Öne Çıkanlar gündem özeti cumhurbaşkanı erdoğan terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan kılıçdaroğlu Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk MSB gündem başlıkları enflasyon HAVA HAREKATI tüik tesk genel başkanı bendevi palandöken

Merkez Bankasından Enflasyon Tahmini

Enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2016 yılı sonunda yüzde 7 ile yüzde 8 aralığında, 2017 yılı sonunda yüzde 5 ile yüzde 8 aralığında gerçekleşeceği tahmin edildi.
TCMB, Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı sonucu 2016 yılı Ekim ayı Enflasyon Raporunu açıkladı. Buna göre Amerikan Merkez Bankası Fed’in faiz artırımı beklentisi ve diğer gelişmiş ülkelerin merkez bankalarının para politikalarına dair belirsizlikler nedeniyle gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımları, son dönemde zayıflama eğilimi gösterdi.
Çekirdek enflasyon göstergelerindeki olumlu gidişat ve küresel risk iştahının olumlu seyri TCMB’nin üçüncü çeyrekte para politikasındaki sadeleşme sürecine devam etmesini sağladı.
Gelişmiş ülkelerde faiz oranlarının düşük düzeylerde kalacağı öngörüsü, Türkiye’ye ilişkin makroekonomik göstergelerin olumlu seyri ve para politikasındaki sadeleşme sürecinin etkisiyle getiri eğrisi tüm vadelerde aşağı kaydı.

TÜKETİCİ KREDİLERİNDE CANLANMA SİNYALLERİ GÖZLENDİ
Parasal koşulların desteği ve makroihtiyati politikaların etkisiyle yakın dönemde tüketici kredilerinde canlanma sinyalleri gözlendi.
2016 yılı üçüncü çeyreğinde tüketici enflasyonu dalgalı bir seyir izlerken çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonundaki yavaşlama eğilimi sürdü.
Çekirdek göstergelerin ana eğilimleri önceki çeyreğe kıyasla yataya yakın seyretti.
Yıllık büyümenin temel sürükleyicisi nihai yurt içi talep olurken turizm sektöründeki daralmaya bağlı olarak net ihracat büyümeyi olumsuz etkiledi.
Turizm sektöründeki daralmanın sürmesi ve emtia fiyatlarının olumlu etkisinin kademeli olarak azalmaya başlamasıyla cari işlemler açığında kısa dönemde bir miktar artış öngörüldü.
Yakın dönem gelişmeleri çerçevesinde ham petrol fiyatları varsayımı yukarı yönlü, ABD doları cinsinden ithalat fiyatları varsayımı ise bir miktar aşağı yönlü güncellendi.

ÇIKTI AÇIĞI TAHMİNLERİ AŞAĞI YÖNLÜ GÜNCELLENDİ
Raporda, enflasyonu düşürmeye odaklı ve temkinli bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5’lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağı, 2016 yılında yüzde 7,5 olarak gerçekleşeceği, 2017 yılında ise yüzde 6,5’e geriledikten sonra 2018 yılında yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörüldü.
Bu çerçevede enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2016 yılı sonunda yüzde 7 ile yüzde 8 aralığında, 2017 yılı sonunda yüzde 5 ile yüzde 8 aralığında gerçekleşeceği tahmin edildi.
Yakın dönemde yaşanan yurt içi gelişmelerin özellikle kısa vadede iç talebi sınırlayacağı öngörüsüyle çıktı açığı tahminleri aşağı yönlü güncellendi.  Çıktı açığı ve gıda enflasyonundaki aşağı yönlü güncellemenin, ithalat fiyatlarından kaynaklanan yukarı yönlü etkileri kısmen telafi etmesi bekleniyor

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.