Öne Çıkanlar kılıçdaroğlu palandöken tesk genel başkanı bendevi palandöken esnaf Akşener DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan babacan Çukurova Demirspor Kulübü Başkanı Kamil Aslan Arap 13 Aralık 2023 Çarşamba Gündemi Çin Borsalarında İşlem Gören İnovasyon Şirketi Sayısı Çinli Bilim İnsanları

Ağbal’dan Taşeron İşçi Açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Son dönemde açıklanan göstergelere bakıldığı zaman 2017’de büyüme oranının yüzde 5.5’ten daha büyük olması daha fazla ihtimalli beklenen bir olasılık” dedi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçiler ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, “Bu konu ile ilgili olarak bu çalışmalar, Sayın Başbakan ifade ettiği için söyleyeceğim, yılbaşından önce bu yasayı Meclis’ten geçirmeyi planlıyoruz. Burada model konusunda Bakanlar Kurulu bir model noktasında karar verildiği anda da Hükümet olarak sizlerle paylaşacağız” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplandı. Komisyonda 2018 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı, 2016 Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanun Tasarısı ve Sayıştay tezkereleri ele alınıyor. Milletvekillerinin bütçenin geneline ilişkin konuşmalarının ve sorularının sonlanmasının ardından Bakan Ağbal, soruları yanıtladı.  

“HER TÜRLÜ UYARI VE KATKIYA AÇIK OLDUĞUMUZU İFADE ETMEK İSTERİM”

AK Parti’nin 16 kez bütçe hazırladığına dikkat çeken Bakan Ağbal, “adaletsiz bütçe” eleştirilerine, “Burada adaleti de vicdanı da en iyi tartacak olan aziz milletimizdir. Ama yine de buna rağmen adalet ve vicdan perspektifinde yapılan her türlü uyarı ve katkıya açık olduğumuzu ifade etmek isterim. Sonuçta her şeyin başında vicdan ve adalet geliyor” şeklinde yanıt verdi.

“TÜRKİYE EKONOMİSİ 2010-2016 ARASI DÖNEMDE 6.7 BÜYÜMÜŞ”

Yakın vadede 1990-2002 arası sağlanan ortalama büyümenin yüzde 3.6 olduğuna dikkat çeken Ağbal, “AK Parti hükümetleri süresinde 2002-1016 arasında sağlamış olduğumuz büyüme oranı da yaklaşık olarak yüzde 6.7” dedi. 2013 Gezi Parkı olaylarından sonraki dönemde 204-2015-2015 ve 2016 yıllarında büyümenin görece olarak aşağı geldiğini ifade ede Bakan Ağbal, “Bugün yakın vadede Türkiye ekonomisinin büyüme oranlarını tartışırken Gezi Parkı Olayları, 17-25 operasyonları, ardından yine global bir takım oyunlar, bölgede yaşanan jeopolitik riskler, her şeye rağmen Türkiye ekonomisi yine de 2010-2016 arası dönemde 6.7 büyümüş. Bütün içeride ve dışarıda tezgahlanan oyunlara rağmen Türkiye ekonomisi hem iç şoklara, hem dış şoklara karşı dayanıklılığını büyümede çok net bir şekilde göstermiş” değerlendirmesinde bulundu.

“SON BİR YILDA 1.1 MİLYON İNSANIMIZA İSTİHDAM SAĞLADIK”

AK Parti hükümetleri döneminde istihdamın kesintisiz bir şekilde arttığını kaydeden Ağbal, “Global ekonomik kriz meydana geldiğinde başta AB ülkeleri olmak üzere bu ülkelerin çoğunda istihdam seviyesi uzun yıllar boyunca 2007 seviyesine gelemedi. 2013’ten sonra gelmeye başladı. AK Parti 2007’den sonra 2009 ekonomik krizine rağmen bu dönemde 7.9 milyon insana ilave istihdam üretti. Portekiz’in, İtalya’nın, İspanya’nın, Fransa’nın, Yunanistan’ın istihdamına bakın. Son bir yılda 1.1 milyon insanımıza istihdam sağladık. Burada çalışanlarımız, işverenlerimiz buna destek verdi. Ciddi anlamda, iş gücüne katılma oranının artıyor olması istihdamın aşağı geliyor olmasına bir şekilde imkan veriyor” diye konuştu.

BÜYÜMEDE HIZLANMA

2016’nın son çeyreğinden itibaren bütün beklentilerin aksine büyümede hızlı bir toparlanma yaşandığını aktaran Bakan Ağbal, “2017 yılının ilk iki çeyreğinde büyümedeki yakaladığımız ivme artarak devam etti. Birçok gösterge şunu gösteriyor ki, 2017 yılının üçüncü çeyreği de gerçekten geçen senenin aynı çeyreği ile karşılaştırdığınız zaman büyümede yukarı yönlü bir gelişme olacağına işaret ediyor. Son dönemde açıklanan göstergelere bakıldığı zaman 2017’de büyüme oranının yüzde 5.5’ten daha büyük olması daha fazla ihtimalli beklenen bir olasılık” açıklamasında bulundu.

