Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası çukurova belediyesi Hakkari HAVA HAREKATI erdoğan recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon chp haberleri

OECD: Türkiye Yapay Zeka Politikalarında Avrupa'nın 4. Büyük Ülkesi!

Ekonomi ve teknoloji alanında hala birçok eksikliklerine, içten ve dıştan önemli ekonomik ve terörist saldırılarla karşılaşmasına rağmen Türkiye, önemli bir sanayi ve teknoloji ülkesi olma yönünde adımlar atıyor. Bunlardan sonuncusu OECD'nin önceki gün yayınladığı bir araştırmayla ortaya konuldu.



Türkiye ekonomi, teknoloji alanındaki birçok eksikliklerine ve terör dahil uluslararası planda sıkıştırılma ataklarına karşı önemli uluslararası başarılar da elde ediyor. Örneğin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Türkiye'nin Avrupa'da yapay zeka girişimleri için en fazla proje hazırlayan ülkeler arasında 4'üncü sırada geldiğini açıkladı.

OECD bünyesinde bulunan "AI Policy Observatory" (OECD, Yapay Zeka Politikaları Gözlemevi) ülkelerin yapay zeka konusundaki politikalarını proje sayısı açısından ele alan bir araştırma yaptı. Çalışmanın sonuçlarını interaktif olarak internet sitesinde önceki gün yayınlayan OECD'nin araştırmasına göre Avrupa'da yapay zeka ile ilgili en fazla proje İngiltere'de bulunuyor. İngiltere'de 46 yapay zeka girişimi var. Sonuç İngiltere'yi yapay zeka politikaları açısından Avrupa'nın 1.'si yapıyor.

Almanya'da 31, Belçika'da 22, Türkiye'de 15, Macaristan'da 14, Norveç'te 13, Danimarka'da 12, İsveç'te 10, Fransa'da 9, Hollanda'da 8, İspanya'da 8, İtalya'da 7, Portekiz'de 6, Sırbistan'da 4, Romanya'da 3, Sırbistan'da 4, Yunanistan'da 3, Bulgaristan'da 2 yapay zeka projesi yürütülüyor. Diğer Avrupa ülkelerinde ise söz konusu alandaki proje sayısı düşük.

OECD'nin araştırması, teşkilata üye olsun ya da olmasın 60 ülke, bölge ve AB'den 600'den fazla AI politika girişiminin canlı verisini topladı.

-İŞTE TÜRKİYE'NİN YAPAY ZEKA PROJELERİ

OECD'ye göre Türkiye'nin yapay zeka alanında sürdürdüğü, kullanma aşamasına getirdiği veya kullandığı 15 proje şöyle:

-2023 ENDÜSTRİ VE TEKNOLOJİ STRATEJİSİ: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bütüncül bir yaklaşım yaklaşım ve dinamiklere göre özel olarak tasarlanan sanayi ve teknoloji alanlarını kapsayan bir program yerine getirmeyi hedefleyen 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisini yayınladı.

-YAPAY ZEKAYLA GÖĞÜS KANSERİ TEŞHİSİ: Radyologlar Cumhurbaşkanlığı Dijital Transformasyon Bürosu'nda geliştirilen bir etiketleme gerecini kullanarak iyi huylu ve kötü huylu tümörleri etiketleyebilecek.

-BULUT BİLGİSAYAR VE BÜYÜK VERİ ARAŞTIRMA LABORATUVARI: TÜBİTAK BİLGEM - Bilgi Teknolojileri Enstitüsü iştiraki olan bulut bilişim ve Büyük Veri Araştırma Laboratuvarı - B3LAB, Türkiye'de RDI (Ar-Ge İnovasyon) ekosisteminin bulut, büyük veri ve yapay zeka direklerinden sorumlu araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) laboratuvarı.

-YAPAY ZEKAYLA COVİD-19 TEŞHİSİ: Bu proje kapsamında Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi tarafından geliştirilen yapay zeka modelleri ile yapılan tahminler ve bu tahminlerin yapılma nedenleri şeffaf bir şekilde ilgili doktorlara sunuldu, model sonuçları açıklayıcı yapay zeka kavramına uygun bulundu.

