Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit tesk adana Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Akşener yunanistan esnaf

Moskova Ve Şam’dan Farklı İdlib Açıklamaları

Türkiye’nin Suriye’nin İdlib bölgesinin silahsızlandırılması mutabakatına ilişkin çalışmaları konusunda Rusya ve müttefiki Suriye’den farklı açıklamalar gelmesi dikkat çekti. Kremlin, Rusya'nın İdlib anlaşmasının yerine getirilmesi için Türkiye tarafından atılan adımları gördüğünü ifade ederken Suriye Başbakan Yardımcısı  ve Dışişleri Bakanı Velid Muallim ise, Türkiye’nin İdlib mutabakatından doğan yükümlülüklerini yerine getirmeye "niyetli olmadığı" iddiasında bulundu.

SANA haber ajansına göre, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim,  İdlib’de silahsızlandırılmış bir bölgenin oluşturulması anlaşmasına rağmen söz konusu bölgede “Hala teröristlerin bulunduğunu” belirterek, “Bunun Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirme konusunda ciddi olmadığını gösterdiğini” öne sürdü.  Muallim ayrıca “İdlib kentinin hala teröristlerin kontrolünün altında olduğu” savını da dile getirdi. 

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov ise, Sputnik’in yansıttığı açıklamasında Rusya'nın İdlib anlaşmasının yerine getirilmesi için Türkiye tarafından atılan adımları gördüğünü ifade ederken, Ankara'nın bölgedeki zorlu durum nedeniyle anlaşmayı tam olarak yerine getirememesini anlayışla karşıladığını ifade etti. SANA, ayrıca Muallim'in İdlib konusunda ülkesinin Rusya ile tam koordinasyon içinde olduğunu vurgularken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “İdlib anlaşmasının geçici olduğunu, Suriye devletinin egemenliğini tüm Suriye toprakları üzerinde tesis etme hakkının bulunduğu” sözlerini de zikrettiğine dikkat çekti.

ABD’YE SUÇLAMALAR

Velid Muallim, ayrıca ABD ve öncülüğündeki uluslararası koalisyonun “binlerce silahsız Suriyeli sivili öldürdüğünü” savunurken ABD’nin halen Suriye’de “DEAŞ’ın dışındaki herkesle savaştığını” da söyledi. Suriye Dışişleri Bakanı, ABD’nin, “Suriyeli Kürtlere destek bahanesi ile Suriye’nin kuzeyinde ve güneyinde üsler kurduğunu” da ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.