Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech Mangal En İyi Uluslararası Film Online İşlemler

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yeni AKM Projesini Tanıttı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni Atatürk Kültür Merkezi projesini tanıtarak, 2019 yılının ilk çeyreğinde tamamlanacağını, proje kapsamında Taksim Meydanı’nın da yayalaştırılacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıkılarak opera binasına dönüştürülecek olan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) lansmanını gerçekleştirdi. Erdoğan, 2019 yılının ilk çeyreğinde, tamamlanıp hizmete girdiğinde Atatürk Kültür Merkezi’nin İstanbul için "yüz akı, sembol bir mekan" haline geleceğini ifade etti.

AKM’nin talihsiz bir mekan olduğunu ifade eden Erdoğan, merkezin 1930’larda başlayan macerasının 40 yıl sonra fiziki gerçekleşmesiyle sonuçlandığını belirtti. Açılışının üzerinden bir yıl geçtikten sonra ise yangın nedeniyle kapılarını tekrar kapatmak zorunda kaldığına dikkat çeken Erdoğan, “Bilimsel verilere rağmen bu yapının yıkılıp yeniden inşaasına karşı yürütülen direnişin, kültür sanat hassasiyetinden değil ideolojik saplantılardan kaynaklandığını gayet iyi biliyoruz. Protestolar, davalar, kampanyalar ve onca kavga gürültünün ardından sonunda nihayet bilimin, aklın, mantığın yoluna gelinmiştir. Bugün tanıtımı yapılacak projeyle, AKM’nin yıkılarak yeniden inşa süreci başlamış oluyor. Türkiye 10 yıl önce yapması gereken bir işe ancak bugün başlayabiliyor. Bundan dolayı çok üzgünüm. Çünkü çoktan biz AKM’yi bitirmiş ve milletimizin hizmetine sunmuş olacaktır” dedi.

"Kurumsallaşmış Bir Lobi Var"

Kaybedilen 10 yılın hesabını kimin vereceği sorunu yönelten Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu engellemeyi yapanların sırtlarında yumurta küfesi yok. Kaybettikleri hiçbir şeyde yok. Sadece ülkemize kaybettirdikleri var. Bu zihniyet bizim karşımıza her alanda çıkıyor. Ülkemizde taş üstüne taş koydurtmamayı maharet sayan, sistemin açıklarını, tüm zaaflarını kullanan hatta dışardan da ciddi destek alan kurumsallaşmış bir lobi bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Başkanı olduğum gün bu lobiyi tespit ve teşhir etmiştik. Başbakan olduk, bu lobinin her yerde aynı faaliyeti gösterdiğini gördük. Cumhurbaşkanı olduk, Avrupa’dan Amerika’ya kadar dünyanın dört bir yanında aynı lobinin uzantılarıyla karşılaştık. AKM’nin yeniden inşasına karşı çıkan zihniyetle, Türkiye’nin terörle mücadeleyi engellemeye çalışan anlayış aynıdır. Yeni havalimanı ve diğer projelerimizi engellemek isteyen güçlerle, Suriye ve Irak’taki operasyonumuzu engellemeye çalışan eller de aynıdır.”

"2019 İlk Çeyreğinde Bitireceğiz"

AKM’nin yeniden inşası konusunda sabırlı bir tutum sergilediklerini, dikleşmedilerini ama dik durduklarını ifade eden Erdoğan, hedeflerinden taviz vermeden bugünlere geldiklerini kaydetti. Yeni AKM’den en çok, yıllardır bu projeden sabote etmek için uğraşanların yararlanacağını dile getiren Erdoğan, “AKM inşallah 2019 ilk çeyreğinde bitireceğiz. Zaten mermerlerine varıncaya kadar her şeyleri geldiler sundular, beraberce bakanımla şu uygundur-şu değildir vesaire şimdiden bütün hazırlıklarını yaptık. Adım adım takip edeceğiz. Çünkü eğer işimize sahip çıkmazsak bunun sonucunu yakalamak da mümkün değildir. Bu bizim için olmazsa olmaz, adeta bir süreç, nasıl ki Harbiye Kongre Merkezi’ni 17 ayda yerin dibine girerek bitirdiysek, inşallah bunu da kısa zamanda bitireceğiz” dedi.

