Öne Çıkanlar chp tesk genel başkanı bendevi palandöken cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan abd AES Genel Başkanı Mehmet Alper Öğretici CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül bm aselsan Koronavirüs Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Cengiz inşaat Vajinismus

“Bu İş Birlikleri Kapsamında, Mezunlarımıza İstihdam Öncelikli Bir Meslek Eğitimi Sunulması Sağlanmıştır”

Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi Kapanış ve 50 AR-GE Merkezi Açılış Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi Kapanış ve 50 AR-GE Merkezinin Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada bu önemli etkinlikte kendilerini yalnız bırakmadığı ve etkinliği onurlandırdığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarını sundu. Özer, mesleki ve teknik eğitim kurumlarının genç işsizliğinin azaltılmasında ve Türkiye'nin kalkınmasında oldukça kritik kurumlar olduğunu vurgulayarak Türkiye'de mesleki eğitimin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde büyük bir paradigma değişimi yaşadığını belirtti.

Meslek liseleri hak ettikleri itibara yeniden kavuşuyor

"Geçmişte katsayı uygulamaları gibi haksız ve adaletsiz dış müdahaleler, meslek liselerinin itibar kaybına uğramasına yol açmıştı. Ancak son yıllarda mesleki eğitimi güçlendirmek için sizin liderliğinizle attığımız önemli adımlar, yıllardır tartışılan mesleki eğitimi ayağa kaldırmış ve mesleki eğitimlilerin özgüvenini artırmıştır." diyen Bakan Özer, meslek liselerinin uzun süredir hak ettikleri itibara yeniden kavuşmaya başladığını ifade etti.

Özer; mesleki eğitimde artık sorunların değil, yeni açılımların konuşulduğunu ve mesleki eğitimin yeniden Türkiye'nin umudu olduğunu belirtti.

Sektörün güçlü temsilcileriyle iş birliği

Mesleki eğitimin gelişmesi ve büyümesinin istihdamın artması, gençlerin geleceğe daha güvenle bakması ve üretimin artması anlamına geldiğinin altını çizen Bakan Özer, şunları kaydetti: 

"Bu bağlamda, önem verdiğimiz konuların başında sektörler ile mesleki ve teknik eğitim kurumları arasında daha güçlü ve kapsayıcı bir bağ kurulması ve yapılan iş birliklerinin zenginleştirilmesi gelmektedir. Şu anda mesleki eğitime verdiğimiz tüm alanlarda, sektörlerin güçlü temsilcileriyle iş birliği kurmuş bulunuyoruz. Eğitim verdiğimiz ve iş birliği kurmadığımız hiçbir alanımızı bulunmuyor. Bu iş birlikleri kapsamında, mezunlarımıza istihdam öncelikli bir meslek eğitimi sunulması sağlanmıştır."

Yeni paradigmada sektör temsilcilerinin mezunları beklemediğini, eğitim programı güncelleme, iş başı eğitimi ve staj gibi alanlarda sürece dâhil olduğunu belirten Özer; bu adımların mesleki eğitime yönelimi artırdığını dile getirerek şu ifadeleri kullandı: 

"Attığımız bu sistematik adımlar, öğrencilerin mesleki eğitime yönelimlerini de artırmıştır. 2021 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) yerleştirmelerine bakıldığında mesleki ve teknik eğitime yoğun bir ilginin olduğu ve özellikle üst başarı dilimindeki öğrencilerin mesleki eğitimi tercih ettikleri görülmektedir. Sınav puanıyla öğrenci alan mesleki ve teknik Anadolu liselerinde kontenjan doluluğu %95'i aşmıştır. 

Bunun yanı sıra çok sayıda mesleki ve teknik Anadolu lisemiz, %1'lik başarı dilimden öğrenci alarak mesleki ve teknik eğitime yönelik ilgiyi gözler önüne sermiştir."

50 AR-GE merkezi

Bu alanda yaşanan bir diğer önemli gelişmenin de fikrî mülkiyet alanında olduğunun altını çizen Bakan Özer, mesleki ve teknik eğitim veren okullar bünyesinde toplam 50 AR-GE merkezi kurduklarını belirtti.

Bu merkezler sayesinde öğrenci ve öğretmenlerin yeni ürünler tasarlayarak o ürünlerin fikrî mülkiyet kapsamında tescil alabileceklerini dile getiren Bakan Özer, "AR-GE merkezlerimizde tescili alınan patent, faydalı model, tasarım ve marka sayısı her geçen gün artmaktadır." dedi.

"Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi"nin en önemli özelliğinin okullar arası başarı farklarını azaltıcı bir rol oynaması olduğunu kaydeden Özer, projeye ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Proje sayesinde seçilen okulların altyapısını güçlendirerek okullar arasındaki başarı farkının azaltılmasını hedefledik. Bu proje ile amacımız son yıllarda mesleki eğitim alanında yaptığımız iyileştirmelerin tüm okullarımıza yayılmasını sağlamaktır.

Bir yıl gibi bir süre içerisinde hükûmetimiz tarafından projemize aktarılan 1 milyar lira bütçe kullanılmıştır."

Özer, projeye desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bu projeye emek veren tüm çalışma arkadaşlarına teşekkür ederek, açılışı yapılan 50 AR-GE merkezinin hayırlı olmasını diledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.