-11. KALKINMA PLANI: TC Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan Kalkınma Planı, teknoloji ve inovasyondaki atılımlar da dahil olmak üzere Türkiye'nin ekonomik yapısını dönüştürmeyi ve halkın refahını artırmayı hedefliyor.

-YAPAY ZEKA ODAKLANMA GRUBU - YURT DIŞINDAKİ TÜRK BİLİMADAMLARI MECLİSİ: Türk bilim diasporasının üyeleri ile Türkiye'de çalışan araştırmacıları bir araya getirmede önemli bir rol oynayan Meclis, 2019 yılında yapay zeka konusunda bir öngörü çalışmasına da yer verdi.

-KOBİGEL-KOBİ GELİŞTİRME DESTEK PROGRAMI: KOBİGEL, KOBİ'lerin ekonomideki payını ve katkısını artırmak, KOBİ projelerini rekabet güçlerini ve sağladıkları katma değeri artırmaya yönelik desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir girişim geliştirme, büyüme ve uluslararasılaşma destek programı.

-KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU: 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu 7 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Aynı Kanun kapsamında Ankara'da Türkiye Veri Koruma Kurumu kuruldu.

-ULUSAL YAPAY ZEKA STRATEJİSİ: Ulusal Yapay Zeka Stratejisi; Hükümet, akademi, endüstri ve teknoloji geliştirme konusunda önemli bir konuma sahip aktörler olan STK'lar arasında birlikte çalışabilirliği teşvik etmeyi amaçlayan, insan merkezli, adil, şeffaf ve açıklanabilir bir yapay zeka ekosistemi oluşturmak için kapsamlı bir adım atması düşünülüyor.

-AÇIK VERİ PROJESİ VE AÇIK KAMU İŞBİRLİĞİ: Açık Veri Projesi, vatandaşlar, araştırmacılar, kamu kurum ve kuruluşları, devlete bağlı kuruluşlar tarafından kamu kaynakları tarafından üretilen verilerin kullanılmasından yararlanacak bir açık veri portalı kurmayı amaçlıyor. Bu proje aynı zamanda Açık Devlet İşbirliği'ne katılmak için gerekli adımlar olan yönetmelik ve mevzuatların yönetilmesini de içeriyor.

-ÖNCELİK ALANLARI VE YAPAY ZEKADA GELECEK TEKNOLOJİLER İÇİN YOL HARİTASI: TÜBİTAK, uzun yıllardır bilişim, sağlık, otomotiv gibi çeşitli sektörlerde AI'nın çeşitli alt alanları ve sektörel uygulamaları için Ar-Ge desteği veriyor. TÜBİTAK, önümüzdeki dönemde yapay zeka alanında bir teknoloji yol haritası geliştirecek.

-YAPAY ZEKADA TÜBİTAK'IN AR-GE DESTEĞİ: TÜBİTAK, 2012 yılından bu yana misyon odaklı destek programları ve aşağıdan yukarıya programlar kapsamında yapay zeka ile ilgili proje teklif çağrıları yayınlıyor.

-TÜRK BİLİMLER AKADEMİSİ BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE İLETİŞİM ÇALIŞMA GRUBU: Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çalışma Grubu kurdu, akademik bakış açısına ihtiyaç duyulan çok boyutlu bir yaklaşıma dikkat çekerek, çok disiplinli; ayrıca teknolojik gelişmelerin ekonomik faydalarının yanı sıra yolaçtığı toplumsal sorunları inceleyen yapılar oluşturdu

-TÜRK BEYİN PROJESİ: Bu proje, Türkiye'de daha birçok uygulamanın önünü açacağı düşünülen yapay zeka algoritmalarını tıp dünyasının hizmetine sunarak bir karar destek sistemi işlevi görecek.

-TÜRKÇE DOĞAL DİL İŞLEME PROJESİ: Bu proje ile Türkçe metinlerin işlenmesi için gerekli olan kullanıcı dostu ve yüksek performanslı kütüphanelerin ve veri setlerinin hazırlanması ve kümelerin dağıtım altyapısının kurulması, veri ve araçların sağlanması amaçlanıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.