"ŞU KADAR BİR RAKAM GELMİŞTİR DEMİYORUZ”

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu’nun “servet affına” yönelik sorusunu yanıtlayan Ağbal, “’Servet affı’ dediğiniz düzenleme, bir servet affı olarak hiçbir zaman için görmedik. Biliyorsunuz vatandaşlarımızın yurtdışındaki varlıklarının Türkiye’ye getirilmesi için bir düzenleme yaptık. Büyük ölçüde bankacılık sistemi, finans sektörü üzerinden bir uygulama oldu. Şu ana kadar bu konu ile ilgili olarak özel bir ‘şu kadar bir rakam gelmiştir’ demiyoruz” dedi.

“3 TONLUK BİR ALTININ TESLİMİ SÖZ KONUSU”

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nun yastık altındaki altın miktarının ne kadar olduğu ve ne kadarının ekonomiye kazandırıldığı yönündeki sorusunu cevaplayan Bakan Ağbal, “Yastık altındaki altın miktarına ilişkin elimde bir veri yok. Anladığım kadarıyla Başbakan Yardımcımız ifade etti 2.5 ton yeni bir enstrümana mukabil 3 tonluk bir altının teslimi söz konusu dedi. Yeni bir enstrüman, inşallah vatandaşlarımız tarafından da daha fazla kabul görürse eğer böylelikle aslında atıl vaziyette olan bu varlıkların da bu yolla ekonomiye kazandırılmasının imkanı olacak” şeklinde konuştu.

“KARAR VERİLDİĞİ ANDA DA HÜKÜMET OLARAK SİZLERLE PAYLAŞACAĞIZ”

Taşeron işçilerle ilgili çalışmaların devam ettiğini belirten Ağbal, “Bu konu ile ilgili olarak bu çalışmalar, Sayın Başbakan ifade ettiği için söyleyeceğim, yılbaşından önce bu yasayı Meclis’ten geçirmeyi planlıyoruz. Burada model konusunda Bakanlar Kurulu bir model noktasında karar verildiği anda da Hükümet olarak sizlerle paylaşacağız” diye konuştu.

KAMU BORCUNUN MİLLİ GELİRE ORANI SÜRDÜRÜLEBİLİR

Hazine borçlanması ve faiz bakımından son dönemde yukarı gidişin söz konusu olduğunu bildiren Bakan Ağbal, genel olarak kamu borcunun milli gelire oranının sürdürülebilir seviyede olduğunu ifade etti.

“KAMU-ÖZEL İŞBİRLİĞİ PROJELERİ”

HDP’li Garo Paylan’ın Hazine garantileri ile ilgili sorusuna cevap veren Ağbal, şöyle konuştu:

“2018-2019 ve 2020 yıllarında gerek şehir hastaneleri için gerekse garanti ödemeleri için bütçeden gerekli ödenekleri öngördük. Kamu-özel işbirliği projeleri ülkemizin ihtiyaç duyduğu temel alanlarda, yatırımların hızlı bir şekilde yapılması, vatandaşların hizmet alması bu arada da Türkiye’nin büyüme potansiyelini yukarı çekecek önemli yatırımların hayata geçirilmesi maksadıyla yapılmıştır. Her bir proje yapılırken gerek ilgili Bakanlık, gerek Hazine Müsteşarlığı, gerek Kalkınma Bakanlığı, gerek Maliye Bakanlığı teknik düzeyde bütün bu projelerin fizibilitesini, ekonomik getirilerini, muhtemel risklerini öngörmüştür.”

“BÜTÜN ARKADAŞLARIN NAMUSUNA KEFİLİM”

2011 yılından bu yana Türkiye bütçesindeki açığın yüzde birin atında olduğuna dikkat çeken Bakan Ağbal, “Son iki yılda da bütçe açığı hedefini hükümet olarak yukarı çekmek suretiyle bunu yaptık” dedi. Ağbal, orta vadeli hedeflerin gerçekçi, tutarlı ve ulaşılabilir olduğunu düşündüklerini ifade etti. Yeniden yapılandırma çerçevesinde toplam 30.1 milyarlık gelir sağlandığını açıklayan Bakan Ağbal, “Bu ülkede savcılar da vardır. Uzlaşmayı yapan kamu görevlilerinin hiçbirinin koruması da yoktur. Bu evrakların altına imza atan bütün arkadaşların namusuna da kefilim, işlerini yaparken de ehil ve dürüst davrandıklarına da kefilim bu açıdan vicdanım rahat” şeklinde konuştu.

YENİDEN YAPILANDIRMA 30.7 MİLYAR LİRA

Ertelenen prim ödemelerinin tahsilatına Ekim’de başlandığını söyleyen Ağbal, yaklaşık 9 milyar liralık bir tahsilatın mevcut olduğunu ancak tahsilatların genel oranda gerçekleşeceğini belirtti. Ağbal, yapılandırma miktarının da 30.7 milyar lira seviyesine yükseldiğini aktardı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.