Öne Çıkanlar Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı bugünün gündemi gündem özeti cumhurbaşkanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

CHP’li Demirtaş: ‘İŞKUR’ Neyi Gizliyor?

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, İŞKUR’un işsizlik maaşı başvuruları ile ödenen miktarı yayınlamamasını eleştirerek; “İŞ-KUR’un böyle bir süreçte işsizlik maaşı başvuruları ve ödenen miktarı açıklamaması, bu konudaki istatistikleri yayınlamaması net işsizlik rakamını gizlediğinin göstergesidir” dedi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemi bir soru önergesi veren CHP’li Demirtaş, önergesinde şunları ifade etti:

İŞSİZ SAYISI ARTIYOR!"

TOBB’un araştırma kuruluşu SPM, Şubat ayı işsizlik oranını %14.9 olarak hesapladığını belirtirken, Şubat ayında 32 bin sanayi işçisinin de işini kaybettiğini, işsiz sayısının 4 milyonu geçebileceğini ifade etmiştir. DİSK-AR tarafından TÜİK verileri değerlendirilerek hazırlanan Mart 2019 tarihli İşsizlik ve İstihdam Raporuna göre ise dar tanımlı işsiz sayısı 4 milyon 302 bin olarak belirlenirken, geniş tanımlı işsizlik oranı %20.9 yani 7 milyon 153 bin olarak ifade edilmiştir.

"İŞSİZLİK FONU ŞAİBELİ!"

İŞKUR, son 4 aydır işsizlik maaşı başvuru istatistiklerini yayınlamamaktadır. Son olarak Şubat ayı istatistiklerini önce web sayfasında yayınlayan İŞKUR bunları da daha sonra kaldırmıştır. Yani Ocak 2019’da 653 bin 925 kişiye 646 milyon lira maaş ödendiği açıklanmış daha sonra hiçbir açıklama yapmamıştır. Oysa kayıtlı işsiz sayısında Aralık 2018’den bu yana önemli oranda artış yaşanmıştır. Aralık 2018'de 3.509.603 olan kayıtlı işsiz sayısı, Ocak 2019’da 3.775.660, Şubat ayında 3.953.325, Mart ayında da 4.048.050'ye çıkmıştır. İŞ-KUR’un böyle bir süreçte işsizlik maaşı başvuruları ve ödenen miktarı açıklamaması, bu konudaki istatistikleri yayınlamaması net işsizlik rakamını gizlediğinin göstergesidir. Bunun yanında, bu istatistiksel verilerin yayınlanmaması İşsizlik Fonu ile ilgili zaten şaibeli olan duruma dair şüpheleri daha da arttırmaktadır”

"SON 4 AYDAKİ İŞSİZ SAYISI KAÇ?"

Türkiye İş Kurumu’nun, işsizliğin önlenmesinin yanında istihdamı korumak, geliştirilmek ve yaygınlaştırmak gibi amaçlarının da olduğunu hatırlatan CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, bunun için öncelikle işsizliğin istatistiklerle tespit edilerek, bu istatistiklerin kamuoyu ile paylaşması gerektiğini belirtti. CHP’li vekil önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
1)2002’den bu yana toplam olarak kaç kişiye, ne kadar işsizlik maaşı ödenmiştir?
2)Son 4 ayda -Ocak, Şubat, Mart ve Nisan 2019 ayrı ayrı belirtilmek üzere-kaç kişi işsizlik maaşı için başvuruda bulunmuştur? Başvuruda bulunanlardan kaçına işsizlik maaşı ödenmeye başlamıştır? 
3)Son 4 ayda işsizlik maaşı için başvuru sayısının açıklanmamasının nedeni nedir?
4)İŞKUR, Türkiye’deki işsizliğin gerçek boyutları ile ortaya koyacak istatistikleri hangi gerekçeyle kamuoyundan gizlemektedir?
5) İşsizlik maaşı için başvuranların sayısında son 4 ayda hızlı bir yükseliş yaşandığı için mi söz konusu rakamlar kamuoyundan gizlenmektedir?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.