Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk abd Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Dünya, Suudi Gazetecinin Kayboluşunu Konuşuyor

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra hakkında bir daha bilgi alınamayan Suudi muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı’na ilişkin kaygılar sürerken, olay dünya medyasında Suudi Arabistan’ın Türkiye ve ABD ile ilişkileri ve Suudi Veliaht Prens’in Batı’daki prestijine verebileceği zarara vurgu yapılıyor.

–Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra hakkında bir daha bilgi alınmayan Suudi muhalif gazetesi Cemal Kaşıkçı’na ilişkin kaygılar artarken, olay dünya medyasında yoğun haber ve yorumlara konu oluyor. Olayın özellikle hem Suudi Arabistan’ın Türkiye ve ABD ile ilişkilerine hem de Suudi Veliaht Prens’in Batı’daki prestijine verebileceği zarar üzerinde duruluyor.

WASHİNGTON POST: ARABİSTAN-ABD İLİŞKİLERİNİ KARMAŞIKLAŞTIRABİLİR

Cemal Kaşıkçı’nın köşe yazdığı Washington Post gazetesi, konuya odaklanmaya sürdürüyor. “Cemal Kaşıkçı, gerçeği söylemeyi tercih etti” gibi yorumlar yapıldığı gazetede “Suudi gazetecinin yok oluşu ve iddia edilen cinayeti ABD ile ilişkileri karmaşıklaştırabilir” görüşü de dile getiriliyor.

Bu çerçevede, “Trump yönetimi, WPost köşe yazarı olan Cemal Kaşıkçı’nın kaderine ilişkin kamuoyu önünde pek az konuştu ancak yetkililer, yönetimin bilgi taleplerine Suudilerin yanıt vermemesinden hayal kırıklığı duyuyor” deniliyor.

NEW YORK TİMES: BÖLGENİN İKİ ÖNEMLİ GÜÇLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİ ALTÜST EDEBİLİR

Kaşıkçı olayını “Ortadoğu’u sarsan sır” olarak gören New York Times ise,  bu gelişmenin “bölgenin en önemli güçlerinden ikisi” dediği Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilere verebileceği zarar üzerinde duruyor. Gazete, şunları söylüyor:

“Pazar günü itibariyle (Kaşıkçı’nın) yok oluşuna ilişkin tartışma, bölgenin en önemli güçlerinden ikisi arasındaki ilişkileri altüst etmekle tehdit ediyor. Öldürüldüğü teyit edilirse 33 yaşındaki Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammet bin Selman’ın Batı’da  umut verici bir reformcu ve güvenilir bir müttefik imajını yaratma kampanyasının çökmesine yol açabilir.”

TİMES: SUUDİ ARABİSTAN ARTAN BASKISININ ALTINDA

İngiliz The Times gazetesi ise “Suudi Arabistan, Türk yetkililerinin onu (Kaşıkçı’yı) İstanbul konsolosluğunda öldürmekle suçlamasından sonra en tanınmış gazetecisinin kayboluşunu izah etmesi için dün gece artan bir baskı altında idi” sözleriyle girdiği haberinde şöyle devam ediyor:

“Haber kuruluşlarına ‘isimleri açıklanmayan yetkililer’ tarafından dile getirilen iddia,  Batı ile askeri ittifakın kilit üyeleri olan ancak aynı zamanda Sünni Müslüman dünyasının liderliği için rakip her iki ülke arasında önemli bir çatlak yaratmakla tehdit ediyor.”

EL PAİS:  TÜRKİYE’NİN KAŞIKÇI’NIN PLANLANMIŞ BİÇİMDE ÖLDÜRÜLDÜĞÜNE İNANIYOR

İspanya’nın önde gele gazetesi El Pais ise,  Türkiye’nin Kaşıkçı’nın Suudi Konsolosluğunda öldürüldüğüne “inandığını” belirtirken, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın eleştirileriyle tanınan gazetecinin nerede bulunduğunun ise “sır” olmaya devam ettiğini söylüyor.

Gazeteye göre, son saatlerde Kaşıkçı’nın kayboluşu “dehşet verici” bir viraja girmiş bulunuyor. Türkiye’nin Kaşıkçı’nın tasarlanarak konsoloslukta öldürüldüğüne inandığı Riyad’ın ise bu suçlamaları “temelsiz” olarak nitelediği kaydediliyor.

VOA: KAŞIKÇI OLAYI GİZEMİNİ KORUYOR

Suudi gazetecinin kayboluşunu da değerlendiren Amerika’nın Sesi (VOA)  “Kaşıkçı olayı gizemini koruyor” başlığını kullandığı haberde  “Salı günü Suudi Arabistan’ın İstanbul’daki başkonsolosluğuna girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın durumu belirsizliğini koruyor” değerlendirmesini yaptı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.