Öne Çıkanlar terörist Covid19 cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan cumhurbaşkanı erdoğan Koronavirüs suriye Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türkiye ak parti yunanistan abd vakıfbank

CHP'li Demirtaş: "14 Milyon İşçi Huzursuz!"

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde bir konuşma yaptı.

Konuşmasında TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi’ne de değinen Ünal Demirtaş, “Sosyal devleti ilkesini rafa kaldıran, işçileri daha çok ezen, kul hakkı yenen, İş Kanunu’nun en temel ilkesi olan, “işçinin korunması ilkesini” ayaklar altına alan bir torba yasa getirdiniz. 14 milyon çalışanı yine huzursuz ettiniz. Eğer bu torba TBMM’den geçerse, bunun işçiler açısından ağır sonuçları olacaktır” dedi.

3,5 MİLYON İŞÇİNİN KAZANILMIŞ HAKLARI GASP EDİLECEK!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş,3.5 milyon işçinin haklarının gasp edileceğini söyleyerek; “TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen torba yasanın içine serpiştirilmiş  ve birbiriyle bağlantılı olan 21.33. ve 37.maddeleri; Anayasaya aykırı, İş kanunun ruhuna ve temel ilkelerine aykırı,  İş kanunun sistematiğini bozan,  işçilerin kazanılmış haklarını ortadan kaldıracak, İşçileri, işverenlere karşı korumasız ve savunmasız bırakacak, İşverenleri “memnun edecek”, ama “işçilerin istismarına” yol açacak, kuralsız, güvencesiz ve esnek bir iş yaşamı ortaya çıkaracak , İş ve çalışma yaşamını temelinden sarsacak ve iş barışını bozacak, son derece tehlikeli ve son derece yanlış maddeler içermektedir. Eğer bu düzenleme geçerse, bu insanlara iş bulacağız derken, şimdilik 3,5 milyon işçinin İş Güvencesi Hakkı, Kıdem Tazminatı Hakkı, İşe İade Hakkı, Sendikalı Olma ve Toplu İş Sözleşmesinden Yararlanma Hakları gibi   kazanılmış haklarının gasp edilmesini yol açacaksınız ve bu işçileri ikinci sınıf işçi haline getirilecektir” dedi.

3 KONFEDERASYONDAN TEK SES!

Teklifin geri çekilmesi gerektiğini söyleyen CHP’li Vekil; “Çoğu zaman kendi aralarında büyük bir rekabet olan ve birbiriyle anlaşamayan, üç büyük işçi konfederasyonu, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK bu konuda anlaşıyorlar ve üç gün önce kamuoyuna ortak bir bildiri açıklıyor, bu teklifi geri çekin ve bizimle görüşün diyorlar. İşyerlerinde ve meclisin önünde eylem yapıyorlar” ifadelerine yer verdi.

İŞÇİLERİN SESİNE KULAK VERİN!

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi’nin yasalaşmasının çok ağır sonuçları olacağını, işçileri istismarına neden olabileceğini, güvencesiz  ve esnek bir iş yaşamı ortaya çıkaracağını uyarısında bulunarak Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a çağrıda bulunarak;  “İşçilerin sesine kulak vermeniz ve teklifin özellikle 21. 33. ve 37. maddelerini geri çekmeniz, ülkenin yararına olacaktır” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş konuşmasında şunlara da değindi;

PATRON TALEP EDİYOR, BAKANLIK YAPIYOR!

“Ülkemizde iş ve çalışma yaşamının kronikleşmiş, yapısal ve ağır sorunları vardır. Bu sorunlar maalesef çözüleceğine, derinleşerek devam etmektedir ve bu sorunlara yeni ve büyük sorunlar eklenmektedir. Çünkü ülkemizde sorunları çözeceğine, sorun üreten bir siyasi zihniyet, “saray rejimi” zihniyeti vardır.

Siz de iş ve çalışma yaşamındaki sorunları çözeceğinize, uyguladığınız yanlış politikalarla gerilime sebep oluyorsunuz. Patronlar talep ediyor, siz yapıyorsunuz. Denetimin ve teftişin yapılmadığı, güvencesiz, kuralsız, esnek bir iş ve çalışma hayatı kurguluyorsunuz. İşçiyle işveren arasına girip, işverenden yana saf tutuyorsunuz ve işçilerin huzurunu bozuyorsunuz. İş hukukunun en temel ilkesi olan “işçinin korunması” ilkesini çiğniyorsunuz. Bunu yapmayın, bu yanlış.

