Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası çukurova belediyesi Hakkari HAVA HAREKATI erdoğan recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon başbakan binali yıldırım

KOBİDER Başkanı Özgenç: KOBİ’ler Faiz Canavarına Yem Oluyor!

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, "üretimin önündeki en büyük engel olan yüksek faizin Merkez Bankası tarafından dün tekrar yükseltilerek yüzde 17'den yüzde 19'a çıkartılması çarkların yavaşlamasına sebep olacaktır. Ayrıca Türkiye yüksek faiz ile mi 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefliyor?" dedi. 


"Neden faiz artırımına gerek duyuldu?" 

Gelişmekte olan dünya ülkeleri, ekonomideki faiz etkisini azaltmaya çalışırken Türkiye’de Merkez Bankası'nın üreten kesimin sesine kulak tıkayarak faizi yüzde 17’den yüzde 19’a çıkarması üretimi ve büyümeyi frenlemektir.

Kaldı ki; yüksek faiz KOBİ’lerin yatırımlarını durdurur, dolayısıyla üretimi durdurur, istihdamı durdurur, dahası KOBİ’lerin rekabet gücünü ortadan kaldırır ve reel sektörün büyümesini engeller. 

Ayrıca Merkez Bankası’na bir kalemde yüzde 200 baz puan faiz artışı yaptıran nedeni merak ediyoruz. 
Nitekim dünyanın gelişmiş ekonomilerinde faiz oranları tek hanelerdeyken, Türkiye’de yüzde 17-19 civarında olması bunun faiz lobisi için önemli getiri anlamı taşıdığına delalettir. 


"KOBİ’ler faiz canavarına yem oluyor!"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde, "Faiz, en büyük canavar. Bu, faiz lobisinin, birilerinin ihya olmasına yaradı bu ülkede…” demişti. Şimdi ne oldu da Erdoğan’a rağmen yeniden faiz yükseltildi. Ayrıca bu olumsuz karar, “faiz enflasyonun nedeni mi, sonucu mu” tartışmasını akıllara getirdi. 
Oysa ki; ekonominin temel mantığı üreterek büyümektir. Faiz arttıkça KOBİ ve sanayici kaybeder. Zira, faiz yükseldikçe etken maliyeti olarak üreticinin, yani KOBİ ve sanayicinin maliyeti artar. Daha pahalıya üretmek durumunda kalır. Ayrıca talep de düşer. Pahalıya üretir ama satamaz, yabancı rakipleriyle rekabet edemez. Böylece üreten kesim KOBİ’lerimiz zarar eder ve batar gider.   Dahası; Türkiye’nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi hayalden öteye gidemez.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.