Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan İrlandayı Avrupanın Bulut Merkezi Yapacak ClinicExpert Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech

CHP’li Tanal’dan "Bedelli 3 Vekil" Başvurusu

CHP’li Mahmut Tanal, bedelli askerlikte maaş ve sigorta primlerinin yattığını ortaya çıkardığı 3 AKP’li vekil hakkında kamu zararının tahsili konusunda TBMM Başkanlığı’na ve SGK’ya başvurdu.


24 Haziran 2018 seçimlerinde milletvekili seçildikten sonra bedelli askerlik uygulamasından yararlanan AKP Konya Milletvekili Selman Özboyacı, AKP Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ve AKP Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel’in, bedelli askerlik süresince yasal düzenlemelere aykırı olarak hem vekil maaşı aldıklarını hem de sigorta primlerini TBMM’ye ödettiklerini ortaya çıkaran CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, ‘bedelli usulsüzlüğü’nün peşini bırakmıyor.


CHP’li Tanal, TBMM Başkanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) ayrı ayrı dilekçelerle başvurarak kamu zararının söz konusu AKP’li vekillerden tahsil edilmesini talep etti.

Tanal, Meclis Başkanlığı’ndan 3 milletvekiline askerdeyken ödenen maaşların faiziyle birlikte geri alınmasını isterken, SGK’dan ise 3 vekilin sigorta primi bedellerinin TBMM’ye iade edilmesini ve vekillerin bedelli askerlik süresinin emeklilik için geçerli süreye sayılmaması konusunda işlem yapılmasını talep etti.


"TBMM’YE: ÖDENEN MAAŞLAR 3 VEKİLDEN TAHLİS EDİLSİN"


Tanal, Meclis Başkanlığı’na ilettiği başvuru dilekçesinde, bedelli askerliğe yönelik Askerlik Kanunu’nun geçici 55’inci maddesini ve Devlet Memurları Kanunu’nun 108. maddesini hatırlatırken, TBMM Başkanlığı’nca adı geçen Milletvekillerine bedelli askerlik hizmetini ifa ettikleri süreçte çalışmaya devam ediyormuş gibi aylık ücretlerinin ödendiğini ve sigorta primlerinin yatırıldığını aktardı.


Dilekçede, 3 AKP’li vekilin bedelli askerlik süresince kendilerine ödenen maaşı iade etmemelerinin açıkça hukuka ve hakkaniyete aykırılık teşkil ettiğinin altı çizildi.

AKP’li Selman Özboyacı, Ahmet Büyükgümüş ve Müslüm Yüksel’e bedelli askerlikte yapılan ödemelerin, söz konusu vekillerin sebepsiz olarak zenginleşmelerini sağlamakla birlikte TBMM’yi, devleti de zarara uğrattığının belirtildiği dilekçede, “Bedelli askerlik uygulamasından faydalanılan tarihler belirlenerek, bu tarihlerde adı geçen milletvekillerine yapılan harcamaların, ödemelerin tespit edilerek, ödeme yapılan tarihten itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte tahsil edilmesi” talep edildi.

"MİLLETVEKİLLİKLERİ DÜŞÜRÜLSÜN"

Tanal dilekçesinde ayrıca, Anayasa’ya göre milletvekilliği ile bağdaşmayan iş yapmalarından dolayı Özboyacı, Büyükgümüş ve Yüksel’in milletvekilliklerinin düşürülmesinin hukuka ve hakkaniyete uygun olacağını kaydetti.

"SGK’YA: SİGORTA PRİM BEDELLERİ İADE EDİLSİN, EMEKLİLİKLERİNE SAYILMASIN"


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, SGK’ya gönderdiği başvuru dilekçesinde ise ilgili yasal düzenlemeleri anımsatarak, aylıksız veya ücretsiz izinli sayılması gereken AKP Konya Milletvekili Selman Özboyacı, AKP Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ve AKP Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel’in bedelli askerlik uygulamasından yararlandıkları sürede hukuka aykırı şekilde TBMM Başkanlığı tarafından sigorta primlerinin yatırıldığını belirtti.


