Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen

CHP’li Bülbül: “Hükümetin Su Politikası Yok, Çiftçi Mağdur”

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın’da çiftçilerin tarlalarını yeterince sulayamamasıyla ilgili hükümete yüklendi. Hükümetin su politikası olmadığını belirten Bülbül bu nedenle çiftçi mağdur ediliyor dedi.

HÜKÜMETİN SU POLİTİKASI YOK

Barajlardaki su oranlarını sıralayan Bülbül, “Aydın’da 2020 yılında barajlardaki doluluk oranı yaklaşık yüzde 60 seviyelerindeydi. Sulama kısıtlaması kararı alındığı Mart ayında ise bu oran yüzde 35 seviyelerindeydi. En son alınan bilgiye göre doluluk oranı Çine Adnan Menderes’te yüzde 26, Bozdoğan Kemer Barajı’nda yüzde 56, Adıgüzel Barajı’nda ise yüzde 21 seviyelerinde. Baraj seviyelerindeki bu düşüşün nedenlerinin başında hükümetin su politikasının ve suyu korumaya dair herhangi bir tedbirin olmaması geliyor. Yerel sulama birliklerinin yönetimlerinin kayyumlara verilmesi nedeniyle o bölgedeki sulama planlarının da yapılamadığı da bir gerçektir” dedi.   

ÇİFTÇİLER BUĞDAY EKİMİNE BAŞLADI

Aydın Valiliği’nin “Kısıtlı Sulama Programı” başlatmasının ardından çiftçilere sadece 2 kez su verildiğini ve bunun dışında sulama yapan çiftçilere ceza kesildiğini hatırlatan Bülbül, “Yaptıkları uygulama yüzünden çiftçiler yaşanacak su sorunu öngörerek pamuk veya mısır üretimini bırakmış yaklaşık 100 bin dönümlük bir alana daha az su isteyen buğday ekimine geçmiştir. Bu çiftçinin ekonomik olarak kazancının yarı yarıya düşmesi demek” dedi.

SULAMA SİSTEMİ DEĞİŞMELİ

Bu durumun çözümü içi buharlaşma oranının oldukça düşük olduğu modern sulama sistemlerinden biri olan damla sulama sistemine geçilmesi gerektiğini belirten Bülbül, “Aydın’ın tamamında damla sulama sistemi kullanılarak sulama yapılabilir. Hem su daha verimli kullanılır hem de çiftçiler mağdur olmaz. Hükümetin bir an önce bu konuda adım atması gerek” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.