Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Hüddam 3: Lamia Sebahat Aydın İrlandayı Avrupanın Bulut Merkezi Yapacak ClinicExpert Melatonin hormonu

KOBİDER Başkanı Özgenç: "Faiz Yükseldi, Lobi Kazandı, KOBİ Kaybetti"

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, "Nitekim faiz lobisi; TL’nin dolar ve avro gibi rezerve para birimleri karşısında değer kaybetmesini faizlerin yükseltilmemesine bağlıyor. Yıllardır bu tezi Türkiye’ye dayatan lobi, yüksek faiz ortamında yüksek miktarda haksız kazanç elde etti. Aynı kazançlarının devam etmesi için Merkez Bankası Başkanı ve ardından da Hazine ve Maliye Bakanı’nın değişmesiyle faiz artışı beklentilerini açıkça dile getirdiler. Ve bunda da başarılı oldular. Faizin yükselmesiyle lobi kazanırken, ekonominin bel kemiği KOBİ’ler zarar etmektedir." dedi. 

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin sorunlarına ilişkin açıklamada bulundu. 

Özgenç yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

"Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, Ekonomi yönetimini dolar-faiz-enflasyon üçgeninde kıskaca almaya çalışan faiz lobisi, ekonomi yönetimindeki değişiklikle birlikte yeniden sahneye çıktı.

Yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal üzerinde baskı kurmaya başlayan malum lobi, Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde yüksek bir faiz artışı olacağını dillendirmeye başlamıştı. 19 Kasım’da gerçekleştirilen Merkez Bankası faiz kararı toplantısı sonrasında, faiz oranının artması ile bu amaçlarına da ulaştılar.

Yüksek faiz KOBİ’lerin önünde ciddi bir engel

Faiz lobisinin STK ayağı olan derneğin, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararına ilişkin, "Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını ve finansal istikrarı sağlamak için atmış olduğu adım yeni bir döneme girdiğimizi gösteren önemli bir işarettir." değerlendirmesinde bulunması bunun bariz örneğidir.

Çünkü bu dernek, adında “sanayici” kelimesine olmasına rağmen sürekli yüksek faizi savunur. Gelişmiş dünya ülkelerinde, “faiz artsın” diyen tek sanayici örgütüdür. Sürekli faiz artışını desteklemiştir ve halen de desteklemeye devam etmektedir. 

Oysa ki; ekonominin temel mantığı üreterek büyümektir. Kaldı ki faiz arttıkça KOBİ ve sanayici kaybeder. Zira, faiz yükseldikçe etken maliyeti olarak üreticinin, yani KOBİ ve sanayicinin maliyeti artar. Daha pahalıya üretmek durumunda kalır. Ayrıca talep de düşer. Pahalıya üretir ama satamaz, yabancı rakipleriyle rekabet edemez. Böylece üreten kesim zarar eder, batar gider. 

Üretimin düşmanı yüksek faiz!

Nitekim faiz lobisi; TL’nin dolar ve avro gibi rezerve para birimleri karşısında değer kaybetmesini faizlerin yükseltilmemesine bağlıyor. Yıllardır bu tezi Türkiye’ye dayatan lobi, yüksek faiz ortamında yüksek miktarda haksız kazanç elde etti. Aynı kazançlarının devam etmesi için Merkez Bankası Başkanı ve ardından da Hazine ve Maliye Bakanı’nın değişmesiyle faiz artışı beklentilerini açıkça dile getirdiler. Ve bunda da başarılı oldular. Faizin yükselmesiyle lobi kazanırken, ekonominin bel kemiği KOBİ’ler zarar etmektedir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.