Öne Çıkanlar deprem HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen meclis Hakurk Aleyna Tilki Yıldız Tilbe

“İngiltere, Sömürgecilik Rüyasından Vazgeçmeli”

Çin Dışişleri Bakanlığı, İngiltere’nin Çin’in iç işlerine karışmaması ve sömürgecilik rüyasından vazgeçmesi gerektiğini açıkladı. İngiltere hükümeti dün 48’inci Hong Kong konulu yarım yıl raporunu yayımlayarak, Çin’in İngiltere ile imzaladığı ortak bildiriyi sürekli ihlal etmekte olduğunu iddia etti. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, İngiltere ve uluslararası toplumun Hong Kong’da insan hakları ve özgürlüğü savunmak için adımlar atmaları ve Çin’in taahhütlerini yerine getirmesini sağlamaları gerektiğini vurguladı.





Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin bugün Beijing’de düzenlenen basın toplantısında konuyu değerlendirdi. Wang Wenbin, adı geçen rapor ve Raab’ın açıklamasının Çin’in iç işleriyle ilgili konulara kabaca müdahale anlamına geldiğine dikkat çekerek, Çin’in bu girişimleri şiddetle kınadığını belirtti.



Sözcü Wang, “İngiltere, Hong Kong’da demokrasi hususunda endişelerini öne sürerken Çin’in içişlerine karışmaya çalışıyor. İngiltere’nin asıl amacı, Hong Kongluların insan haklarıyla ilgilenmek değil, Hong Kong’da kaos yaratmak, Hong Kongluların çıkarlarını zedelemek ve siyasi çıkar elde etmektir. Hong Kong Çin’in bir parçasıdır ve hiçbir dış gücün Çin’in iç işlerine müdahalesine izin verilmez. Bu mesele, Çin’in egemenliği ve çekirdek çıkarlarıyla da ilgilidir. İngiltere’nin uluslararası hukuk ve temel uluslararası ilişkiler kuralları ekseninde Hong Kong’un Çin’e dönüşünün üzerinden 24 yıl geçtiği gerçeğini dikkate almasını istiyoruz. İngiltere sömürgecilik rüyasından vazgeçmeli, çifte standarttan uzak durmalı, Hong Kong konusunda rapor yayımlamayı durdurmalı, Çin’in içişlerine hiçbir surette karışmamalı, Hong Kong’da refahın korunması ve Çin-İngiltere ilişkilerinin gelişmesine yararlı adımlar atmalı” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.