Öne Çıkanlar gündem özeti gündem başlıkları Afrin Hakkari çin pkk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti A Milli Kadın Voleybol Takımı ak parti sözcüsü ömer çelik ak parti Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek

CHP'li Bulut: "31 Aralık İtibariyle Milyonlarca Kişi Sağlık Hizmetlerine Erişemeyecek"

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olan ve primlerini ödeyemeyen milyonlarca vatandaşın 31 Aralık itibariyle Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerine erişiminin bu yılın sonunda sona ereceğini kaydetti. Bulut, “Yeni bir düzenleme yapılmazsa pandemi döneminde milyonlarca kişi sağlık hizmetine ulaşamayacak” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamında olan ve prim borcu bulunan milyonlarca vatandaşın durumunu Meclis gündemine taşıdı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut, “Sağlık, bütün vatandaşlar için en temel insan hakkıdır ve Anayasa ile güvence altına alınmıştır. İktidarın görevi sağlık hakkının bütün vatandaşlar için kamusal, ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir olmasını sağlamaktadır” dedi.

MİLYONLAR SAĞLIĞA ERİŞEMEYECEK

CHP’li Bulut, GSS kapsamında olan ve primlerini zamanında ödeyemeyip borçlu duruma düşen işsizlerin, okulunu bitirip iş bulamayan gençlerin ve iş yerini kapatmak zorunda kalan esnafın, çiftçinin, bakmakla yükümlü oldukları milyonlarca vatandaşın Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile kamu üniversite hastanelerinde sağlık hizmetlerine erişiminin bu yılın sonunda sona ereceğini kaydetti.

PRİMLERİNİ ÖDEYEMEYENLERİN SAYISI ARTTI

Pandemi devam ederken on binlerce işyerinin kapandığını, on binlerce kişinin işsiz kaldığını, prim ödeyemeyenlerin sayısının da giderek arttığını belirten Bulut, şöyle devam etti:

31 Aralık’tan sonra GSS ve Bağ-Kur prim borcu olanlar bakmakla yükümlü olduğu kişiler devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaktır. Milyonlarca vatandaşın sağlık hizmetlerinden yararlanma hakları pandemi döneminde ellerinden alınmaktadır.

YENİ DÜZENLEME YAPILACAK MI?

CHP’li Bulut, Bakan Yanık’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Pandemi döneminde milyonlarca vatandaşın sağlık hizmetlerinden mahrum kalmaması için yeni bir düzenleme yapılacak mıdır?

-Daha önce hiç gelir testi yaptırmayan kaç GSS sigortalı, 31.12.2021 tarihi itibariyle gelir testine başvurmuştur?

KAÇ KİŞİ ÖDEYEBİLDİ?

-Kaç vatandaş yapılandırma sonrası GSS borcunu ödemiştir? Bu tutar ne kadardır?

-Gelir testine başvuran kaç vatandaşın hane içindeki gelirleri asgari ücretin brüt tutarının üçte birinden azdır? 

BORÇLAR SİLİNECEK Mİ?

-Tespit edilen kaç vatandaşın GSS prim borçları silinmiş ve primleri devlet tarafından ödenmiştir?

-GSS borçlarının silinmesine yönelik bir çalışma yapılacak mıdır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.