Prof. Dr. Tomanbay: Gelişmeler Stagflasyona Yol Açabilir

Ufuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tomanbay, “Türk Lirası olarak yeterli gelir elde edemeyen özel sektör firmaları borçlarını ödeyememe ve iflas riski ile karşı karşıyadır. Bu gelişme de bankacılık sektöründe büyük bir kredi riskini tetikleyebilir. Bu gelişmeler ekonomimizin hızla bir stagflasyon yani durgunluk içinde enflasyon krizine girmesine yol açabilecektir. Hükümetin ekonomi ile ilgili Bakanları ve yetkilileri ile Merkez Bankası birlikte uyum içinde gerekli ekonomik önlemleri almalıdırlar” dedi.

ABD ile yaşanan Brunson Krizi’nin ardından Türk Lirası’nın Dolar karşısındaki değer kaybı sürerken Ufuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Tomanbay’dan ekonomide kriz riskine dikkat çeken bir açıklama geldi. Türkiye’nin yaşadığı iç ve dış gelişmelerin belirsizlikleri artırdığını belirten Tomanbay, “Bir yandan ABD’nin başlattığı ticaret savaşlarının yarattığı global düzeydeki belirsizlikler öte yandan da ulusal düzeyde özellikle son haftalarda rahip Brunson olayı nedeniyle ABD ile ortaya çıkan ihtilaf ve ABD’nin ve Türkiye’nin birbirlerine karşılıklı aldıkları Bakan düzeyindeki yaptırım kararları ekonomide karamsarlığı her geçen gün arttırmaktadır” dedi.

“Kurlardaki Artış Enflasyonu Arttırmaktadır”

Belirsizliğin piyasalara ve döviz kuruna etki ettiğine, Türk Lirası’nın Dolar karşısındaki değer kaybının yüzde 37’lere ulaştığına ve aynı değer kaybının Avro karşısında da yaşandığına dikkat çeken Ufuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Tomanbay, şunları kaydetti:

“Dolar bugün itibariyle piyasalarda 5.30’u aşmış durumdadır. Sadece günlük artışlar bile yüzde 4-5’ler düzeyine gelmektedir. Borsa ise düşmektedir. Piyasalardaki bu gelişmeler ekonomide bir krizi tetiklemeye aday gelişmelerdir. Özellikle döviz kurlarındaki bu aşırı ve hızlı artışın ekonomiye birkaç olumsuz etkisi olmaktadır: Kurlardaki bu aşırı artış enerji ve hammadde gibi girdiler açısından dışa bağımlı olan ülkemizde ithal malların fiyatlarını hızla arttırmakta bu da enflasyonu arttırmaktadır. MB enflasyon hedefini beş puan birden arttırarak 2018 yılı sonu için yüzde 13.4’e yükseltmiştir. Enflasyon yoksullaşma demektir. Öte yandan yoksullaşma ve artan girdi maliyetleri nedeniyle ekonomik büyüme de hızla düşmeye başlamıştır. Büyüme de azalma ise işsizlik ve yoksullaşmayı daha da arttıracaktır.”

“Özel Sektör Firmaları İflas Riski İle Karşı Karşıyadır”

Döviz ile borçlanan özel sektör şirketlerinin ekonomide büyük risk oluşturduğunun ve borçlarını ödeyememeleri durumunda kapanabileceklerinin altını çizen Tomanbay, özel sektör firmalarının döviz borcunun Ağustos ayı itibariyle 222.8 milyar Dolar dolayında olduğunu aktararak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Artan kur nedeniyle özel sektörün Türk Lirası cinsi dış borcu bir hafta gibi kısa bir sürede 100 milyar Türk Lirasından fazla artmıştır ve artmaya devam etmektedir. Türk Lirası olarak yeterli gelir elde edemeyen özel sektör firmaları borçlarını ödeyememe ve iflas riski ile karşı karşıyadır. Bu gelişme de bankacılık sektöründe büyük bir kredi riskini tetikleyebilir. Bu gelişmeler ekonomimizin hızla bir stagflasyon yani durgunluk içinde enflasyon krizine girmesine yol açabilecektir. Hızla gerekli önlemler alınmalıdır. Özellikle ekonomiye ve ekonomi idaresine duyulan güvenin arttırılabilmesi için öncelikle ABD ile rahip Brunson krizinin diplomatik yollarla çözümü önemlidir. Öte yandan da Hükümetin ekonomi ile ilgili Bakanları ve yetkilileri ile Merkez Bankası birlikte uyum içinde gerekli ekonomik önlemleri almalıdırlar.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.