Öne Çıkanlar deprem azerbaycan KENAN DOĞULU meclis Aleyna Tilki Yıldız Tilbe Sertab Erener demet akalın zorlu psm marmaris gülben ergen sezgin tanrıkulu

CHP’li Başevirgen, “ Makyajlı TÜİK’in Rakamları Emeklinin Canına Okudu”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, emeklilere yapılan zam oranının, ağırlaşan hayat koşulları karşısında yetersiz kaldığını belirterek, “Yeni yılın ilk günlerinde gelen zam yağmuru altında en çok ezilen kesim yine emekliler olacak. Yetersiz olan bu zam sonrasında da milyonlarca emeklinin geçim çilesi bitmeyecek. Cumhurbaşkanı, en düşük emekli maaşını kendi maaşının 40’ta biri olarak uygun gördü.” dedi.

“Makyajlı TÜİK’in Rakamları Emeklinin Canına Okudu”

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ilan ettiği makyajlı enflasyon verileri ile memur ve memur emeklisine yüzde 27,48, işçi emeklisine yüzde 25,47 zam yapıldığını söyleyen Başevirgen, “ Eski SSK'lı ve Bağ-Kur'lu emeklilerin maaşına 6 aylık enflasyon oranı kadar yani yüzde 25,47 oranında zam yapıldı. Çarşı pazardaki gerçek enflasyonun yüzde yüze yaklaştığı gerçeği yine görmezden gelindi. Verilen yüzde 25 zam sonrasında aldığı ücret 2 bin 500 liranın altında kalanların maaşı 2 bin 500 liraya sabitlendi. Ancak bu artış ne yazık ki emeklilerin geçim sorununu çözmekten çok uzakta kaldı." diye konuştu.

“Açlık sınırının yarısı kadar emekli maaşı kabul edilemez.”

Açlık sınırının 4 bin 652 TL, yoksulluk sınırının ise 13 bin TL’yi geçtiğini hatırlatan Başevirgen, “Gıda fiyatlarında rekor artışlar yaşanıyor. Gıda fiyatları önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 54,96 arttı. Bununla birlikte giyim, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalara üst üste zam geliyor. Son bir yılda elektrik %155, doğalgaz %43 zamlandı. Asgari ücret bile cebe girmeden eridi gitti. Açlık sınırının yarısı kadar emekli maaşı kabul edilemez. 2 bin 500 TL ile emeklilerin yaşayabilmesi neredeyse imkansız.” dedi.

“En Düşük Emekli Maaşı Asgari Ücret Kadar Olmalı”

CHP’li Başevirgen, en düşük emekli maaşının asgari ücrete eşitlenmesi taleplerinin AKP iktidarı tarafından sürekli reddedildiğini söyleyerek “ İktidar emekli maaşlarının asgari ücret düzeyine çıkartılması talebimize sürekli kulak tıkadı. Geldiğimiz noktada ise asgari ücret ile en düşük emekli maaşı arasındaki makas iyice açıldı. Fark bin 350 TL’den den bin 753 TL’ye çıktı. Emekliye verilen maaş 2022 yılının ortasına kadar bile yetmeyecek ve hızla erimeye devam edecek.” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.