Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan Dünya Haberleri

Merkel’den Çin Lideri Xi’nin Çağrısına Destek

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Dünya Ekonomik Forumu’nda yaptığı konuşmada, Çin lideri Xi’nin ortaya koyduğu çok taraflılık çağrısına katıldığını ve Avrupa’nın Çin ile ABD arasında taraf tutmasından yana olmadığını söyledi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden yönetimi “Çin’i kontrol altına almak için” Batılı demokrasileri bir araya getirmeye çalışırken, Merkel kişisel çıkar grupları oluşturulması konusunda son derece ihtiyatlı davranıyor.


 
Merkel, önceki gün Dünya Ekonomik Forumu’ndaki konuşmasında, “Birbirine karşı blokların oluşumundan kaçınmayı arzu ediyorum. Örneğin bir tarafta ABD, diğer tarafta Çin varsa, biz ikisi arasında taraf tutmak zorundayız. Bu durum, çok sayıda ülke için adil değil”  ifadelerini kullandı. Merkel, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in çok taraflılık çağrısı yapan konuşmasına katıldığını belirterek “Çin lideri dün bir konuşma yaptı, ikimiz de çok taraflılığı kabul ediyoruz, buna olan ihtiyacın farkındayız” dedi.
 
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, 25 Ocak’ta Dünya Ekonomik Forumu (WEF) 2021 Davos Gündemi’ne video konferans ile katılarak “Çok Taraflılık Meşalesi İnsanlığın Yolunu Aydınlatsın” başlıklı bir konuşma yapmıştı. Cumhurbaşkanı, Xi Jinping, çağımızın karşı karşıya olduğu sorunların çözümünün çok taraflılığı sürdürüp uygulama ve insanlığın kader ortaklığını teşvik etmeye bağlı olduğunu vurguladı. Xi, dünyada uluslararası arenada ‘küçük çevreler’ ve ‘yeni soğuk savaş’ ile meşgul olma, diğerlerini tehdit etme ve korkutma, her fırsatta ayrıştırma ve yaptırım yapma, izolasyon ve hatta tecrit yaratmanın, sadece dünyayı bölünme hatta çatışma içine itebileceğini de kaydetti.
 
Merkel konuşmasında, AB’nin ABD’nin önde gelen teknoloji şirketlerini vergilendirmesi konusunda Biden yönetimiyle ortak bir fikir bulmayı umduğunu dile getirdi. Merkel ayrıca, geçen yılın sonunda tamamlanan Çin-AB Yatırım Anlaşması müzakerelerinden “çok memnun” olduğuna değindi. Çin ve AB için kilometre taşı anlamı taşıyan bu süreçle ilgili olarak, Biden ekibi Avrupa’nın ABD ile koordinasyon içinde davranması gerektiği uyarısında bulunmuştu. 

Merkel, 25 Ocak’ta Biden ile ilk telefon görüşmesi yaptı. Almanya Başbakanlık Sarayı sözcüsü, iki tarafın salgın, iklim ve küresel ekonominin toparlanması gibi konularda iş birliğini güçlendirmeye karar verdiğini belirtti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.