Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu cumhurbaşkanı DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Afrin Komatsu Tansel Tuzcu MSB Koca Dünya MHP lideri Bahçeli

Pekcan, "İhracatımız, Ekim Ayında Yüzde 5,6 Artışla 17,3 Milyar Dolar Olarak Gerçekleşti”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "İhracatımız, Ekim ayında yüzde 5,6 artışla 17,3 milyar Dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamla bugüne kadarki En yüksek aylık ihracat rakamına  ulaştık. Böylesine kritik bir süreçte, bu başarıyı sağlayan tüm ihracatçılarımızı tebrik ediyorum." dedi. 

GTS’ye göre Ekim ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı ayına göre %5,6 oranında arttı, ithalatımız ise %8,5 oranında arttı.

2020 yılı Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre; İhracat, % 5,6 artarak 17 milyar 333 milyon dolar, İthalat, % 8,5 artarak 19 milyar 729 milyon dolar, Dış ticaret hacmi, % 7,2 artarak 37 milyar 62 milyon dolar olarak gerçekleşti. 
İhracatın ithalatı karşılama oranı ise % 87,9 olmuştur.

GTS’ye göre ihracatımız Ekim ayında, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5,6 oranında artarak 17 milyar 333 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.  Aynı ayda ithalatımız ise bir önceki yılın aynı dönemine göre % 8,5 artışla 19 milyar 729 milyon dolar olmuştur.
 
Ekim ayında dış ticaret hacmimiz bir önceki yılın aynı ayına göre % 7,2 artarak 37 milyar 62 milyon dolar olmuş, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise % 87,9 olarak gerçekleşmiştir. 2020 yılında Ekim ayı ihracatın ithalatı karşılama oranının en yüksek olduğu ay olarak kaydedilmiştir.

GTS’YE GÖRE EKİM AYINDA ALTIN HARİÇ İTHALATIMIZ % 5,7 ORANINDA ARTIŞLA 17 MİLYAR 718 MİLYON DOLAR.  ALTIN HARİÇ KARŞILAMA ORANI İSE %95,3 OLMUŞTUR.

İşlenmemiş veya yarı işlenmiş altın ithalatı hariç tutulduğunda, Ekim ayı ithalatının bir önceki yılın aynı ayına göre % 5,7 oranında arttığı görülmektedir. Bununla birlikte,  işlenmemiş veya yarı işlenmiş altın dış ticareti hariç olarak bakıldığında Ekim ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı % 95,3 gibi oldukça yüksek bir seviyeye çıktığı anlaşılmaktadır. Altın hariç tutulduğunda, Ocak-Ekim döneminde, ithalatın % 5,1 düşerek 155 milyar 403 milyon dolar olarak gerçekleştiği ve bu dönem için ihracatın ithalatı karşılama oranının ise % 85,7 düzeyine yükseldiği gözlemlenmektedir.
 
Mart ayından itibaren tüm dünyayı hem sosyal hem de ekonomik anlamda çok büyük oranda olumsuz etkileyen Covid-19 salgınını nedeniyle dünya ekonomilerinde yaşanan daralmanın olumsuz etkilerinin,  hem ülkemizin hem de dünya ekonomilerinin normalleşme sürecine girdiği Haziran ayından itibaren ortadan kalkmaya başladığı görülmektedir.
 
Haziran ayında başlayan bu olumlu trendin Ekim ayında hızlanarak daha da belirgin hale geldiği anlaşılmaktadır. Nitekim Covid-19 salgınının uluslararası ticarette yarattığı daralma sonucu Nisan ayında 8 milyar 972 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatımız,  Ekim ayında 17 milyar 333 milyon dolara yükselmiştir. Bu değer ile tüm yılların en yüksek ihracat değeri gerçekleşmiştir.
 
