Öne Çıkanlar deprem KENAN DOĞULU meclis Sertab Erener zorlu psm gülben ergen cem yılmaz Ebru Gündeş İrem Derici tarkan zülfü livaneli Hadise

CHP’li Erdoğdu: “Dünyada Örneği Olmayan Merkez Bankası Yönetimiyle Karşı Karşıyayız”

CHP İstanbul Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Aykut Erdoğdu, uzun süredir dünyada örneği olmayan bir Merkez Bankası yönetimiyle karşı karşıya olduklarını bildirerek, “Merkez Bankası herhangi bir banka olsa idi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) hemen el koyardı” dedi.

Erdoğdu, yaptığı açıklamada, bankanın altın ve swap dahil uluslararası rezervlerinin 84,5 milyar dolar, yükümlülüklerinin 131,4 milyar dolar olduğunu, uluslararası rezervler son dönemde artsa da yükümlülüklerin de arttığını, bu durumun rezervlerdeki artışı anlamsız kıldığını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yayımladığı Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri raporuna göre, bankada 34,2 milyar dolar tutarında altın rezervi ve 1,5 milyar dolar karşılığı Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) rezerv parası olan özel çekme hakkı (SDR) hesabı bulunduğunu, swaplar dışarıda tutulduğunda bankanın net rezervlerinin, eksi 47,9 milyar dolar düzeyine indiğini vurgulayan Erdoğdu, şunları kaydetti:

“Toplam swap tutarı bir önceki aya göre 3,9 milyar dolar artarak 66,8 milyar dolara yükseldi. Döviz rezervleri eksi -77,2 milyar dolar seviyesinde. TCMB’nin net rezervleri swap dahil Ekim sonu itibariyle 18,9 milyar doları ancak buluyor. Swaplar hariç tutulduğunda net rezervler eksi 47,9 milyar dolar geriliyor.

Brüt döviz rezervlerinin yüzde 79,1’i swaplardan oluşuyor. TCMB’nin bankalar ile yaptığı swap tutarı Ekim’de bir önceki aya göre 3,9 milyar dolar artarak 50,8 milyar dolara yükseldi. Ekim sonu itibariyle bankanın net açık piyasa işlemleri (APİ) fonlaması olan 223,2 milyar liranın yüzde 54,1’i swap kanalı üzerinden gerçekleştirildi.”

“ÜLKENİN EN ÖNEMLİ KURUMLARININ İÇİNİ BOŞALTTILAR”

AKP iktidarının bu ülkenin en önemli kurumlarının içini boşalttığını, kabile devletlerinde görülecek yönetimiyle sorunları içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini belirten Erdoğdu, şöyle devam etti:

“Ekonomi her alanda, hukukta, ekonomide, vergi düzeninde, sağlıkta, eğitimde, güvenlikte, çalışma hayatında, dışişlerinde istikrar, düzen ister, iyi yönetim ister. Her gün kararların değiştiği bir yönetim istemez. Dünyada merkez bankaları nasıl yönetiliyor görüyoruz. ABD’de Merkez Bankası Fed’e ABD Başkanı’nın bir talimat verdiğini veya Fed’in talimatla faiz kararını değiştirdiğini duyan var mı? Ülkemizde Merkez Bankası izin almadan faiz artırımına gidemez oldu. Bu uğurda 130 milyar dolar rezervi yok pahasına elden çıkardı. Gelinen noktada Merkez Bankası’nın kasası tamtakır durumda. Bunun hesabının verilmesi gerekir.”

“Brüt döviz rezervlerinin yüzde 79,1’i swaplardan oluşan, fonlamanın bile yüzde 54,1’ini swap kanalıyla yapan dünyada kaç Merkez Bankası vardır” diye soran Erdoğdu, “Merkez Bankamızın adını Swapbank olarak değiştirsek yanlış olmaz. Uluslararası rezervleri, bankaların, Katar ve Çin’in swap desteğiyle 84,5 milyar dolar, yükümlülükleri 131,4 milyar dolar olan bir merkez bankası, para politikasını düzgün yönetemez” görüşünü dile getirdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.