Öne Çıkanlar AİLE bahçeli kasımpaşa Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Alparslan Türkeş Sıkıntı 2024 Yılı Alan Değişikliğine Bağlı Yer Değişikliği Atama sonuçları Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası İYİ Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Phaselis 8 Eylül 2023 Cuma Gündem Özeti Cyril Ramaphosa

CHP’li Budak: “Vergisini Düzenli Ödeyeni Teşvik Edin”

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, pandemi nedeniyle vatandaşların tahakkuk eden vergileri zamanında ödeyemedikleri için borçlandıklarını, bu nedenle TBMM’ye getirilen yapılandırma teklifinin bu açıdan olumlu olduğunu belirterek, “Ama bunun bir yöntem haline getirilmesi mali disiplin açısından son derece yanlıştır. Bu vergi adaletini de yok eder. Tüm dünyada vergisini zamanında ödeyen yurttaşlar ödüllendirilirken bizde neden bu uygulanmıyor? Vergisini düzenli ödeyene teşvik olarak bir ödül verin ki ödemeyenleri de teşvik etsin” dedi.

Budak, TBMM Genel Kurulunda vergi borçlarına yapılandırma getiren yasa teklifinin görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“2020 yılı bütçesinde bütçe açığı tahmini 138,9 milyar liraydı fakat 172,7 milyar lira açık verdik. Yani bütçe tahmini yüzde 24,3 saptı. Bu açığın sadece pandemi nedeniyle olduğunu söylemek yanlış olur, temel neden mali disiplin ve yönetim zafiyeti sorunudur. Dolayısıyla, söz konusu bütçe açığı keşke gelir kaybına uğrayan vatandaşlarımızın, işsiz kalan yurttaşlarımızın ve onlara yapılması gereken gelir desteği kaynaklı olsaydı.

         

Tüm dünyada vergisini düzenli ödeyen vatandaşlar mükâfatlandırılır. Ben bunu otuz yıllık vergi mükellefi olarak söylüyorum. Vergisini düzenli ödeyene teşvik olarak bir ödül verin; ödemeyenleri de teşvik etsin. Bu iktidar çıkardığı her vergi affıyla, matrah artırımıyla dürüst mükelleflerin güvenini de sarsmıştır. Bu açıdan Türkiye’de bir vergi adaletinin olmadığı ortadadır.”

MALİYE BAKANLIĞINDAN İTİRAF GİBİ GRAFİK

Hazine ve Maliye Bakanlığının geçen ay yayımladığı Kamu Maliyesi Raporuna ilişkin eleştirilerini de dile getiren Budak, “Bu raporda itiraf gibi bir grafik var. Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile Türkiye'nin merkezi yönetim bütçe dengesinin gayrisafi yurt içi hasılaya oranları 2019 yılı ile pandemiyle geçen 2020 yılı için kararlaştırılmış. Bu ülkelerin 2019 yılında merkezî bütçesi gayrisafi yurt içi hasılalarının binde 8'i oranında açık vermiş, bu açık 2020 yılında yüzde 5,9'a çıkmış. İspanya'da 2019'da yüzde 1,3 olan bu açık 2020'de yüzde 8,4'e çıkmış. İtalya'da ise yüzde 1,8'den yüzde 9,3'e yükselmiş. Ülkemizde ise 2019 yılında yüzde 2,9 olan açık oranı 2020 yılında yalnızca yüzde 3,4'e çıkmış. Yani Maliye Bakanlığı bu tabloyu bir övünç tablosu olarak sunuyor ancak bu bir utanç vesikası. Çünkü bütün Avrupa ülkelerinin halkını covidden korumak için kaynaklarını seferber etmesinin göstergesi. Bütçe kaynaklarını covidden etkilenen esnafa, işsiz kalan vatandaşa, güvencesiz turizm çalışanlarına bu dönemde dağıtmayacaksınız da ne zaman, kime dağıtacaksınız? Bu göstergeler bir mali başarı değil, Hükûmetin yurttaşlarımızı pandemi döneminde yalnız ve çaresiz bıraktığının göstergesidir” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.