Öne Çıkanlar Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı bugünün gündemi gündem özeti cumhurbaşkanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

CHP’li Gürer: “Kiracı Üreticiler De Destekten Yararlanmalıdır”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kiraladıkları hazine arazilerinde üretim yapan çiftçilerin tarımsal desteklemelerden yararlanabileceği düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticileri ziyaret etti. Üreticilerin sorun ve taleplerini dinleyen Gürer, kiraladıkları tarım arazilerinde, kendilerine ait tapuları olmadığı için tarımsal desteklemelerden faydalanamayan çiftçilerin, bu konuda yaşadıkları mağduriyete artık son verilmesi gerektiğini ifade etti. 

Türkiye genelinde benzer sorun yaşayan binlerce üretici olduğuna işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçiler,  kiralayıp ekim yapabilmeli ve bu üretimleri için tarımsal desteklemelerden faydalanabilmelidir. Kiraladıkları tarım arazilerinde üretim yapan çiftçiler, bu arazilerin tapuları kendilerine ait olmadığı için ve tabu ibraz edemediklerinden dolayı desteklemelerden yararlanamamaktadır. Bu sorun, ülkemizde binlerce çiftçiyi yakından ilgilendirmektedir. Bakanlık  üreticilerin taleplerine karşılık vermelidir. ” diye konuştu. 

CHP Niğde Milletvekili Gürer,  kiracı ya da hazine arazilerine ekim yapan üreticiler tarımsal desteklemelerden yararlanabilecek düzenlemeye ihtiyaç duyuyor.  Devlet desteğini kiraya veren alıyor. Hazine arazi yıllardır eken ise bundan mahrum kalıyor. Hazine arazisinde kiracı olan çiftçinin ektiği yer, aldığı ürün, yaptığı iş belli. Bu nedenle çiftçi desteklenmelidir. Bu üreticilere desteklemeler sağlanmalı ki, çiftçi üretime devam etsin.  Çiftçimiz toprağı ekmeyi sever. Yeter ki desteklensin” ifadelerini kullandı. 

TOPRAKSIZ ÇİFTÇİYE TOPRAK VERİLMELİ 


1984 yılında başlayan “Tarım Reformu” ve “Arazi Dağıtım Projesi” kapsamında bugüne kadar dağıtılan arazi miktarına ilişkin soru önergesine, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıt verdiğini belirten CHP Milletvekili Gürer, “Sayın Bakan, projesi kapsamında 15 ilde, 16 bin 151 çiftçiye 1 milyon 43 bin 620 dekar hazine arazisi dağıtıldığını açıkladı. Arazi Dağıtımında, 3083 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinin "Hak Sahipliğinin Tespitinde Aranacak Şartlar" başlığı altındaki 36. Maddesinde de belirtilen şartları taşıyanların hak sahibi olabildiğini belirten Bakan Pakdemirli, soru önergemize verdiği yanıtta ‘Hak sahibi çiftçilere dağıtılan topraklar, tespit edilen bedel karşılığı 4 yıl ödemesiz 10 yılda ve 10 eşit taksitte faizsiz olarak ödenmektedir. 3083 sayılı Kanun kapsamda bugüne kadar 15 ilde, 199 köy/belde de, 1.043.620 dekar hazine arazisi 16.151 çiftçi ailesine dağıtılarak çalışmalar tamamlanmıştır’ şeklinde açıklamada bulundu. Ancak adı geçen proje 1984 yılında başlatılan bir projedir ve Tarım Reformu ile dağıtılan araziler ülke gerçeğini değil, sayısal verileri göstermektedir” şeklinde konuştu. 

CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Çiftçi destek istiyor; çünkü tarla var, toprak var, işi yapacak çiftçi var ama planlama olmadığı için sorun da var. Bu sorunlar ortadan kaldırılmalı, çiftçinin taleplerine olumlu yanıt verilmelidir” diye konuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.