Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İyi Parti tsk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener esnaf ankara suriye

LPG İle Benzin Arasındaki Makas Kapandı

Gerek yurt dışındaki ürün fiyatlarında, gerekse dövizdeki artışlar LPG’de üst üste zamlara neden oluyor. ÖTV payının sıfırlanması nedeniyle fiyatlardaki dalgalanmalar artık eşel mobil sistemiyle dengelenemiyor ve zamlar doğrudan pompa fiyatlarına yansıyor. BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü LPG fiyatlarıyla ilgili, “Artan doğalgaz fiyatlarına paralel olarak LPG fiyatları görülmemiş şekilde arttı. Dünyada enerji fiyatlarında yaşanan artışların ülkemize yansıması ise daha farklı oldu. Ülkemizde otogaz fiyatları 0,60 Euro/Lt ve benzin fiyatları 0,75 Euro/Lt civarında. Yılbaşından bu yana LPG fiyatları yüzde 72, benzin fiyatları ise sadece yüzde 17 arttı. Bu nedenle aradaki makas hızlıca kapandı ve LPG kullanmanın ekonomik yönden bir cazibesi kalmadı. Bu durumun doğalgaz üretiminde arz-talep dengesinin sağlanmasıyla çözüleceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük otogaz tüketicisi ve 4,5 milyonu aşan LPG’li araç sayısıyla dünyada en çok LPG’li aracın bulunduğu ülke konumdaki Türkiye’de son gelen zamlarla LPG ile benzin arasındaki fiyat farkı kapandı.

Artan LPG fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan BRC Türkiye CEO’su Kadir Örücü, “Artan doğalgaz fiyatlarına paralel olarak LPG fiyatları görülmemiş şekilde arttı. Her aybaşında açıklanan Cezayir FOB LPG fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 68 oranında artış gösterdi.

Türkiye’ de kullanılan LPG’nin büyük kısmı Cezayir’ den ithal ediliyor ve bu LPG doğalgazdan elde ediliyor. Dünya’ da enerji fiyatlarında yaşanan artışların ülkemize yansıması ise biraz daha farklı oldu. Ülkemizde otogaz fiyatları 0,60 Euro/Lt ve benzin fiyatları 0,75 Euro/Lt civarında. Yılbaşından bu yana LPG fiyatları yüzde 72, benzin fiyatları ise sadece yüzde 17 arttı. Bu nedenle aradaki makas hızlıca kapandı ve LPG kullanmanın ekonomik yönden bir cazibesi kalmadı. Ülkelere göre küçük farklılıklar göstermekle birlikte Avrupa’da otogaz fiyatları 0,80 Euro/Lt, benzin fiyatları 1,50 Euro/Lt olarak değişiklik gösteriyor. Bu fiyatlara göre Avrupa ülkelerinde LPG, benzin makası yüzde 56 yakıt ekonomisi sağlarken ülkemizde bu oran yüzde 4 gibi ölçülemeyecek bir seviyeye gelmiş durumda” diye konuştu.

“LPG TEŞVİK EDİLMELİ”

Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’na taraf olduğunu hatırlatan Kadir Örücü, “Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı sonuç anlaşmasında da Paris Anlaşması’na taraf ülkelerin karbon salımı değerlerini düşürmek için yol haritası oluşturmaları istendi. Küresel ısınma potansiyeli (GWP) faktörü 0 olarak hesaplanan en çevreci fosil yakıt LPG, İtalya, İspanya, Fransa ve İngiltere’de dönüşümde ve vergide teşvik alıyor. Taahhüt ettiğimizkarbon salımı hedeflerini hızlıca ve kolayca tutturmak istiyorsak, tüm dünyaya örnek olan alt yapısıyla LPG sektörüne desteği sürdürmeli ve gerekli teşvikleri uygulamalıyız” dedi.

“4 MİLYON TON LPG TÜKETİYORUZ”

Dünya LPG Örgütü (WLPGA) verilerine değinen Kadir Örücü, “Türkiye yıllık 4 milyon tonluk otogaz tüketimiyle Güney Kore’yi geçerek dünya birinciliğine yükseldi. Türkiye’de 10 yılda otogaza olan talep yüzde 46 oranında arttı. 2020 yılında sıfır kilometre LPG’li araç satışları bir önceki yıla nazaran üç kat artarak rekor kırdı. Binlerce dönüşüm firması, onbinleri geçen istasyon sayısıyla otogaz sektöründe ülke liderliğimiz devam ediyor. Sektörün istihdama olan katkısı giderek büyüyor.

“TÜRKİYE OTOGAZI İTHAL EDİYOR”

Türkiye’de tüketilen otogazın tamamına yakınının ithal edildiğini ancak benzinin, petrolden rafine edilerek ülkemizde üretildiğini belirten Örücü, “Benzini ülkede üretirken, otogazı ithal ediyoruz. Benzin üretimi ülke tüketiminin iki katına yakın. Bu nedenle ürettiğimiz benzinin yarısından fazlasının ihraç edilmesi gerekiyor. Bu nedenle ülke içerisindeki fiyatlandırma mekanizmasının farklı çalıştırıldığını görüyoruz” dedi.

“DEVLETİN FEDA EDECEĞİ VERGİ KALMADI”

Eşel mobil sistemle yakıt fiyatlarının Ekim ayına kadar dengelendiğini ancak son zamlarla feda edilecek vergi kalmadığını da sözlerine ekleyen Kadir Örücü, “Eşel mobil sistemle yapılan zamlar ÖTV’den karşılanıyordu. Yakıtta ÖTV’nin sıfırlanmasıyla devletin elinde feda edeceği vergi kalmadı. LPG’de gördüğümüz fiyat artışlarını benzinde de görebiliriz” şeklinde konuştu.

“LPG’DE ARZ-TALEP DENGELENECEK”

Son dönemde dünyada yaşanan politik gerginlikler ve pandemi nedeniyle LPG ve doğalgaz arzında sorunlar olduğunu belirten Örücü, “Üretimde yaşanan sorunların önüne geçilmeye başlandı. Aralık ayında global fiyatların düşmesini bekliyoruz. Bu doğrudan iç piyasaya yansıyacaktır. Türk Lirası’nın geleceğini öngöremesek de LPG piyasasında fiyatların düşeceğini düşünüyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.