380 İŞ MÜFETTİŞİ BAKANLIKTAN KAPI DIŞARI EDİLDİ

Geçtiğimiz hafta, İLO’nu 81 No’lu İş Teftiş Sözleşmesine görev yapan Ankara Grup Başkanlığında çalışan ve 47 ilde denetim ve teftiş yaparak, iş kazalarının önlenmesi için son derece önemli ve kritik bir görev yürüten “380 iş müfettişini” bakanlıktan kapı dışarı ederek, evlerine gönderildi. Bu çok yanlış bir karar. Çünkü iş müfettişlerinin işyerlerini, evden denetlemesi ve teftiş etmesi fiilen mümkün değildir. İşverenleri rahatsız etmeyeceğiz diye iş kazalarına davetiye çıkarıyorsunuz. Denetimin ve teftişin olmadığı bir yerde iş kazası olur, iş cinayeti olur. Bakanlığınızın bu yanlış uygulaması nedeniyle meydana gelecek iş kazalarındaki ölümlerden ve yaralanmalardan hukuken ve vicdanen sorumluluk ağır olacaktır. Bu kararınızı tekrar gözden geçirmeniz ve iş müfettişlerine yeniden görev yapabilecekleri bir resmi bina tahsis etmeniz ülkenin yararına olacaktır. 

ÇALIŞMA YAŞAMI SORUNLAR YUMAĞI!

10 Milyon İşsiz var…

Makyajlı TÜİK verilerine göre 4 milyon 227 bin işsiz, ancak yine TÜİK verilerine göre bir yılda iş bulma ümidini kaybeden 1 milyon 335 bin, fiilen iş aramadığı halde çalışmak isteyen 4 milyon 201 bin kişi ile birlikte, gerçekte işsiz sayısı 10 milyonun üzerindedir.

5 Milyon İşçi Kayıtdışı…

Açlık sınırının 2 bin 482 TL. olduğu ülkemizde hiçbir sosyal güvence olmadan açlık sınırının altında ücretle kayıtdışı çalışan işçi sayısı 5 milyondur.

Asgari Ücretle Çalışan Sayısı 10 Milyon…

10 milyon işçi, açlık sınırının altındaki 2 bin 324 liralık asgari ücret veya civarında ücretle çalışmak zorunda kalmaktadır.

10 Milyon Emekli, 5 Milyon EYT’li…

Açlık sınırının altında emekli maaşı alan 10 milyon emekli,  bu emeklilerden emekli olduğu halde hiç geçinemeyip çalışmak zorunda kalan 65 yaş üstü 1 milyon  emekli,  emekli olmayı hak ettiği halde, yaşa takılarak emekli olamayan 5 milyon EYT’li vardır.

Yılda 270 bin İş Kazası Oluyor…

Her yıl meydana gelen ortalama 270 bin iş kazası sonucu yaralanarak iş göremez hale gelen ortalama 75 bin işçi bulunmaktadır. Her yıl iş cinayeti sonucu yaşamını yitiren kişi sayısı ortalama 1.800, 18 yılda hayatını kaybeden işçi sayısı ise toplam 32.500’dür.

Sendikal Hak ve Özgürlükler Engelleniyor…

Ülkemizde sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılmasının önüne engeller konulmaktadır. Sendikalı işçi sayısı resmi rakamlara göre %13,66 ‘dır. Ama gerçekte sendikalı işçi sayısı ise %8,84’tür.Resmi rakamlara göre %9,43 olan toplu sözleşmeden yararlan işçi sayısı  gerçekte ise %5,78’dir.Ağır şartlarda çalıştırılan ve hiçbir yasal haktan yararlanamayan çocuk işçiler ve kadın işçiler, insanlık dışı koşullarda ve kaçak çalıştırılan milyonlarca sığınmacı bulunmaktadır.

SGK Batıyor, İşsizlik Sigorta Fonu Talan Ediliyor…

 2020 yılında tarihi rekor kırarak, ilk 7 ayda 50 milyar 39 milyon 280 bin liraya ulaşan Sosyal Güvenlik Kurumu açıkları nedeniyle SGK Emekli maaşlarını ödeyemeyecek duruma gelmiştir. İşçilere değil de amacı dışında işverenlere kullandırılan İşsizlik Sigorta Fonu’nun içi boşaltılmakta, kıdem tazminatı da fona devredilmek istenmektedir.

TÜRKİYE YÖNETİLEMEZ HALE GELDİ!

İş ve çalışma yaşamındaki bu kötü tabloyu sadece Covid-19 salgınına bağlamak son derece yanlıştır. İş ve çalışma yaşamındaki kötü tablonun sorumlusu 18 yıllık Ak Parti iktidarı ve devleti bir anonim şirket gibi gören saray rejimidir. Ülkemizde Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemiyle Türkiye yönetilemez hale gelmiştir ve son iki yıldır ekonomik kriz derinleşerek devam etmektedir. Yanlış yönetim nedeniyle ekonominin yapısal sorunları vardır. Ekonomi de olduğu gibi çalışma yaşamının temelinde ve kaynağında da saray rejimi ve yanlış yönetim vardır. Aslında Covid-19 salgını bu kötü yönetimi tam anlamıyla açığa çıkarmıştır. Bu sebepler güçlendirilmiş parlamenter rejime dönmeden iş ve çalışma yaşamında hiçbir şey düzelmez.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.