Öne Çıkanlar Afrin Hakkari çin pkk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik ak parti Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Übeyd Adıyaman

UNICEF: 10 Ülkede Çocukların Yüzde 40’ı Temel Eğitime Erişemiyor

UNICEF, okula gitmeyen çocuk oranlarının en yüksek olduğu 10 ülkede çocukların yüzde 40'ının temel eğitime erişemediğini belirtti.

UNICEF bugün yaptığı açıklamada ilköğretim dışında kalan çocuk oranlarının en yüksek olduğu 10 ülkede her 5 çocuktan 2’sinin okula gitmediğini açıkladı. Açıklamada, “İlköğretim çağındaki çocukların neredeyse üçte ikisinin okula gidemediği Liberya okula gitmeyen çocuk oranının en yüksek olduğu ülke. Liberya’dan sonra ikinci sıradaki Güney Sudan’da ise çocukların yüzde 59’u ilkokul eğitimi hakkını yaşama geçirememekte ve devam eden çatışmalar nedeniyle ülkedeki her 3 okuldan biri faaliyet gösterememektedir” ifadeleri kullanıldı.

UNICEF, okula gitmeyen çocuk oranının en yüksek olduğu 10 ülke arasında Afganistan, Sudan, Nijer ve Nijerya’nın da yer aldığını belirtirken, insani acil durumlarının ve uzayıp giden krizlerin çocukları okullarından kopardığını net biçimde gösterdiğini ve ayrıca Suriye’de okul çağında olup okula gitmeyen çocukların sayısının 2,1 milyon olduğunu ifade etti.

Açıklamaya göre UNICEF’in kaygısı, çatışmaların, doğal afetlerin ve aşırı yoksulluğun etkisi altındaki ülkelerde eğitim almadan yetişecek çocuk kuşağının ülkelerine ve ekonomilerine katkıda bulunacak becerilerden yoksun olarak büyüyecek olmalarıdır.

UNICEF Eğitim Bölümü Başkanı Jo Bourne konuya ilişkin şunları söyledi:
"Çatışmaların etkilediği ülkeler açısından okul çocuklarının, kriz geçtikten sonra topluluklarını yeniden inşa etmeleri için gerekli bilgi ve becerilerle donatılması kısa dönemde travmayla baş edebilmelerini sağlayacak istikrar ve normalleşme duygusunu kazandırır. Okullar ayrıca çocukları çevrelerindeki travma ve fiziksel tehditlere karşı da korur. Çocuklar okula gitmediklerinde istismar, sömürü ve silahlı gruplara çekilme gibi tehlikelere daha açık konuma gelirler.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.