Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İyi Parti tsk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener esnaf Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar YKS chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

CHP’li Şevkin’den Adana’ya ‘İstiklal Madalyası’ İçin Kanun Teklifi…

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Kurtuluş Savaşı ve Türk Devrimi'nin akışı içerisinde Atatürk'le bağlantılı birçok gelişme yaşayan Adana’ya ‘İstiklal Madalyası’ verilmesi için kanun teklifi sundu.


Mustafa Kemal Atatürk’ün 1. Dünya Savaşı'nın yenilgi ile biten acılı günlerinde Adana’da bulunduğunu hatırlatan Dr. Şevkin, Atatürk’ün Suriye'den çekilen Yıldırım Orduları Grup Kumandanı olarak, mütarekenin ilk günlerini Adana’dan izlediğini kaydetti. Atatürk’ün Türk ulusunu egemenliğe ve bağımsızlığa kavuşturma plânını Adana’da tasarladığını kaydeden Dr. Şevkin, “Bunu kendisi, Büyük Zaferden sonra 15 Mart 1923 günü Adana'ya ilk geldiğinde "Bende bu vakayiin ilk hissi teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana'da doğmuştur" diyerek açıklamıştır. Bu açıdan, Atatürk'ün zaferlerle dolu askeri ve siyasi hayatında, Adana'nın özel bir yeri vardır” dedi.

“ULUSAL BAĞIMSIZLIK DÜŞÜNCESİ ADANA’DA HAYAT BULDU”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu kanun teklifinde Adana'nın gururunun, ulusal bağımsızlık ve egemenlik düşüncesinin Atatürk'ün kafasında oluşturduğu bir şehir olmasından kaynaklandığını dile getiren Dr. Şevkin, kanun teklifinin gerekçesinde devamla şu görüşlere yer verdi:

“Bu gurur ve aynı zamanda mutluluğa eklenen diğer bir gelişme de, büyük zaferden sonra Mustafa Kemal'i ilk bağrına basan şehrin Adana olmasıdır. Atatürk, İstiklâl Savaşı'nın zaferle sonuçlanmasından ölümüne kadar, Çukurova'ya yedi defa gelmiştir Bu gezilerinden Adana'da kalan sıcak anıları Çukurovalılar ılık yüreklerinde taşımışlardır. Atatürk, yurt köşelerini gezerken, görüp geçen bir insan değil, karanlığın ötesindekileri gören, göremediklerini sezen bir yaradılıştaydı.
İzlenimlerinin tümünü ya o esnada verdiği direktiflerle ya da Ankara'ya döndüğü zaman değerlendirmekteydi.

“ATAMIZIN ÇUKUROVA ZİYARETLERİ BÜYÜK DEĞER TAŞIR”

Tarım, ekonomi ve sosyal nitelikteki sonuçları açısından da Atatürk'ün Çukurova seyahatleri, büyük değer taşımaktadır. Atatürk burada yaptığı konuşmalarında gericiliğin, bağnazlığın, bozgunculuğun yıkıcılığına değinmiş, milletimizin uygarlık ve çağdaşlık amacına yönelmesine, tekniğin değerini öğrenmesine ışık tutmuştur.
Sanatın ve sanatkârın önemine, bol üretimin gereğine, kültürün değerine, hemen her seyahatinde parmak basan Atatürk, dile, tarihe dair ilginç konuşmalar yapmıştır.
Mustafa Kemal'in 1923 Mart'ında Adana'ya yaptığı ziyaret, zengin anılarla doludur. O, Büyük Zafer'den sonra ilk ziyaretini Adana'ya yapmıştı, ölümüne neden olan son hastalığını hiçe sayarak, 1938 yılı Mayıs'ında yaptığı ziyaret ise Hatay'ı kurtarmak amacına yöneliktir. Büyük Zafer'den sonra onu ilk gören Adana, hastalığı sırasında son ziyaret ettiği yer de yine Adana, olmuştur.
Unutulmaz kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde verilen İstiklal savaşımız tarihe “mazlum milletlerin emperyalizme karşı ilk başkaldırışı ve emperyalizme karşı indirilen ilk büyük darbe” olarak geçmiştir. Bu büyük ve onurlu mücadele kuşkusuz Anadolu’nun her bir köşesinde sayısız kahraman da yaratmıştır.

KAHRAMANLARI VE YENİ ADANA’YI DA ANLATTI

İstiklal Savaşı’nda Adana başta olmak üzere Türkiye savunması için canlarını hiçe sayan, halkı vatan savunması için örgütleyen Sinan Tekelioğlu, Tufan Bey, Kozanoğlu Doğan Bey, Rahime Hatun, Kibarların Mehmet, Gizzik Duran, Sıçramaz Hüseyin Hoca, İbo Osman, Şeyh Cemil Nardalı, Deli Hacı Ağa, Köşker Duran, Ahmet Remzi Yüregir gibi Adana tarihinde önemli yer etmiş bir çok kahraman da mevcuttur.
Öte yandan düşmana kalemiyle karşı koyan, 25 Aralık 1918’de Ahmet Remzi Yüregir ve Avni Doğan öncülüğünde kurulan Yeni Adana Gazetesi de Adana’da yayın hayatını sürdürmektedir. 102 yıllık tarihi geçmişi ve misyonuyla kentin büyük bir değeri olan Yeni Adana Gazetesi bugün Türkiye Cumhuriyeti’nde kuruluşundan bu yana yayınını kesintisiz sürdüren en eski fakat mücadeleci, ilk günkü heyecan ve ruhla Atatürk ilke ve devrimlerinin yılmaz savunucusu olmaya devam etmektedir.
NEDEN İSTİKLAL MADALYASI?
Adana'nın gururu, ulusal bağımsızlık ve egemenlik düşüncesinin Atatürk'ün kafasında oluşturduğu bir şehir olmasındandır. Bu kanun teklifi ile İstiklal Mücadelesi’nde kahramanlık örneği sergilemiş, vatan savunmasının önemiyle hareket etmiş ve sayısız başarılara imza atmış Adana’mıza ‘İstiklal Madalyası’ verilmesi amaçlanmıştır. İstiklal Savaşı (Kurtuluş Savaşı) esnasında ülke savunması içini gözünü budaktan sakınmayan kahramanların barındığı, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesi’nin ilham kaynağı olan Adana’ya ‘İstiklal Madalyası’ verilmelidir.”
CHP’li Şevkin, bu vesileyle Adana’nın 5 Ocak Kurtuluş Günü’nü de coşkuyla kutladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.