Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen

Merkez Bankası Faizi İndirdi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, faiz indirimlerini sürdürüyor. Merkez Bankası, üst bandı 50 baz puan indirerek yüzde 9,5’ten yüzde 9’a indirdi, alt bandı yüzde 7,25 düzeyinde, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini ise yüzde 7.5 düzeyinde sabit tuttu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranlarını belirledi. Bankanın verdiği karara göre, üst bant (marjinal fonlama oranı) 50 baz puan indirilerek yüzde 9,5’ten yüzde 9’a düşürüldü, borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu. Koridorun alt bandı olan borçlanma faiz oranı ise yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu.

Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 11’den yüzde 10,5’e indirildi.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği, dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmelerin ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği belirtildi. İç talebin büyümeye pozitif katkı verdiği ifade edilirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisinin sürdüğü kaydedildi. Merkez Bankası, iktisadi faaliyetin ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini koruduğunu, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirdi.

Küresel oynaklıklarda artış görüldü

Yapılan açıklamaya göre, yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşandı. Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirdi. Açıklamada, bu doğrultuda Kurulun, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar verdiği belirtildi.

Son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlendiği bildirilirken, hizmet enflasyonundaki ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmelerin likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirdiği ifade edildi.
Merkez Bankası para politikasındaki sıkı duruşun sürdürüleceğini, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceğini vurguladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.