Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank chp Koronavirüs Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener AİLE chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

Ayhan Barut; "Tarımda Yangın Var"

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, tarımsal gübrede yüzde 90'ı aşan zamlara tepki gösterip Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi göreve çağırdı. Tarımda yangın olduğunu, üreticilerin büyük bir mağduriyet yaşadığını aktaran Barut, "Tarıma çok büyük darbe vuruldu. Yükselen gübre fiyatları bu şekilde giderse gübre kullanılamaz, tarımsal üretim yapılamaz. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi bir kez daha tarımsal üretim için hayati, çiftçimiz için de yaşamsal önemdeki gübrede yaşanan sorunlara, yükselen fiyatlara çare bulmaya çağırıyoruz" dedi.



"TARIMA VE ÇİFTÇİYE DESTEK İSTİYORUZ"

İktidarın, salgınla birlikte derinleşen ekonomik krize çare bulamadığını, tarım ve üreticilerin de bu süreçten çok derin şekilde olumsuz olarak etkilendiğini ifade eden Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Salgınla birlikte güvenli gıdaya erişimin önemi artarken üreticilerimiz 2020 yılında kazanamadı. Çünkü iğneden ipliğe her şeye zam yaptı. Maalesef elektrikten suya, mazottan tohuma, zirai ilaçtan diğer tüm maliyetlerdeki inanılmaz zamlar, tarımsal üretimi tehdit ediyor, maliyeti artan çiftçimiz tarımdan uzaklaşıyor. Bu yangını söndürmesi gereken iktidar, seyirci gibi davranıyor. Bu durumu asla kabul etmiyor, tarıma ve çiftçiye destek istiyoruz."

"GÜBREDE ZAM YÜZDE 90'I AŞTI"

Türkiye'de uzunca süredir tarımsal gübrede yaşanan sorunlara değinen Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Kullanmak ve kullanmamak arasında çok büyük verim farkı oluşturan, tarımsal üretimin en temel girdisi olan gübre zamları can yakıyor. Gübre fiyatları fabrika çıkışında en az yüzde 70 ve üzerinde zamlandı. Buna nakliye ve bayi karları da eklenince zam oranı yüzde 90'ları aştı. Üretici gübre kullanamaz hale geldi. Gübre fiyatlarında yaşanan bu fahiş artış çiftçiyi kara kara düşündürürken, bu artış tarımsal üretime zarar verdiği gibi tüketicilere de zam olarak yansıyacak. Döviz kurları yükselirken ithalata bağımlılık gerekçesiyle yükselen gübre fiyatları, ne hikmetse döviz kurları aşağıya düşmesine rağmen gerilemediği gibi artıyor."

"GÜNAHI SİZİNDİR"

Tarımda yaşanan sorunlara dikkat çekip üreticilerin taleplerine dikkat çeken Ayhan Barut, "Tarımda yangın var. Tarıma çok büyük darbe vuruldu. Yükselen gübre fiyatları bu şekilde giderse gübre kullanılamaz, tarımsal üretim yapılamaz. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yi bir kez daha tarımsal üretim için hayati, çiftçimiz için de yaşamsal önemdeki gübrede yaşanan sorunlara, yükselen fiyatlara çare bulmaya çağırıyoruz. Tarımdaki yangını söndürün. Aksi takdirde üretici üretemez, tüketici de pahalıya tüketmek zorunda kalır. Bu da sizin vebaliniz ve günahınızdır" diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.