Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon gündem özeti CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş abd fırat kalkanı bugünün gündemi

Toplam Aktif Sigortalı Sayısı 24 Milyon 799 Bin Kişiye Ulaştı

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, 2021 yılı Ekim ayında toplam aktif sigortalı sayısı 24 milyon 799 bin kişiye ulaştı. Aktif sigortalı sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre 1,1 milyon kişi artarak 24,8 milyona ulaştı.  İl düzeyinde toplam aktif sigortalılar incelendiğinde toplam içindeki payı fazla olan iller sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa illeridir ve bu illerdeki sigortalılar toplam aktif sigortalıların yüzde 42,5 ini oluşturmakta olduğunu açıkladı. 

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada; "Sigortalı/İl Nüfus oranına bakıldığında ise en çok sigortalı çalışanın olduğu ilk dört il sırası ile %38,51 ile İstanbul, %37,87 Kocaeli, %37,84 Tekirdağ ve %37,08 ile Ankara’dır. 

 

Zorunlu sigortalılar statülerine göre değerlendirildiğinde ise;

 

Zorunlu sigortalılar statülerine göre değerlendirildiğinde ise; 4/a kapsamında zorunlu sigortalı çalışan sayısı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 899 bin kişi artmıştır. Geçen yılın Ekim ayında 15 milyon 371 bin kişi olan 4/a statüsünde çalışan zorunlu sigortalı sayısı bu yılın aynı ayında 16 milyon 271 bin kişiye ulaşmıştır.  

4/ b kapsamında çalışan zorunlu sigortalı sayısı ise Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 119 bin kişi artmıştır. Geçen yılın Ekim ayında 2 milyon 869 bin kişi olan 4/b statüsünde çalışan zorunlu sigortalı sayısı bu yılın aynı ayında 2 milyon 988 bin kişiye ulaşmıştır.

4/c kapsamında çalışan zorunlu sigortalı sayısı ise Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 22 bin kişi artmıştır. Geçen yılın Ekim ayında 3 milyon 134 bin kişi olan 4/c statüsünde çalışan zorunlu sigortalı sayısı bu yılın aynı ayında 3 milyon 156 bin kişiye ulaşmıştır.

Aktif/pasif oranı arttı

 

2021 yılı Eylül ayına göre toplam aktif sigortalı sayısı 7.655 kişi artışa karşılık sosyal güvenlik sisteminden emekli aylığı alan alanların (pasif sigortalı) sayısı dosya bazında 30 bin arttı. Ekim ayında 13 milyon 562 kişi olan emekli aylığı alanların sayısı 13 milyon 590 bin kişiye yükseldi.

Geçen ay 1,94 olan Aktif/pasif oranı bu ay da 1,94 olarak gerçekleşmiştir. Pasif Sigortalı/İl Nüfus oranına bakıldığında en çok pasif sigortalının yaşadığı ilk üç il sırası ile 27,76 ile Zonguldak, %25,74 ile Sinop,%24,9 Bartın olmuştur.

Sektörlere göre zorunlu sigortalı sayılarındaki en fazla artış

 

2021 Ekim ayı sektörlere göre zorunlu sigortalı sayıları incelendiğinde bir önceki aya göre en çok artış % 12,75’i Ev İçi Çalışan Personelin İşverenleri Olarak Hane halklarının Faaliyetleri” meydana gelmiştir. Bu sektörü % 6,43 ‘’ ile “Ormancılık ve Tomrukçuluk” ile %3,78 “Eğitim” izlemektedir."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.