Aylıksız veya ücretsiz izinli sayılan memurların emekliliklerine dair primin yatırılmadığını, yalnızca memurların genel sağlık sigortası primlerinin yatırılabildiğini dilekçesinde anlatan Tanal, “Böylece bedelli askerlik yapacak olanlar ve hak sahipleri devletin yalnızca devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmektedir. Dolayısıyla adı geçen Milletvekillerinin (Özboyacı, Büyükgümüş, Yüksel) bedelli askerlik uygulamasında geçirdikleri süre içinde tamamı yatırılan sigorta primi bedellerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na iade edilmesi gerekmektedir. Ayrıca anılan bu Milletvekillerinin emeklilik primleri olarak tahsil edilmediği kabul edilmeli ve bedelli askerlik uygulama süresinin emeklilik için geçerli süreye sayılmaması hususunda gereğinin yapılmasını talep ederim” ifadelerini kullandı.

"TANAL ORTAYA ÇIKARDI: BABANIN PARASI DEĞİL DEVLETİN PARASI!"


TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri devam ederken kürsüye çıkan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, AKP’li vekiller Selman Özboyacı, Ahmet Büyükgümüş ile Müslüm Yüksel’in bedelli askerlik yaptıkları sırada hem milletvekili maaşı aldıklarını hem de sigorta primlerinin Meclis tarafından yatırıldığını açıklamıştı.

Tanal’ın iddiasını doğrulayan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, 3 milletvekilinin bir aya denk gelen 25 bin lirayı Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na bağışladığını savunmuştu.

Tekrar kürsüye çıkan Tanal ise usulsüz şekilde alınan maaş ve sigorta primi bedellerinin iade edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu, senin babanın parası değil, devletin parası. İstediğin yere bağışlayamazsın” eleştirisinde bulunmuştu.

Bedelli askerlik yapan milletvekillerinin askerlik süresi boyunca maaş almaması, sigortalı olmaması gerektiğini belirten Tanal şunları söylemişti: “Özür dileyin. Böyle çakma asker olmaz, çakma kahraman olmaz! Böyle bir şey olur mu? Sen geleceksin hem milletvekili olacaksın hem maaş alacaksın hem Genel Sekreterlik senin sigortanı yatıracak ve gelip diyeceksin ki, ‘Ben Mehmetçik Vakfına bağışladım.’ Senin babanın parası değil o! Nasıl o maaşı alırsın? Nasıl bilgi vermezsin?”

"MECLİS BAŞKAN VEKİLİ, 3 AKP’LİYİ SUÇLADI: ÇİP Mİ TAKACAĞIM?"


AKP’li TBMM Başkan Vekili Süreyya Sadi Bilgiç de 3 AKP’li vekili bedelli askerliğe gideceklerine dair Meclis’i bilgilendirmedikleri gerekçesiyle suçlayarak, “Çip mi takacağım milletvekiline?” diye sormuştu.

Tekrar konuşan Bilgiç, devamında “Başkanlığın hiçbir şekilde, dedikoduyla ya da kulaktan duyduğu şeylerle işlem tesis etmesi mümkün değildir. Kayıtlarımıza gelen, milletvekillerinden bize gelen bir izin talebi, herhangi bir şey olmadığı için, resmî kayıtlarımızda milletvekillerimizin askerlik yapmalarına ilişkin herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ben bunu paylaşıyorum resmî olarak” demişti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise kanunların çiğnenmesini asla tasvip etmediklerini kaydetmişti.

"ONLAR AYNI ZAMANDA AK GENÇLER!"

Bedelli askerlik skandalının odağındaki isimlerden Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, aynı zamanda AKP Genel Merkez Gençlik Kolları Başkanlığı görevini yürütüyor. Konya Milletvekili Selman Özboyacı ise AKP Genlik Kolları’nda Büyükgümüş’ün yardımcısı konumunda. Özboyacı, AKP Genel Merkez Gençlik Kolları Tanıtım ve Medya Başkanı olarak görevini sürdürüyor."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.