Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası Hakkari erdoğan çukurova belediyesi HAVA HAREKATI recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon chp haberleri

Çin’in Yeni Uzay Teleskobu, Hubble’dan 350 Kat Geniş Görüşe Sahip Olacak

Çinli gökbilimciler, gelecekte Çin uzay istasyonuyla aynı yörüngeye oturacak olan gökyüzü tarama teleskobunun bir amiral uzay astronomi tesisi olacağını söyledi. Çin Bilimler Akademisi Ulusal Astronomi Gözlemevi Müdür Yardımcısı Liu Jifeng, 2023 yılında fırlatılması beklenen Çin uzay istasyonu teleskobunun yaklaşık bir otobüs büyüklüğü ve iki metrelik çapıyla Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hubble uzay teleskobunun çapıyla karşılaştırılabilir ancak görüş açısının Hubble’dan 350 kat daha geniş olacağını ifade etti.

 

Araştırmacı Li Ran, Hubble teleskobunun görüş açısının elimiz düz olduğunda bir tırnağın boyutunun yaklaşık 1/100’ü kadar olduğunu ve 30 yıldır evreni gözlemleyen Hubble’nin tüm verilerinin gece gökyüzünün yalnızca küçük bir parçasını kapsadığını kaydetti.

Li Ran, Çin uzay istasyonu teleskobu gökyüzü tarama modülünün ana odak düzleminin 30 dedektörden oluşacağını ve her birinin Hubble’nin dedektöründen daha büyük ve daha fazla piksele sahip olacağını söyleyen Li, Çin uzay istasyonu teleskobunun hizmete girdikten sonra uzaydaki en büyük kamera olacağını dile getirdi.

Li̇ Ran, teleskobun “Karanlık madde ve karanlık enerji nedir?” ve “Galaksiler nasıl evrimleşir?” gibi evrenin en temel sorularını yanıtlamaya yardımcı olacağını ve gece gökyüzü alanının yüzde 40’ından fazlasının fotoğraflarını çekeceğini belirtti.

Teleskobun araştırma optik tesisinden sorumlu bilim adamı Zhan Hu, teleskobun uzay istasyonu ile aynı yörüngede bağımsız olarak faaliyete geçeceğini ve kendi yakıtını taşıyıp gerektiğinde ikmal, bakım ve ekipman yenileme için uzay istasyonuna yanaşabileceğini ifade etti. Zhan Hu, teleskobun planlanan görev ömrünün 10 yıl olduğunu sözlerine ekledi.

Teleskobun Samanyolu’nun doğru bir toz haritasını çizebileceğini, süper kütleli kara deliğin maddeyi nasıl yuttuğunu gözlemleyebileceğini ve soluk öte gezegenleri fotoğraflayabileceğini belirten Zhan Hu, muhtemelen yeni ve özel gökcisimlerinin keşfedileceğine dikkat çekti. Li Ran açıklamalarını şöyle sürdürdü.

“Çin’in teleskobu Güneş sistemindeki büyük gezegenleri de gözlemleyebilecek. Örneğin Uranüs henüz yörüngedeki bir sonda tarafından gözlemlenmedi. Hubble Uranüs’ü uzun yıllardır izledi, ancak Çin Uzay İstasyonu Teleskobu fırlatıldıktan sonra Hubble teleskobu artık çalışmayabilir, bu nedenle insanlar Uranüs’ün tam bir yörünge döngüsünde nasıl hareket ettiğini bilmek isterse, Çin bu alanda katkıda bulunabilecek.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.