Öne Çıkanlar diyarbakır istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin cumhurbaşkanı suriye

CHP'li Şevkin: “TEİAŞ’tan Sonra Sırada TPAO ve BOTAŞ mı Var?”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi  (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) halka arz yoluyla özelleştirilme kararına tepki gösterdi. Dr. Şevkin, “Türkiye’nin enerji güvenliği tehlikeye atılmıştır. Bu yanlış karardan derhal dönülmelidir” diye konuştu.


Özelleştirmenin TEİAŞ’la kalmayacağını savunan Dr. Şevkin, Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payının Katar Yatırım Otoritesi’ne (QIA) devrinin ardından Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ) de özelleştirme kapsamına alınacağı yönündeki iddiaları soru önergesiyle meclis gündemine taşıyan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’den “Gündemimizde TPAO ve BOTAŞ’ın özelleştirilmesiyle ilgili bir konu yok” yanıtı alan Dr. Şevkin, “TEİAŞ’ın özelleştirilmesi gözleri yeniden TPAO ve BOTAŞ’a çeviriyor. Enerji Bakanı her ne kadar gündemlerinde olmadığını söylese de iki önemli kurum da önümüzdeki süreçte Cumhurbaşkanlığı kararıyla özelleştirme yanlışlığına itilirse şaşırmayın” dedi.


“KAMU YARARI YOK!”


Türkiye’de elektrik iletimi ve dağıtımında sorumlu olan ve alanında tekel konumundaki devlet kuruluşu TEİAŞ’ın aktif büyüklüğünün 27 milyar lirayı aştığını, kâr oranını bir yıl içerisinde üçe katlayarak 1.6 milyar liradan 4.84 milyar liraya çıkardığını anımsatan Dr. Şevkin, 8 binden fazla personelin çalıştığı TEİAŞ’ın özelleştirilmesinin hiçbir şekilde kamu yararı taşımadığını, tam aksine kamunun bir kez daha zarara uğratılacağını kaydetti.
TEİAŞ’ın özelleştirilme kararının ardından akıllara eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın katıldığı bir televizyon programında TPAO ve BOTAŞ’la ilgili sözlerinin geldiğini ifade eden Dr. Şevkin, “Albayrak, Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz rezervi hakkındaki sorulara cevap verirken, “Bu son süreç gerek TPAO ve gerek BOTAŞ’ı farklı bir lige çıkaracak. Önümüzdeki yakın süreçte bu keşiflerin gelişmesiyle birlikte gerek TPAO, gerek BOTAŞ’ın bilançoları önce yurt içi, sonra yurt dışı olabilir, halka arz sürecinin de önünü açacak” sözlerini hatırlattı.


“BORSA İSTANBUL, TEİAŞ DERKEN TPAO VE BOTAŞ MI VAR?”


Dr. Müzeyyen Şevkin, “Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk payının Katar Yatırım Otoritesi’ne (QIA) devrinin ardından akıllara sırada TPAO ve BOTAŞ mı var? sorusu gelmişti. TPAO ve BOTAŞ’tan önce TEİAŞ’la  ilgili alınan özelleştirme kararı gözleri yeniden BOTAŞ ve TPAO’ya çevirmiştir. Enerjide stratejik öneme sahip kurumlarımızın bir bir elden çıkarılması Türkiye’nin güvenli geleceğine vurulacak ağır bir darbe olacaktır. Enerji güvenliği tehlikeye atılan bir Türkiye’de önü alınamaz sonuçlar doğacaktır” diye konuştu.
İktidarın her doğalgaz rezervi müjdesinin ardından zam ve özelleştirme kararı çıktığını, halkın enerjiyi sürekli zamlı kullandığını dile getiren Dr. Şevkin, TEİAŞ özelleştirmesinin de hem devletin hem de vatandaşın ekonomisini baltalayacağını, denetimsizlikten kaynaklı enerjide yaşanan sorunların artacağını söyledi.


DOĞALGAZ REZERVİ, TPAO VE BOTAŞ İLİŞKİSİ!


TEİAŞ özelleştirmesinin akıllara bir çok soru taktığını da vurgulayan Dr. Şevkin, TBMM’de yasalaşan “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile TPAO’dan sonra BOTAŞ’ın da Kamu İhale Kanunu (KİK) denetiminden uzaklaştırıldığını, kaldı ki TPAO ve BOTAŞ’ın bünyesinde yer aldığı Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) da hem KİK’e hem de Sayıştay denetimine tabi olmadığını dile getiren Dr. Şevkin, “Her ne kadar Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, soru önergemize verdiği yanıtta önlerinde TPAO ve BOTAŞ’ın özelleştirilmesine dair gündem maddesi bulunmadığını söylese de bir gece ansızın Cumhurbaşkanlığı kararıyla, Karadeniz’de bulunduğu söylenen doğalgaz rezervinin çıkarılmasındaki finansman darboğazının aşılması amacıyla TPAO ve BOTAŞ hisseleri de satılabilir” diye konuştu.
CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, ülkenin enerji güvenliğini tehlikeye atacak bu yanlış karardan derhal dönülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.