Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası Hakkari HAVA HAREKATI erdoğan çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon başbakan binali yıldırım

Çin’in Yeni Feribot Limanı, Uzay Üssüne Benziyor

Çin’in kalbinde yer alan Chongqing kenti, 35 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık yerleşim yerleri arasında gösteriliyor. Bu devasa kent, yakında akılları zorlayan bir inşaat projesine ev sahipliği yapacak. Kente yeni bir feribot terminali inşaa edilecek; koy boyunca uzanan bina, adeta bir bilimkurgu romanından çıkmışa benzeyecek. Bina, Cuntan Uluslararası Kruvaziyer Merkezi olarak işlev görecek.



Proje, Mad Architects adlı mimarlık şirketi tarafından geliştiriliyor. Adı geçen şirket, 430 metre uzunluğundaki bu dev merkezi tasarlamak için, daha çok yuvarlak ve oval biçimlere yer vermiş. Yangtze Nehri'ne yukarıdan bakan altı bina 50 bin metrekarelik ticari alana ve 15 bin metrekarelik de kruvaziyer limanına sahip.

Şirketin projeden sorumlu ekibi, merkezi fütürist ve biraz da sürrealist bir anlayışla tasarladığını açıklıyor. Bina tabandan tavana camlı bir alüminyum duvarla kaplı. Dev çatı pencereleri iç mekanın aydınlanmasını sağlıyor. Çin İnşaat Araştırmaları Akademisi’nin iş birliği ile gerçekleştirilecek olan binanın bütününde çalışmalar Kasım 2022’de başlayıp 2027’de sona erecek.

Chongqing kenti, birkaç 10 yıllık süredir, her yıl 300 bin yeni sakin edinerek, göz kamaştırıcı bir başkalaşım içine girmiş durumda. Dolayısıyla kent, yeni gelenlere ev sağlamak için mimarların adeta bir tür deneysel iş alanı durumuna gelmiş halde. Star Wars dekorlarından çıkmış gibi görünen yeni terminal de bu mimari gelişmenin bir parçası. Bu kadar hummalı bir faaliyet içindeki Chongqing kentinin, dünyanın çimento üretimi merkezlerinden biri konumuna gelmiş olması da şaşırtıcı olmasa gerek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.