Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen

TRT Arşivini Açtı

Kızılay'da bugün bir bankaya ait kitabevinin yanındaki bir işhanının vitrininde Ankara halkının karşısında ilk kez siyah-beyaz olarak boy gösteren televizyon makinasının ekranlarından yarım asır boyunca gelip geçen unutulmaz programlar TRT sayesinde artık bilgisayar ekranlarında. Birçok batılı televizyonun başlattığı akıma TRT Genel Müdürlüğü de uydu ve arşivinde yer alan paha biçilmez televizyon programı kayıtlarını ücretsiz olarak halkın kullanımına açtı.

Vasfi Rıza'nın Efsane Sohbetleri

TRT'nin hızlı gelişim gösterdiği 70'lerde iz bırakan, daha sonra "renklenen"; Türkiye'yi ziyaret eden batılı televizyon izleyicileri tarafından içerik olarak oldukça kaliteli bulunan efsane programları ilk aşamada tadımlık, ancak zamanla daha da artacak bir kapasiteyle geçmişi özleyenler kadar, teknik imkansızlıklara karşın nitelikli programların nasıl gerçekleştirilebildiğini görmek izleyen meraklıların dikkatine sunuldu. www.trtarsiv.com'da sadece geçmişe yolculuk değil, kurumun Türkçe'nin toplumda düzgün kullanımını yerleştirmeye yönelik ilkesinin somutlaştığı örnek söz programları da yer alıyor.
TRT'nin www.trtarsiv.com internet adresinde başlattığı hizmetle kurumun iz bırakan yapımlarından bazılarını izlemek mümkün. Örneğin Direklerarası-Darülbedayi geleneğinin efsane aktörü, komedi ve sohbet ustası Vasfi Rıza Zobu'nun yayınlandığında izleyicileri ekran başına kilitleyen unutulmaz sohbetleri artık bir tık ötede. Cenk Koray'ın sunduğu, Gizem-yarışma ve komediyi birleştiren, yayımlandığı dönemde büyük ilgi gören, Göktay Alpman, Üstün Savcı ve Olcay Poyraz'ın aktör olarak katılıp çeşitli konularda yarışmacıları yanıltmaya çabaldıkları "Hangisi Doğru"nun şimdilik bir bölümüne ulaşmak ve ünlü yarışmayı anımsamak artık mümkün.

TRT Öztürk Serengil'in bir başka komedi klasiği Gülünüz Güldürünüz'ü de televizyon tarihinin tozlu rafları arasında unutulmaktan kurtardı.

Sadece Geçmişi Özleyenler, Mükemmel Türkçeyi Arayanlar ve Meraklılar İçin Değil, Tarihçiler İçin de

Sadece özgün yapımlar değil, TRTnin ve Türkiye'nin 50 yıllık yakın tarihine ilişkin birçok haber, belgesel, drama, çocuk programı gibi  yayınlar da sayısal teknolojiye aktarılarak arşivlendi ve halka sunuldu. Zamanla içerik ve kapasitesinin gelişeceği bildirilen arşivde ilk aşamada yer alan TRT klasiklerinden bazıları şöyle: Vasfi Rıza Zobu'nun sohbetiyle Dün Bugün Sinemamız belgeselinin tamamı , Kaynanalar dizisi, Kuruluş dizisi, Orijinal Aşkı Memnu dizisi , Adile Naşit'in Uykudan Önce programı, ünlü isimlerin gece bir kitaptan bir öykü okudukları Bir Öykümüz Var, geçmişin usta Karagöz sanatçılarının kayıtları, Olacak O Kadar programı, 70'lerin çocuk programları, Anadolu Çiçekleri belgeseli, Şevket Uğurluel ve Anılarla Müzik bölümleri, Deniz Gezmiş'in Öğrencilik Yılları programı, 32'nci Gün'ün ilk bölümleri.
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.