Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan Dünya Haberleri

CHP’li Demirtaş: "Elektrik Ve Doğalgaz Zamlarını Geri Alın!"

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, elektrik ve doğalgaz zamlarının geri alınmasını istedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe Komisyonu’nda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde, Bakan Fatih Sönmez’in elektrik ve doğalgaza zam yapılmayacağı sözünü verdiğini hatırlatarak “Seçimler bitti, ne oldu? Vatandaşa hayırlı ve uğurlu oldu mu? Maalesef olmadı. Sayın Bakan, elinizde var böyle bir imkân. Gelin, şu zamları geri alın” çağrısında bulundu. 

CHP’li Demirtaş konuşmasında şunları ifade etti;

“İŞÇİYE, MEMURA YÜZDE 6, ELEKTRİĞE DOĞALGAZA YÜZDE 56!"

Geçtiğimiz mart ayında yerel seçimler öncesinde “Hem doğal gazda hem de elektrikte önümüzdeki dönemde herhangi bir tarife değişikliği olmayacak; vatandaşımıza hayırlı, uğurlu olsun.” dediniz ve böyle bir müjde verdiniz. Partinizin birçok yöneticisi de benzer yönde açıklamalar yaptı. Elektrik ve doğal gazda zam yağmuru başladı ve fahiş ve insafsız zamlar yaptınız. Seçimden sonra yaptığınız zamlar yüzde 30’u buldu, son bir yılda yaptığınız zamlar ise yüzde 56’yı buldu. Sayın Bakan, sözünüzü tuttunuz mu? Maalesef tutmadınız. Tek adam ve Ak Parti kadrolarının uyguladığı yanlış ekonomi politikalarının faturasını öncelikle dar gelirli ödüyor. İşçinin, memurun, emeklinin maaşlarına yaptığınız zam yüzde 6; elektriğe, doğal gaza yaptığınız zam yüzde 56. Ekonomik krizin dar gelirliyi vurduğu bu dönemde dar gelirliye bir darbeyi de siz vuruyorsunuz. Sanayicimiz de aynı durumda. Sanayici de bu fiyatlarla bu enerji girdileriyle üretim yapamıyor. Sayın Bakan, keşke sözünüzü tutsaydınız da seçimden sonra hiç değilse şu yüzde 30’luk zamları yapmasaydınız. Şimdi bir öneride bulunuyorum. Sayın Bakan, elinizde var böyle bir imkân. Gelin, şu zamları geri alın. Emekliyi, işçiyi, memuru, çiftçiyi, dar gelirliyi, sanayiciyi düşünün ve bu şekilde onların mağduriyetlerini giderin. Bütün toplumun geniş kesimleri sizden bunu bekliyor. 

BAŞARISIZLIK HİKAYESİ!

Zonguldak taş kömürüyle var olan bir kenttir. Bugün itibarıyla Türkiye’nin ağır sanayisinde kullanılmak üzere 6 milyon ton taş kömürüne; termik santral ve diğer sektörlerde kullanılmak üzere 30 milyon ton, toplam ortalama 36 milyon ton taş kömürüne ihtiyaç vardır. 2002’de siz iktidara geldiğinizde taş kömürü üretimi kamu ve özel sektörle birlikte 3 milyon tondu. Şimdi ise ne kadar? 1 milyon tona düştü. Yani tam bir başarısızlık hikâyesi.

ZONGULDAK’A UKRAYNA’DAN KÖMÜR GELİYOR!

Tabii Zonguldak’ta, bugün -geldiğinizde göreceksiniz ki- 1 kilo bile kömür yok çünkü kömür anında tüketilmekte. Bugün kömür almaya kalkışın, kömür bulamazsınız. Zonguldak’a kömür nereden geliyor? Bakın, yerin altında yüz elli yıllık kömür ihtiyacını karşılayacak kömür olmasına rağmen Ukrayna’dan geliyor, Güney Afrika’dan geliyor ve Kolombiya’dan geliyor. Evet, Türkiye Taşkömürü Kurumunun üretimini artırmalıyız diyoruz, yerli ve millî kömür olsun diyoruz, buna katılıyoruz ancak bunun için fazla bir çaba sarf etmiyorsunuz

TTK’NIN 7 BİN İŞÇİ AÇIĞI VAR!

Bugün itibarıyla Türkiye Taşkömürü Kurumunun norm kadrosu 14.500’dür, işçi sayısı ise sadece -üretim ve yer üstüyle toplam olmak üzere- 7.500’dür yani şu anda yaklaşık 7 bin üretim işçisi açığı vardır. 1.500 işçi aldınız, evet; seçimden önce Sayın Cumhurbaşkanının ağzından böyle bir vaat çıktı ve 1.500 işçi aldınız bir buçuk, iki yılda ama o arada 1.000 işçi emekli oldu. Yine, üretim açığı, işçi açığı devam ediyor. Bu, Zonguldak için çok önemli “Yerin altında 150 yıl yetecek kadar kömür var.” diyoruz “Yerin üzerinde 10 binlerce Zonguldaklı işsiz.” diyoruz “Ülkemizin de taş kömürüne ihtiyacı var.” diyoruz ama yerli kömürü üretemiyoruz. Sayın Bakan bunun için soruyorum: Bu TTK’nin işçi açıklarını ne zaman gidereceksiniz? Biz diyoruz ki: Derhâl giderin çünkü Zonguldak’ın da Türkiye’nin de Türk ekonomisinin de buna ihtiyacı var.

MADENLERDE ÖLÜMLER DEVAM EDİYOR

 Madenlerdeki iş kazaları da hız kesmeden devam ediyor, işçi ölümleri devam ediyor; özellikle Zonguldak’ta kaçak maden ocaklarındaki ölümler devam ediyor. Bunun için elbette bir şeyler yapmaya çalışıyorsunuz ama yeterli gelmiyor ki bu işçiler ölmeye devam ediyorlar. Biz, bu sebeple madenlerdeki işçi ölümlerinin önlenmesi için gerekli tedbirleri daha fazla almanızı sizden istirham ediyoruz”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.