EKİM AYINDA EN FAZLA İHRACATI GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ FASIL “MOTORLU KARA TAŞITLARI” OLDU

“Motorlu Kara Taşıtları” faslında ihracatımız Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %2,5 artışla, 2 milyar 547 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ekim ayında en fazla ihracat yaptığımız diğer fasıllar ise sırasıyla %5,2 artışla “Kazanlar ve Makinalar” (1 milyar 681 milyon dolar) ve %15,6 artışla “Örme giyim eşyası ve aksesuarı” (979 milyon dolar) olmuştur.
Pandemi sonrası otomotiv, hazır giyim ve tekstil gibi ana ihraç sektörlerimizdeki ihracat artış trendi Eylül ayı ile kıyaslandığında Ekim ayında da devam etmektedir.
 
Diğer taraftan, normalleşme sürecinin etkisiyle, Eylül ayına kıyasla Ekim ayında ihracatı önemli ölçüde artış gösteren fasıllar göze çarpmaktadır. Buna göre Ekim ayında bir önceki aya göre Elektrikli makine ve cihazlar faslı ihracatı %6,8, Kıymetli Taşlar faslı ihracatı %87,4 ve Demir ve çelik faslı ihracatı %12,5 oranında artmıştır.

EN FAZLA İHRACAT YAPTIĞIMIZ ÜLKE ALMANYA

Ekim ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla Almanya (1 milyar 620 milyon dolar), İngiltere (1 milyar 495 milyon dolar) ve Irak (966 milyon dolar) olurken ithalatta ise ilk üç sırayı Almanya (2 milyar 257 milyon dolar), Çin (1 milyar 919 milyon dolar) ve Rusya (1 milyar 330 milyon dolar) almıştır. Ekim ayında ihracatçılarımız 208 farklı ihracat pazarına ulaşmayı başarmıştır. 
 
Covid-19 süreci sonrasında görülen normalleşme süreçlerinin ikili ticaretimize olumlu yansımasının Ekim ayında da devam ettiği anlaşılmaktadır. Başta AB ülkeleri olmak üzere ana ihracat pazarlarımızdaki normalleşme ile beraber, bu pazarlara ihracatımızın da toparlanma içine sürecine girdiği görülmektedir.
 
Nitekim bir önceki aya göre önemli pazarlarımızdan Almanya’ya %6,8, İngiltere’ye %30,9, Irak’a %21, ABD’ye %1,7 İtalya’ya %13,1, Fransa’ya % 6,1, İspanya’ya %5,3, Birleşik Arap Emirlikleri’ne %40 ve Rusya’ya %15,6 oranlarında ihracat artışı kaydedilmiştir.
 
EN BÜYÜK İLK 3 İHRACAT PAZARIMIZ TOPLAM İHRACATIMIZIN %23,5’İNİ OLUŞTURDU

Ekim ayında GTS’ye göre en fazla ihracat yaptığımız ilk üç olan Almanya, İngiltere ve Irak’a yönelik ihracatımız toplam aylık ihracatımızın % 23,5’ini oluştururken, en fazla ithalat yaptığımız ilk üç ülke olan Almanya, Çin ve Rusya Federasyonunun aylık ithalatımızdan aldığı pay ise % 27,9 olarak gerçekleşmiştir.
 
Buna ilaveten Sayın Bakanımızın işaret ettikleri “Ticarette Yeni Yol Haritası” çerçevesinde 2020 yılı Ekim ayında potansiyel pazarlarımızdan Çin’e ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre  %21,6 artmış, Rusya’ya ihracatımız ise %11,5 oranında artış göstermiştir.
 
Geçen yılın aynı ayına göre 2020 yılı Ekim ayında görülen Güney Kore’ye %50,8’lik ve İsviçre’ye %95,2’lik ihracat artışları ise dikkat çekmiştir.
 
Ekim ayında Avrupa Birliği ülkelerine yapmış olduğumuz ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre % 4,1 artışla 7 milyar 226 milyon dolar olurken söz konusu ülkelere yapmış olduğumuz ihracat toplam ihracatımızın %41,7’sini oluşturmuştur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.