Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan bugünün gündemi terörist pkk cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank

“50 Bine Yakın Çiftçi, Tarımı, Toprağı Bıraktı”

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye tarımının plansızlık ve sürekli artan girdi maliyetleri nedeniyle çıkmaza sürüklendiğini vurguladı.


Adana’da odalar, sivil toplum örgütleri, sendikalar, kamu kurum ve kuruluşları ile çeşitli görüşmeler yapan Dr. Şevkin, bu kapsamda Adana Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Bilgiç ve Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelerek Çukurova, Adana ve Türkiye tarımını konuştu.

Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğuna işaret eden ancak çiftçinin, üreticinin sürekli zarar eder hale geldiğini, Cumhuriyet tarihinde ilk defa üreticinin ahırındaki ineğin, çiftçinin traktörünün haczedildiğini kaydeden Dr. Şevkin, “Tarımda acil eylem planına ihtiyaç var. Sürekli artan girdi maliyetleri, çiftçinin ürününün tarlada kalması, plansızlık, pazarlama sorunu gibi nedenlerle kan kaybeden bir tarım sektörüyle karşı karşıyayız. Hacizler ve borçlar nedeniyle çiftçi tarımdan uzaklaşmaya başladı” dedi.

Son 3 yılda 184 bin 154 tarımsal işletmenin kapandığını, son 1 yıl içerisinde ise 46 bin 923 çiftçinin tarımı, toprağını bıraktığını vurgulayan Dr. Şevkin, hükümetin ve Tarım Bakanı’nın sorunları görmezden geldiğine dikkat çekti. Dr. Şevkin, tarımda sürdürülebilir bir yapının oluşmaması durumunda daha çok çiftçinin tarım topraklarını terk edeceğine dikkat çekti.

ŞAHİN BİLGİÇ: “ÇİFTÇİ TOPRAĞINDAN BAŞKA BİR ŞEY DÜŞÜNMEMELİ”

Ziyareti için Dr. Şevkin’e teşekkür eden ATB Başkanı Şahin Bilgiç ise tarım sektöründeki tüm paydaşların bir araya gelerek sorunları çözebileceğine işaret etti.

Üretici ve tüketici arasındaki dengenin korunması gereğine dikkat çeken Bilgiç, tarımdaki gübre, mazot, elektrik, su gibi girdi fiyatlarının düşürülmesinin önemine dikkat çekti. Tarımda planlama eksikliğine vurgu yapan Bilgiç, “Tarımın başkenti konumundaki Çukurova’nın mümbit toprakları Türkiye’nin tüm gıda ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahiptir. Tarımda maliyetlerin düşürülmesi durumunda çiftçi daha bir heyecan ve istekle toprağına, ürününe sahip çıkacaktır. Tüm ürünlerde fiyatlar yükselmesine karşın çiftçi, üretici zarar ediyorsa burada bir sorun var demektir” dedi.

Çukurova ve Adana’da olduğu gibi tüm Türkiye’de tek bir karış toprağın bile planlama olmadan ekilmemesi gerektiğini vurgulayan Bilgiç, “Üretici kazanamazsa mutluluğu ve üretim heyecanı kalmaz. Tarım sektörünün kafası rahat olmalı. Çiftçi tarlasından, toprağından, üretici hayvanından başka bir şey düşünmeden iş yapabilirse başarı sağlayabiliriz” diye konuştu.

Çukurova’da alternatif ürün bolluğuna da işaret eden Bilgiç, “Topraklarımızı planlı kullanırsak, çiftçi ektiğini biçer, alın terinin karşılığını alırsa üretim de artar, ülkemiz de kalkınır” ifadelerini kullandı.

Ziyarete ATB Başkan Yardımcısı Sabahattin Yumuşak ve Yönetim Kurulu üyeleri Şahin Güneşer, Hamit Tezcan, Yasin Milli, Meclis Üyeleri Abdullah Kaçar ve Adnan Kaymaz ile Genel Sekreter Gökhan Öztürk de katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.