Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu Pandemi palandöken şehit adana fetö abd tüik tesk yunanistan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

IMF Uzmanları 15 Temmuz'u "Darbe", PKK'YI Çocuk Kaçıran" Diye Sınıfladı Yeni CHP Şoka Girdi

Yeni CHP, İYİ ve vd. bazı partiler 15 Temmuz'un darbe değil "tiyatro" olduğunu savunurken IMF uzmanlarının yayınladığı yeni bir çalışma raporunda 15 Temmuz hain darbe girişiminin ekonomik etkileri ele alındı.



Başta Yeni CHP olmak üzere İYİ Parti ve diğer bazı partiler 15 Temmuz'un bir darbe değil, "tiyatro" olduğunu savunurken, IMF uzmanlarının yayınladığı yeni bir çalışma raporu 15 Temmuz'u "darbe" doiye sınıflayarak dünyadaki diğer darbelerle birlikte ekonomik etkilerini inceledi. IMF uzmanlarının sosyal hareketliliklerin borsalar üzerindeki etkilerini inceledikleri raporda ayrıca annelerin protestosu eylemi anlatılırken PKK "çocuk kaçıran örgüt" olarak nitelendirildi. Bu sınıflandırmalar karşısında Yeni CHP yönetiminin tutumunda bir netleşme olup olmayacağı bekleniyor.

-BORSALAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ SINIRLI OLUYOR

IMF uzmanlarının çalışma raporu "Protestoların Fiyatlanması: Kalkışmalara Finansal Piyasaların Verdiği Karşılık" başlığını taşıdı.

Raporda yakın dönemde meydana gelen darbelerin finansal piyasaları etkileyip etkilemediği incelendi. Türkiye'de 15 Temmuz 2016 fetöcü darbe girişiminin piyasaların kapalı olduğu ana denk getirildiğine dikkat çekildi. Türkiye'deki 15 Temmuz darbe girişimi tiyatro değil resmen "darbe" olarak sınıflanmış oldu.
Raporda, "Türkiye'de askeri hareketlilik 15 Temmuz gecesi çok geç saatlerde başladı. Sonuç olarak, bu olayın çoğu medyada ertesi gün ele alındı. Ayrıca, olayın 15'inde piyasalar kapanana kadar başlamadığı düşünülürse, finansal piyasalar(a etkisi) açısından 16 Temmuz tarihi doğru bir tarih" denildi.

Bu arada dünyadaki çeşitli kalkışma, darbe veya darbe girişimlerinin finansal piyasalarda yankılanıp yankılanmadığını içeren bir listede, 2014'teki "PKK'nın çocuklarını kaçırdığı Diyarbakır Annelerinin oturma eylemi" de sayıldı.

ABD'nin silah yardımı yaptığı bir örgütün, Amerika'nın oldukça etkisinde bulunan bir kurumun uzmanları tarafından "çocuk kaçıran örgüt" şeklinde sınıflanması takdire değer bulundu.

IMF uzmanları ayrıntılı hesaplamalara dayalı raporlarını şöyle özetledi:

"Yeni bir günlük sosyal karışıklık endeksi kullanarak, sosyal karışıklığın borsa performansı üzerindeki olumsuz etkisine dair sistematik kanıtlar sunuyoruz. Tipik bir ülkedeki ortalama bir sosyal huzursuzluk olayı, iki haftalık bir olay ufku boyunca kümülatif anormal getirilerde yüzde 1,4 puanlık bir düşüşe neden oluyor. Bu düşüş, daha uzun süren olaylar ve gelişmekte olan piyasalarda meydana gelen olaylar için daha belirgin. Daha güçlü kurumlar, özellikle daha iyi yönetişim ve daha demokratik sistemler, sosyal huzursuzluğun borsa getirileri üzerindeki olumsuz etkisini azaltır."

Sosyal huzursuzluğun son on yılda giderek artan bir şekilde ekonomik tartışmanın bir parçası haline geldiğini kaydeden IMF uzmanları, çalışmalarında sosyal huzursuzluğun borsa performansı üzerindeki olumsuz etkisi hakkında yeni kanıtlar ortaya koyduklarını bildirdiler.

"Ortalama bir ülkedeki ortalama bir sosyal huzursuzluk olayı, iki haftalık olay penceresi boyunca kümülatif anormal getirilerde yüzde 1,4 puanlık bir düşüşe neden oluyor – iki haftalık ortalama anormal getirilere kıyasla önemli bir düşüş" saptamasını yapan IMF uzmanları, "Etki, daha uzun süren olaylar ve gelişmekte olan piyasalarda meydana gelen olaylar için daha belirgindir" dediler.

Raporda "Daha güçlü kurumlar, özellikle daha iyi yönetişim ve daha demokratik sistemler, sosyal huzursuzluğun borsa getirileri üzerindeki olumsuz etkisini azaltır" denildi.

Odak noktalarının borsa tepkileri olsa da, sosyal huzursuzluğun makroekonomik sonuçlar ve politikalar üzerinde geniş etkileri bulunduğunu kaydeden uzmanlar, "COVID-19 salgını, ekonomik ve ırksal eşitsizlik gibi gelecekteki huzursuzluğun tohumlarını ekecek sosyoekonomik fay hatlarını artırıyor. Toplumsal huzursuzluğun ekonomik sonuçlar üzerindeki kısa ve uzun vadeli etkileri, gelecekteki araştırmalar için önemli bir alan" dediler.

-GİZLİ OTEL ODALARINDA GÖRÜŞTÜLER

IMF uzmanlarının PKK'yı "çocuk kaçıran örgüt", 15 Temmuz'u da resmen "darbe" ilan etmesinden sonra bu kurumla Ankara'daki bazı otellerin arka odalarında gizli görüşmeler yapan Yeni CHP yetkililerinin 15 Temmuz hain fetöcü darbe girişimi ve PKK konusundaki kafa karışıklıklarının aydınlığa kavuşması bekleniyor.

Anahtar Kelimeler:
PkkChpImfFetöİyi Parti
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.