Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ClinicExpert Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech Mangal

CHP’den TBMM Başkanı’na İçtüzük Mektubu

CHP, TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a İçtüzük teklifine ilişkin gönderdiği yazıda, “Bu teklif, anayasaya uyum amaçlı teknik düzenlemelerin boyutunu aşan, muhalefetin sesini kısmaya dönük ifadeler içermesi bir yana 27 Eylül günü sağlanan mutabakata aykırıdır” dedi. CHP, gerekli müzakereleri yaptıktan sonra İçtüzük değişiklik teklifinin mutabakatla işleme konulmasını istedi.

CHP Grup başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç imzasıyla TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a gönderilen yazıda, 27 Eylül Perşembe günü gerçekleştirilen toplantıda, 24 Haziran seçimleriyle yürürlüğe giren Anayasa çerçevesinde TBMM İçtüzüğü’nde yapılacak teknik değişikliklere ilişkin Meclis bürokratlarınca hazırlanan düzenlemenin siyasi parti gruplarına iletilmesi, tüm partilerin mutabakatıyla hazırlanacak teklifin hızlı bir şekilde komisyon ve Genel Kurul’da görüşülmesi noktasında mutabık kalındığı belirtilerek şöyle denildi:

"TEKNİK DÜZNELMEYİ AŞAN MADDELER"

“Tarafımıza ulaştırılan ve Meclis Başkanlığı’na da imzanızla sunulan düzenleme, Anayasa değişikliğinin gerektirdiği teknik düzenlemeleri aşan maddeler içermektedir. İlgili teklif, Başkanlık Divanı üye sayısının başkan hariç belirlenmesi, Meclis soruşturması önergelerinin yasama dönemi bittiğinde geçersiz sayılması, geçmişe dönük Yüce Divan’da yargılanma imkanı bulunmasına karşın eski başbakanlar hakkında bu yolun kapatılmış olması, TBMM bütçe taslağının genel sekreter tarafından hazırlanması, süresi içinde cevaplandırılmayan yazılı soru önergeleri için başkanın ilgili bakanlara dikkat çekme yazısı göndermesi uygulamasına son verilmesi ve yazılı soru önergelerine 500 kelime kısıtı getirilmesi gibi teknik düzenlemenin amacını aşan bu ve bunun gibi pek çok düzenleme içermektedir.

"REFERANDUMA SUNULAN METNE AYKIRI"

Aynı şekilde, yürütme temsilcilerinin komisyon ve Genel Kuru'lda temsili, konuşması ile bütçe kanun tekliflerinin görüşüldüğü oturumlara katılması gibi Anayasa değişikliğine aykırı bir takım düzenlemeler de ilgili metne eklenmiştir. Anayasa değişikliği teklifi halkoyuna sunulduğunda sözlü soru önergelerinin kaldırılmasına gerekçe olarak bakanların TBMM’ye gelmeyeceği vurgulanmışken, getirilen bu değişiklik teklifinin referanduma sunulan metnin ruhuna aykırı olduğu ortadadır. Halkoyuna sunulan metinle yapılmak istenen rejim değişikliği cumhurbaşkanı danışmanlarınca 'tek kişilik bir hükümet modeli' ifadesiyle kamuoyuna anlatılmış ve yürütme temsilcisinin yalnızca 'cumhurbaşkanı' olabileceği vurgulanmışken İçtüzük teklifine 'yürütme temsilcisi veya temsilcileri' ifadesinin eklenmiş olması ciddi bir tartışmayı beraberinde getirecektir.

Bu teklif, anayasaya uyum amaçlı teknik düzenlemelerin boyutunu aşan, muhalefetin sesini kısmaya dönük ifadeler içermesi bir yana 27 Eylül günü sağlanan mutabakata aykırıdır. Bu nedenle parti gruplarını toplantıya çağırmanız ve gerekli müzakereleri yaptıktan sonra İçtüzük değişiklik teklifinin mutabakatla işleme konulması gerektiği yönündeki görüşümüzü bildiriyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.