Öne Çıkanlar Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar Koronavirüs terörist chp Covid19 enflasyon AİLE kılıçdaroğlu rusya pkk galatasaray abd

TZOB Başkanı Bayraktar: Ülkemiz Et Üretim Liginde Kürsüye Çıktı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı et üretiminin daha da artması için desteğin devam etmesi gerektiğini ifade ederek “Destek verince çiftçimiz üretimde şahlanıyor. Ülkemiz et üretim liginde kürsüye çıktı. Türkiye, çiftçisi sayesinde, et üretim artışında Venezuela ve Endonezya’nın ardından üçüncü; kırmızı et üretiminde 11’inci ülke oldu” dedi.

TZOB Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada, sığır, manda, koyun ve keçi eti üretiminde, 2010 yılında 859 bin ton üretimle 18’nci sırada yer alan Türkiye’nin, 2013 yılına kadar üretimini yüzde 42,2 artışla 1 milyon 221 bin tona, dünya üretimindeki payını ise yüzde 1,1’den yüzde 1,5’e çıkardığını belirtti.
 
ABD’nin Payı Yüzde 14,5, Çin’inki Yüzde 13,3, Brezilya’nınki Yüzde 12,1

Sığır, manda, koyun ve keçi etinde dünya üretiminin yüzde 14,5’ini ABD, yüzde 13,3’ünü Çin, yüzde 12,1’ini Brezilya’nın toplam üretimdeki payının yüzde 40’a dayandığına dikkati çeken Bayraktar, “Hindistan’ın payı yüzde 4,1, Avustralya’nınki yüzde 3,7, Arjantin’inki yüzde 3,6, Pakistan’ınki yüzde 2,6, Meksika’nınki yüzde 2,4, Rusya’nınki yüzde 2,3, Fransa’nınki yüzde 1,9, Türkiye’ninki yüzde 1,5 düzeyinde. Almanya ve İngiltere’nin payı yüzde 1,4, Kanada, Güney Afrika ve Yeni Zelanda’nın yüzde 1,3 payı var” ifadelerini kullandı.
 
Üretim Artışında Birinci Venezuela, İkinci Endonezya, Üçüncü Türkiye

Bayraktar, dünya sığır, manda, koyun ve keçi eti üretiminde ilk 40’da yer alan ülkeler içinde 2010-2013 döneminde üretimini en fazla artıran ülkenin yüzde 83,8 ile Venezuela olduğunu, bu ülkeyi yüzde 63,6 artışla Endonezya’nın izlediğini, Türkiye’nin yüzde 42,2 artışla üçüncü sırada yer aldığını belirterek Türkiye’nin üretiminin bu dönemde, 362 bin ton artmasının fevkalade önemli olduğunu ifade etti.

 
“Üretim Artışı Üreticimizin Başarısıdır”
 
Verilen ülke içi teşviklerle birlikte üretimde sürekli artış olduğunu belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:
“Üretimin sürekli artıyor olması üreticimizin başarısıdır. Piyasada istikrarın sağlanması ve devam ettirebilmesi için ithalattan kolay para kazanmak isteyenlerin piyasayı tedirgin edici ithalat söylemlerini bırakmaları gerekir. Üreticimiz, devletin vereceği desteklerle ve gümrük vergilerindeki koruyucu önlemlerle birlikte halkımızın et ihtiyacını rahatça karşılayabilir. Üretim artışı da bunu desteklemektedir.
 
"Üretimde Sorun Yok"
 
Üretimde sorun yok. Önümüzdeki yıllarda destek sürürse, kırmızı et üretimi 1,5 milyon tona ulaşır; üretimde Fransa seviyesi yakalanır, ithalat gündemimizden çıkar. Türkiye’nin kendi ihtiyacı olan kırmızı eti kendisinin üretmesinden başka yol yok, ithalatla bu ülke beslenemez; aksini iddia eden art niyetlidir. İthalat artık ülke gündeminden çıkarılmalıdır. Ne kadar çok ‘ithalat’ söylemini dillendirir ve sıcak gündemde tutarsanız, üreticiyi o kadar tedirgin eder, yatırımı ve geleceğe yönelik planlamaları riske atarsınız. Üretici üretime devam etmek, geleceğe güvenle bakmak istiyor. İthalat söylemlerini sürekli gündem tutarak bunu sağlamak mümkün değildir.”
 
“Fiyat Besi Hayvanı ve Yem Maliyetlerine Bağlı”

Öte yandan ette fiyatların düşmesinin besi hayvanı ve yem maliyetlerine bağlı olduğunu belirten Bayraktar, “Üreticimizin maliyeti belli. Üretici maliyetinin yüzde 85-90’ını oluşturan besi hayvanı ve yem fiyatları düşerse, karkas et fiyatları da ucuzlar. Ülke içi üretim teşvikleri devam etmeli, ette üretim artışının sürmesi için gereken her şey yapılmalıdır” dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.