Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istatistik kurumu gündem özeti çin beşiktaş abd Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel tesk genel başkanı bendevi palandöken

TEB Genel Müdürü Leblebici, "Merkez Bankaları Uluslararası Koordinasyonu Sağlamalı"

TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Öngörülebilirlik gittikçe azalırken, volatilite artıyor. Dolayısıyla Merkez Bankaları arasında uluslararası koordinasyon mutlaka gerekli” dedi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin son gününde gerçekleştirilen “Global Ekonomilerin ve Gelişmekte Olan Ülkelerin Yarını” konulu oturumda konuşan Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, Merkez Bankaları’nın işinin gün geçtikçe zorlaştığını söyledi. “ Dünya değişiyor, öngörülebilirlik gün geçtikçe azalıyor. Tek başına ülke Merkez Bankaları’nın etkisi sınırlı, küresel bir iş birliği gerekiyor” dedi. Örnek olarak, banka bilançolarında yüzde 40-45 seviyelerinde döviz, yüzde 55-60 seviyelerinde ise Türk Lirası olduğunu söyleyen Leblebici, Merkez Bankası tarafından alınan herhangi bir kararın etkisinin bu bilançolardaki Türk irası ile sınırlı olacağını ifade etti. Leblebici, ABD’nin geçtiğimiz günlerde açıkladığı ‘Çin mallarına yüzde 25 vergi getirilmesi planı’ gibi bütün talebi baştan başa değiştiren durumların, ülke Merkez Bankalarını zorladığını vurguladı. “Öngörülebilirlik gittikçe azalırken, volatilite artıyor. Dolayısıyla Merkez Bankaları arasında uluslararası koordinasyon mutlaka gerekli” diye konuşan Leblebici, bugünkü haliyle Merkez Bankaları’nın sınırlı bir etkiye sahip olduğunu söyledi.


“Merkez Bankalarına güvenmeliyiz”

2001 krizi sonrasında Türkiye olarak ekonomik anlamda çok başarılı adımlar atıldığını hatırlatan Ümit Leblebici, Türkiye Merkez Bankası hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Leblebici, göreceli olarak daha az başarılı olan konunun yabancı sermayenin ülkeye girip çıktığında döviz üzerinde yaratılan baskı olduğunu söyledi. “Dövize bağlı endekslemeyi çözemedik. Merkez Bankası Türkiye’de bu konuya odaklanmalı ve kurdaki volatiliteyi azaltacak politikalara yoğunlaşmalı” diye konuşan Leblebici, cari açığı aşağıya çekecek her adımın olumlu olarak sayılacağını belirterek, Türkiye Merkez Bankası’nın elindeki enstrümanlarla bunu yapacak güçte olduğunu ifade etti. Leblebici, “Merkez Bankaları’na güvenmeli ve onların işlerini kolaylaştırmalıyız” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.