Öne Çıkanlar Goggle medicana dolar ne kadar oldu yunanistan meteoroloji haberleri Peru Dışişleri Bakanı Ana Maria Sanchez POLİS EKİPLERİ celal adan binali yıldırım Panathinaikos 1 Aralıkta Vizyonda Yer Alacak Yeni Filmler fransa

Albayrak: Merkez Bankası’nın Bağımsızlığı Türkiye Açısından Çok Kritik Esaslardan Biri

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, para politikalarında tam bağımsızlığın sağlanması gerektiğini ifade ederek, “Merkez Bankası’nın bağımsızlığı Türkiye açısından ekonomimiz açısından çok kritik esaslardan bir tanesi” dedi.

Bakan Albayrak, İstanbul Dolmabahçe’de Yeni Ekonomi Yaklaşımı’nın genel çerçevesine ilişkin açıklama yaptı. Albayrak, iş insanları ve akademisyenlerle toplantılara devam edeceklerini belirterek, “Türkiye’nin orta gelir grubundan üst gelir grubuna çıkması için gerekli noktalarda nasıl bir yol haritası çizmesi gerektiği yönünde birçok toplantılar yaptık, birçok paydaşlarımızla, insanlarımızla sohbet ederek onların fikirlerine başvurduk” dedi.

Bu yeni dönemde Türkiye’nin tüm kurumlarıyla, tüm detaylı stratejileriyle daha hızlı ve daha güçlü politikalarla hedeflerine ilerlediği bir süreci yaşayacağını ifade eden Albayrak, “Gerek para gerek maliye politikalarının tek bir şapkada birleşmesiyle ve bu birleşmeye bağlı yapacağımız ahlaklı ve liyakatli şemsiyesini bir arada taşıyan yönetim kademesiyle çok daha etkin ve güçlü bir bakanlık olacak. Her alanda hem içerden hem dışarıda danışmanlarla, bakan yardımcılarıyla, genel müdürlerle çok daha etkin bir bakanlık olacak hele de icrai fonksiyonlarını yerine getirirken” diye konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, programın detaylarının Eylül ayındaki OVP ile ortaya çıkacağını belirterek, Yeni Ekonomik Yaklaşımın en önemli adımlarının kararlılık, değişimi hedefleyen, güçlü refleks ve strateji, güçlü temeller, sürdürülebilirlik ve katılımcılardan oluştuğunu kaydetti.

Albayrak, prensipler noktasında tüm piyasa paydaşlarıyla daha etkin iletişim ve güvene dayalı bir sürecin ortaya konulması gerektiğini belirterek, “Piyasa ve teori çerçevesinde baktığımızda gerçekçi politikaların seçilmesi öncelikli olacak. Uzlaşmacı ve gerçekçi politikaların seçilmesi ve bunun sağlanması adımlarını attığınızda spekülasyonların ekonomimize etki etmesine izin vermeyip, özellikle veri güvenliği çünkü ekonominin. Özellikle güçlü iletişim ve iş birliği ile Türk Liramıza olan güvenin arttırılması içerden başlayarak yabancı paralizasyonu önündeki tüm bu etkileri çok daha güçlü bir şekilde yöneteceğiz, yönetmek zorundayız” dedi.

"Para Politikalarının Tam Bağımsızlığı Devam Etmeli"

Para politikalarında tam bağımsızlığın sağlanması gerektiğini ifade eden Bakan Albayrak, şöyle konuştu:

“Farkındaysanız ilk geldiğimiz günden beri para politikaları özelinde Merkez Bankası özelinde çok hassas bir dil ve mümkün olduğunda konuşmamaya gayret ettim hatta hiç konuşmadı. Buradaki özellikle para politikalarının tam bağımsızlığı konusu prensip olarak bundan sonra devam etmeli, her daim böyle olmalı. Çünkü bütün bu çerçeveye baktığınızda Merkez Bankası’nın bağımsızlığı Türkiye açısından ekonomimiz açısından çok kritik esaslardan bir tanesi . Fiyat istikrarını kalıcı biçimde bütün bu hedeflerine ulaşabilmesi noktasındaki tüm bu adımların Merkez Bankası tarafından etkin bir şekilde koordine etmesi gereken bir süreçten bahsediyoruz.

“Sermaye Piyasasının Pasta İçerisindeki Payını Da Büyüteceğimiz Bir Dönem Olacak”

Özellikle bankacılık kesimi başta olmak üzere finansal sektörün güçlü yapısı koruması, güçlü mali bünyeleri ile faaliyetlerini etkin bir şekilde devam etmesi noktasında da finansal istikrarın daha da güçlendirilmesi önceliklerimiz ve amaçlarımızdan bir tanesi olacak. Özellikle bankacılık sektörümüz ülkemiz ekonomisi açısından en temel sektörlerden bir tanesi olmaya devam edecek. Bir parantez açayım sermaye piyasaları içerisindeki payını veya finansal sektörü içerisindeki payını azaltacağımız, sermaye piyasasının pasta içerisindeki payını da büyüteceğimiz bir dönem olacak. Yani finansal sektörün yüzde 90’ından fazlası bankacılık sektörü olmayacak. Olmamalı sağlıklı bir finansal sistemden bahsediyorsak özellikle sermaye piyasalarını geliştirmeyi hedefliyorsak.

“Bütçeniz Ne Kadar Disiplinli Olursa Bankaların Kapısına O Kadar Az Gidersiniz”

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, bütçe dengesinin ciddi bir disiplinle kaliteli bir dönüşüm ortaya koymasının sağlanacağını, daha somut, yazılı bir mali plan dairesinde çok daha güçlü bir disiplinin olacağını belirterek, “Bütçeniz ne kadar disiplinli olursa bankaların kapısına o kadar az gidersiniz” ifadelerini kullandı.

Sıkı para ve mali politika sürecini ortaya koyacaklarını kaydeden Albayrak, yapısal reformların önceliklendirileceğini belirtti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.