Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Hüddam 3: Lamia Sebahat Aydın İrlandayı Avrupanın Bulut Merkezi Yapacak

Ayhan Barut'tan İhracat Kısıtlama Yetkisine Tepki: "Yüksek Enflasyon İhracat Yasağı İle Düşmez"

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı'na 20 tarım ürününde ihracat kısıtlama yetkisi verilmesi kararına karşı bir kez daha tepkisini gösterdi. Yüksek enflasyon oranlarının ihracat yasağıyla düşmeyeceğine dikkat çeken Barut, AKP'nin tarımda yanlışlardan ders almadığını, yanlışı yanlışla düzeltmeye çalışmaktan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.



"FİYAT İÇİN YAPILIYOR"

Çukurova'daki narenciye bahçesinde iktidarı eleştiren Ayhan Barut, "Tarımda iktidarın yanlış politikaları ve uygulamaları maalesef sürüyor. Pandemi döneminde güvenli gıdaya erişimin önemi artarken ne yazık ki bu yanlışlardan dolayı tarımsal üretimimiz ve çiftçimiz çok zor günler yaşıyor. Ekonomik kriz derinleşirken iktidar, enflasyonu düşürmek için gıda fiyatlarıyla oynuyor. Bunun örneği ise Limondan mercimeğe, mandalinadan zeytinyağına 20 tarımsal ürünle ilgili ihracat kısıtlama yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığı'na verilmesidir. AKP iktidarı bir yanlışı düzeltmeye çalışıyor gibi yaparken bile başka bir yanlışa imza atıyor. " dedi.

"İTHALATI KISITLAYIN"

İktidarı tarımda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle eleştiren Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Şimdi de sebep oldukları ekonomik krizden kaynaklı yükselen enflasyonu ihracat kısıtlaması ile düzeltmeye çalışıyorlar. Bu tümüyle yanlıştır. Bu durum, Tarım Bakanlığı'nın bu tarım ürünlerine ambargo koymasından başka bir şeyi değildir. Türkiye'nin narenciye üretimi yıllık 4-4.5 milyon ton civarında. Ülkemizde 130 bin hektar alandaki narenciye üretiminin yüzde 75'i Çukurova Bölgesinde gerçekleştiriliyor. Geçen yıl yani 2021'de 1 milyon 963 bin ton narenciye ihraç ettik. Parasal karşılığı ise 934 milyon 891 bin dolar oldu. Önceki yıl sadece limonda ihracat yasağı nedeniyle 200 bin tonun üzerinde limon depolarda çürüdü, ürün para etmedi. Acılardan ders alınmalı ki bir daha tekrarlanmasın. Çiftçinin günahına girmeyin, canına okumayın. Yanlışta ısrar etmeyin. Yanlışı yanlışla düzeltmeye çalışmayın. İhracatta kısıtlama gibi tarihi bir yanlışa imza atmayın. İhracatı değil ithalatı kısıtlayın."

ÇİFTÇİLER İSYAN ETTİ

Adana'nın Karataş İlçesi'ne bağlı Beyköy Köyü'ndeki narenciye üreticisi İbrahim Halil Şen ise, "Dalında 1 liraya mal olan limonu 30 kuruşa satamıyoruz. İhracatın kapanması gibi uygulamalar bizi mağdur ediyoruz. Maliyetler yüksek. Çiftçinin hali içler acısı. Halimizi görün" diye konuştu. Helvacı Köyü'nde çiftçilik yapan Hasan Basri Polat ise, "Yüreğim yanıyor. Sayın Tarım Bakanı enflasyonun sebebini limon olarak gösteriyor. 1 liraya mal ettiğimiz limonu 30 kuruşa satamıyoruz. Maliyetlerin altında eziliyoruz, halimizi görün. Artan maliyetlerin sorumlusu çiftçi değil" şeklinde konuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.