Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank almanya chp Koronavirüs chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu ukrayna ankara abd

Ayhan Barut'tan Meclis'te İthalat Tepkisi: "Yerli Çiftçiden Yok Pahasına Alıyorlar, Daha Fazla Bedelle İthalat Yapıyorlar"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, iktidarın tarımda dur durak bilmeyen ithalat kararlarına sert tepki gösterip yerli üreticiye destek verilmesini istedi.

30 Nisan 2021 tarihine kadar sıfır gümrük vergili buğday, arpa ve mısır ithalatı kararını kınayan Barut, iktidarı sıfır gümrük vergili ithalat politikalarından vazgeçmeye çağırdı.

"ÇİFTÇİDEN HASAT ZAMANI YOK PAHASINA ALIYORLAR"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda söz alan CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Hasat döneminde mısırın tonunu 1.300 TL, buğdayın tonunu 1.600 TL'den çiftçinin elinden yok pahasına aldınız. Hasat bittikten sonra ise mısırı 1.900, buğdayıysa 2.200 liradan ithal ediyorsunuz. Bununla da kalmayıp buğday, arpa, mısır ithalatına gümrük vergisini 30 Nisan 2021'e kadar sıfırladınız. Rusya ise 15 Şubat- 30 Haziran arasındaki buğday ihracatına ton başına 25 Euro vergi koydu. İhracat miktarını ise 17.5 milyon tonla sınırlandırdı. Üreten ile ithal eden iki ülke arasındaki farkı görünüz" dedi.

"ÇİFTÇİYE DEĞİL İTHALAT LOBİSİNE KAZANDIRIYORLAR"

Sıfırlanan gümrük vergileriyle çiftçinin belinin büküldüğünü belirterek iktidarı üreticiye destek vermeye çağıran Ayhan Barut, "Çiftçimize kazandıracağınız farkı, ithalat lobisine kazandırıyorsunuz. Buradan 'Yerliyiz, milliyiz' diyenlere sesleniyorum. Yerlilik ve millilik yabancı ülkelerin çiftçisine kazandırmakla olmuyor. Çiftçimize 'Üretin' diyorsunuz ancak her fırsatta sıfırladığınız gümrük vergileriyle üreticilerimizin belini biraz daha büküyorsunuz. Kendi çiftçimize, üreticimize yönelik olumlu iyileştirmeleri ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz?" diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.