlıyoruz. Çin, Filistin sorunun erken bir tarihte kapsamlı ve adil çözümü ile Orta Doğu’daki kalıcı barışa gücü ve bilgeliği ile katkı sağlamaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, yıl içinde düzenlediği Orta Doğu turu sırasında Filistin sorununun çözümü için tarafları başkent Beijing’e davet edeceklerini duyurmuştu.

“İsrail yıkımları durdurmalı”

Çin’in İsrail’in politikalarına tepki veren gösteren bir diğer isim ülkenin BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun oldu. Pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) toplantısına katılan Zhang Jun, sivillerin zarar gördüğü çatışmaların önlenmesi için bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini bildirdi. Filistin sorununa “iki devletli” çözüm önerisini yineleyen Çinli diplomat İsrail’in atması gereken adımları şu şekilde sıraladı:

“İsrailli yetkililer, Müslümanlara dönük şiddet, tehdit ve provokasyonları önlemek için gerekli tedbirleri almalıdır. Kudüs’ün Eski Şehir bölümündeki kutsal yerlerin tarihi statükosu her zaman korunmalı ve ona saygı gösterilmelidir. Çin, Doğu Kudüs’teki Şeyh Cerrah ve Silwan Mahalleleri’ndeki Filistinli ailelerin gittikçe artan bir şekilde tahliye edilmesinden derin endişe duyuyor. Çin, İsrail’i yıkımları, tahliyeleri ve tüm yerleşim faaliyetlerini durdurmaya çağırıyor. Durumun değişkenliği ve tırmanma potansiyeli dikkate alındığında, Güvenlik Konseyi’nin iki devletli çözüme bağlılığını yinelemesi gerekiyor.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.