Ağbaba “AKP’den Güç Alan Meczuplar Esnafı Tehdit Ediyor”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Ankara, Çankırı, Konya başta olmak üzere birçok şehirde Tekel bayilere ‘İçki satan, alan ve aracılık edenlere lanet edilmiştir' ifadelerinin de yer aldığı 'tehdit' mektuplarının yollandığını ve bu şehirlerde kimliği belirsiz kişilerin Tekel bayilere giderek tebliğ yaptığını ifade etti.

Tekellere yollanan mektupları ve mektubu tebliğ eden kişilerin fotoğraflarını paylaşan CHP’li Ağbaba, Emniyet birimlerine bu kişilerin belirlenmesi için çağrıda bulundu.

"KAFE ÇALIŞANLARINA AÇIKLAMA YASAK, MECZUBA BİLDİRİ DAĞITMAK SERBEST"

Tekel satan esnafın sadece tekel ürünleri değil, ekmekten süte, sebzeden çereze pek çok ürünü sattığını ancak kısıtlamanın sadece tekel bayilerine yapılmış gibi bir algı oluşturulduğunu kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Kahvehaneleri kumarhane görüp aylardır kapalı tutuyorlar. Tekel bayilerini şamar oğlanına çevirip aç-kapa yapıyorlar. Bu da yetmemiş gibi esnafı tehdit eden meczupları görmezden geliyorlar. Ankara’da işsiz kalan kafe çalışanları, garsonlar, komiler basın açıklaması yapmak isteyince copları çıkaranlar, aynı şehirde “içki satan, alan ve aracılık edenler lanet edilmiştir' diye yazılı broşürleri dükkan dükkan gezip dağıtanlara ses çıkarmıyor” dedi.

"UYGULAMALAR TEKEL ESNAFI İÇİN KATLANILMAZ HALE GELDİ!"

CHP’li Veli Ağbaba’nın yazılı açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Salgın dönemi baskı ve zorbalık yanlıları için fırsata dönüştü. Tekelci esnafımız, özellikle hukuksuz içki satışı yasağının ardından, içinde 'alkol alan ve satanların lanetleneceklerine’ dair ifadelerin de yer aldığı isimsiz mektuplar aldıklarını söylüyorlar. Özellikle Ankara, Çankırı ve Konya başta olmak üzere birçok şehirde kimliği belirsiz kişilerin, Tekel ürünleri de satan çerezci, market, süpermarketlere giderek esnaflarımıza içki satmaması için tehditkâr telkinlerde bulunduğu haberleri geliyor. İktidar tarafından da beslenen tekel ürünleri karşıtlığı ve baskısı, esnaflar için katlanılmaz hale gelmiş durumda. Burada hem esnaflarımızın ticaret hakkı baskı altına alınıyor, hem de yurttaşlar bireysel özgürlükleri ve tercihleri nedeniyle örtük bir şekilde tehdit ediliyor.”

"TEKEL ESNAFINI TEHDİT EDENLER, AKP’NİN YASAKÇI POLİTİKALARINDAN GÜÇ ALIYOR"

Ekmeğini alın teriyle kazanan esnaflara üstü örtük tehditlerle ‘dükkânı kapat’ diyen bu insanların kim olduğunu bilmiyoruz. Ama radikal tarikat mensubu oldukları anlaşılan bu kişilerin esnafa müdahale etme haddini iktidarın yasakçı politikalarından aldığını biliyoruz. Salgını bireyler üzerinde baskı ve kontrol için fırsat gören anlayış, tekel ürünlerinin satış gün ve saatlerini defalarca değiştirerek adeta esnafla ve vatandaşla dalga geçmeye devam ediyorlar. İşletme sahipleri bir yandan Valilerin hukuksuz genelgeleriyle uğraşıyor, bir yandan 320 bin TL’ye varan cezaları yememek için çabalıyor, bir yandan yasakları takip ediyor, bunlar yetmezmiş gibi şimdi bir de isimsiz mektupların, kimliksiz kişilerin tehditleriyle başa çıkmaya çalışıyorlar.

"İŞLETME SAHİPLERİ TEHDİTLERE KARŞI KORUMA İSTİYOR"

“İşletme sahipleri bu kişilere karşı devletten koruma istiyor. Emniyet birimleri, En az 155 bin Tekel esnafı devletin verdiği izin ve ruhsatla hukuki yollarla evine ekmek götürüyor. Onları lanetleyenler hukuk düzenimizi, bireysel özgürlüklerimizi de hedef alıyor. Biz, CHP olarak, bu mektupların kaynağının ve esnaflarımıza baskın yapan bu kişilerin ortaya çıkması için girişimlere devam edeceğiz.”

"ALKOL DEĞİL AKP ÖLDÜRÜYOR"

AKP’nin tekel ürünlerindeki vergi ve cezaları sürekli yükseltmesi, pandemi döneminde de Tekel bayilerini zorla kapatmaya çalışması sadece sahte alkol üretip satanların işine yarıyor.  Alkol ve sigaradan alınan vergiler tüm vergilerin yüzde 12,5’ini oluşturuyor. Hükümet bu yıl alkol ve sigaradan 96 milyar lira vergi toplamayı planlıyor. 160 liralık rakının 112 lirası vergi. Ancak AKP’nin alkol politikası içki tüketimini azaltmıyor aksine vatandaşı merdiven altı seçeneklere itiyor. Yüzlerce kişinin bir anda ölümüne sebep olan sahte alkol ölümlerinin 1. Derece sorumlusu AKP hükümetidir.  Pandemiyi bahane edip Tekel bayilerini kapatmanın, ne pandemiyle ne de bağımlılıkla mücadeleyle bir ilgisi olmadığı açıktır, bu tamamen yaşam tarzına müdahaledir.  Yüksek vergi tekel ürünlerinin kullanımını azaltmıyor aksine kayıt dışılığa itiyor, vergi gelirleri gitgide azalıyor.  AKP yaşam tarzıyla uğraşırken hem vatandaşı öldürüyor, hem vergi gelirinden oluyor. Bu akıldışı politika sadece sahte alkol satan simsarlara yarıyor."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.