Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan abd CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül bm aselsan Koronavirüs Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Cengiz inşaat Ebru Şahin CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin Yükseköğretim Kurumları Sınavı

Bakan Ağbal: Bütçe Gelirlerinin Yüzde 85’i Vergi Gelirleri

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bütçe gelirlerinin yüzde 85’inin vergi gelirlerinden oluştuğunu bildirdi.

CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil’in soru önergesin yanıtlayan Maliye Bakanı Ağbal, TBMM’ye sunulan 2017 yılı bütçe tasarısında 645.1 milyar TL gider, 598.3 milyar TL gelir ve 511.1 milyar TL vergi geliri öngörüldüğünü, bütçe gelirlerinin yüzde 85’inin vergi gelirlerinden oluştuğunu söyledi.

2012-2016 döneminde vergi gelirlerinin (sosyal güvenlik kesintileri hariç) milli gelire oranının ortalama yüzde 18 olduğunu belirten Maliye Bakanı, OECD ülkelerinde ise bu oranın ortalama yüzde 25 olduğunu ifade etti.

2010-2016 döneminde gelişmiş ülkelerde bütçe açığının milli gelire oranının ortalama yüzde 5.3, OECD ülkelerinde yüzde 4.8 ve gelişmekte olan ülkelerde ise yüzde 2.5 iken aynı dönemde Türkiye’de genel devlet açığının GSYH’ye oranının sadece yüzde 1 olduğunu belirten Maliye Bakanı Ağbal, “Uluslararası karşılaştırmalara bakıldığında görece düşük bütçe açığı sayesinde sahip olduğumuz mali alan, ekonomimizin sağlam temellere oturması ve uygulanan doğru ekonomi politikaları kamu mali dengelerini sürdürülebilir seviyelerde tutarak ekonomimizin güçlü bir şekilde büyümesine katkı sağlamakta ve aynı zamanda ekonomimizin oluşabilecek risklere karşı oldukça dirençli olmasını sağlamaktadır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.