Öne Çıkanlar çin Afrin İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik Hakkari ak parti pkk 2018 Türkiye Pist Şampiyonası İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener Adalet Bakanı Abdülhamit Gül Acıbadem Ankara Hastanesi

OECD: Türkiye Sivil Adalet Endeksinde ABD VE İngiltere'yi Geçti!!!

OECD'nin yeni "Bir Bakışta Yönetim 2021" başlıklı raporunda bir sürpriz yer aldı. Türkiye, "sivil adalet endeksinde" içerideki bazı partiler ve maaşa bağlanan ajans, internet siteleri, gazete ve televizyonlarla Türkiye'ye demokrasi ve adalet getirmeye yeltenen ABD'yi geçti!!!



ANKARA(ANKA) - Kalkınma modeli olarak demokrasi ve serbest piyasa rejimini benimsemiş çoğunlukla batı ülkelerinin oluşturduğu Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Türkiye'nin sivil adalete ulaşmada ABD'den ve İngiltere'den daha iyi durumda olduğunu açıkladı. Yani Türkiye, "sivil adalet endeksinde" kendisini; ülke içindeki bazı siyasi partiler, kuruluşlar ve maaşa bağlanan ajans, internet siteleri, gazete ve televizyonlarla Türkiye'ye demokrasi ve adalet getirme hamlesine adayan ABD'den daha iyi konuma ulaştı. "Sivil adalet" kategorisi vatandaşın kendisine yapılan maddi manevi haksızlıkların tazmin edebilme seviyesi olarak tanımlanıyor.

OECD'nin "Bir Bakışta Yönetim 2021" raporu yayınlandı.

-TÜRKİYE SİVİL ADALET MEKANİZMASINDA ABD'Yİ SOLLADI

OECD raporunda şu satırlar yer aldı:

"Ortalama olarak OECD ülkeleri 2006'dan sonra 2016 yılında World Justice Project (WJP)'in Hukukun Üstünlüğü endeksinin, sivil adalete erişim ve erişime güçyeterliği boyutunda 0.03 puanlık bir artış sağladı. Mükemmel durum "1" kabul edilirse OECD ülkeleri burada ortalmada 0.65 skora ulaşmış oldu. Hollanda (0.80), Almanya (0.79), Danimarka ve İsveç (0.76) en yüksek skorlara sahip oldu. 2016-2020 yılları arasında en büyük artışı ise Estonya, Türkiye (her biri 0.08 puan), Avusturya, Yunanistan ve İsveç (her biri 0.07 puan) yaptı.

"Sivil adalet" deyimi, bireylerin başka bir kişinin ihmali, dikkatsizliği veya yanlış uygulaması nedeniyle yaralandıklarında veya zarar gördüklerinde adil bir çözüme ulaşmalarının yolu olarak kabul ediliyor. Sivil adalet sistemi, kişinin örneğin maddi tazminat davası açmasına ve yaralanmalar için tazminat almasına imkan sağlayan sistem olarak işliyor.

Buna göre 2013-2019 arası 19 OECD ülkesi genel devlet yönetimi düzeyinde isihdam artışı sağladı. OECD'de merkezi hükümet istihdam artış oranı yüzde 0.6 oldu. En büyük ortalama yıllık merkezi kamu istihdam artış oranını yıllık yüzde 3.3'lük oranla Türkiye sağladı. Türkiye'yi yüzde 2.7 ile Lüksemburg ve 2.4 ile İngiltere izledi.

-TÜRKİYE'DE GENÇLERİN YENİ KOŞULLARA ADAPTE OLMA YETENEĞİ YÜKSEK

Rapordaki ilginç verilerden birine göre "yeni şartlara koşullara adapte olabilme özelliği" öğrencilerin yeni şartlarla başa çıkabilme yeteneklerini gösteriyor. Pandemi sırasında öğrenciler uzaktan öğretime geçiş zorluklarıyla başettiler ve çoğu kendisini evde dört duvar arasında günlerce kapanırken buldu. 2018 yılında Meksika, Türkiye ve İspanya'daki öğrencilerin OECD ortalamasına göre alışılmamış durumlar ve zorlukların üstesinden gelmede daha büyük bir yeteneğe sahip oldukları ortaya çıktı. İtalya, Yunanistan ve Slovak Cumhuriyeti ise bu endekste en sonlarda yer aldı.

-PISA'DA EN BÜYÜK İYİLEŞMEYİ TÜRKİYE GÖSTERDİ

2018'de OECD ülkelerindeki öğrenciler Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA)'nın "okuma" yeteneği  bölümünde 487 puana ulaştılar. Raporda, "Türkiye'deki öğrenciler, 2015'teki puanlarından 37 puan daha fazla alarak en çok iyileşmeyi gösterdiler" denildi.

-TÜRKİYE GENÇ İŞSİZLİĞİNİ DÜŞÜRMEDE BAŞARI SAĞLADI

2020 yılında OECD'de 15-29 yaş arası gençlerin yüzde 12.6'sı "NEET" olarak bilinen okumayan ve işte çalışmayan kişi konumunda oldu. Burada iyileşme var çünkü rakam 10 yıl önce yüzde 15.6 idi.

İsviçre (yüzde 4.9), Hollanda (yüzde 5.8) ve Lüksemburg (yüzde 6.2) en düşük NEET oranlarına sahip. Türkiye (yüzde 30.8), Kolombiya (yüzde 23.7), İtalya (yüzde 23) ve Meksika (yüzde 20.7) en yüksek çalışmayan ve tahsil yapmayan genç oranına sahip.

OECD raporunda, "İsrail NEET oranını genel işsizlikte sağladığı düşüşlerle paralel olarak 10 yılda yarıladı. Letonya ve Türkiye de sırasıyla yüzde 9.9 ve 8.7 olmak üzere büyük düşüşler başardı" denildi.

-TÜRKİYE KADIN YARGIÇLARI EN FAZLA ARTAN ÜLKE

2018 itibarıyla kadın yargıçlar OECD-AB ülkelerinde kadın yargıçların oranı yüzde 61. Oran Letonya'daki yüde 81'lik orandan, İngiltere'deki yüzde 33'e kadar değişiyor. Oran ve sayılardaki artış 2016'dan bu yana yüzde 2 arttı. Raporda, "Kadın yargıç sayısında en büyük artış yüzde 5 ile Türkiye'de kaydedildi. İzlanda ve İsrail'de ise yüzde 1'lik düşüş görüldü" denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.