Araç Trafiği Yer Altına Girecek

Proje ile Taksim Meydanı’nda araçların görülmeyeceğini belirten Erdoğan, şu bilgileri verdi:

“Gümüşsuyu’ndan geliş ve araçlar oradan yerin altından Mete Caddesi’nden Taşkışla’ya doğru devam edecek. Dolayısıyla AKM’nin önünde bir araç trafiğini görmeyeceksiniz. Aynı şekilde Marmara Oteli’nin önünde de bir araç trafiği görmeyeceksiniz. Tamamen yayalaştırılmış bir Taksim Meydanı’nı göreceksiniz. Taksim Meydanı’nın bu yayalaştırma süreci, yeni peyzaj düzenlemeleriyle farklılık kazandıracak. İnşallah 2 bin 500 kişi içerde programları izleyecek ama bunun dışında da dışarda dev ekrandan inşallah halkımız meydanda gelecek, icabında çimlerin üzerinde, bankların üzerinde, ekrandan orayı izleme imkanı bulacak. Dünyada gelişmiş ülkeler meydanlarıyla anılır. Hepsinin kendilerine has dev meydanları vardır. Bizim maalesef bu tür meydanlarımız hep yok edildi, yok oldu. İnşallah Taksim yeniden o özelliğine kavuşacak ve bu trafiğin tamamen yer altına alınmasıyla Taksim Meydanı inşallah ortaya çıkacak.”

"Ankara'da Da Yeni Adımlar"

Meydan için Ankara’da da yeni adımların atılacağını kaydeden Erdoğan, başkentin de meydanlara kavuşacağını, çevre düzenlemeleriyle de örnek hale geleceğini ifade etti. Proje üretemeyenlerin, milleti hedef alanların, millete hakaret edenlerin tavırlarının ise içinde bulundukları çaresizliğin ifadesi olduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle dedi:

“Sen, ben, bizim oğlan mantığıyla hareket ederek, 'küçük olsun benim olsun' kolaycılığına kaçtıkları sürece milletimiz onları yedek kulübesinde tutmayı sürdürecektik. Ülkemizde bir kesim eskiden beri belirli alanları kendi tekelinde görmekte, kimseyi buralara yaklaştırmamaya çalışmaktadır. Kültür sanat da bunun başında geliyor. Şu acı gerçeği tespit etmek durumundayız. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Osmanlı dönemde üç tarzlı siyasetten muasırlaşma yolu konusunda kati bir tercih ortaya konmuştur. Ancak sorun bu tercihin altının doldurulamamış olmasıdır. Türkiye taklit seviyesinin gerisinde bir kültür üretimine mahkum edilmiştir. Ağızlarını her açtıklarında batılılıktan, modernlikten, çağdaşlıktan söz edenlere soralım bakalım. Dünya çapında hangi eserleri ortaya koyabilmişler? Örneğin dünya çapında bir opera sanatçısı, bir pop sanatçısı, aktör, gitarist yetiştirebilmişler mi? Nasıl bir uçak, telefon, işletim sistemi ortaya çıkartamamışsak, kültür ve sanat alanında aynı başarısızlığı ne yazık ki yaşadık. Bu bir ortam, iklim, zihniyet meseledir. İklim çorak olunca, bir taraf kavrulurken bir taraf yeşermiyor. Aslında hedef doğruydu, yöntemler yanlış olunca hedefe ulaşılamadı.”

“Belli Bir Kesimin Değil…”

Hedefe ulaşmak için farklı yöntemler kullandıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin üç kat büyütülmüş olmasının, Cumhuriyet tarihinin en büyük çağdaşlaşma hamlesi olduğunu belirtti.

Yeni AKM’nin sadece belli bir kesimin değil tüm halkın gelip programları izlediği bir yer olacağını kaydeden Erdoğan, “Burada belli bir elitin gelip programları izlediği bir yer olamayacak. Burada tüm halkımızın, milletin gelip programları izlediği bir yer olacak. Eğer mazruf vasatsa zarf istediği kadar şatafatlı olsun oradan bir şey çıkmaz. İkisi birbirini tamamlayacak ki dünya çapında isimler, eserler ortaya koyabilelim” dedi.

Türkiye’yi her alanda küresel düzeyde söz ve iddia sahibi ülke haline getirmenin mücadelesini verdiklerini söyleyen Erdoğan, “Taksim Meydanı inşallah çok daha farklı hale geliyor. AKM, sadece 2 bin 500 kişilik salonda yapılan toplantılarla anılmayacak. Tüm içerdeki etkinliklere imkan hazırlayacak, gerek tiyatro noktasında gerek diğer kitap teşhir alanlarıyla, bütün oralardaki ben tabi kafe demeyeceğim, oralardaki dinlenme noktalarında adeta kıraathaneleriyle çok daha farklı zenginliğe sahip olur. En üst katındaki gerçekten hakikaten lokantası boğaza nazır, herhalde İstanbul’da benzeri olmayacak tabi tüm mesele oradaki takdim çok çok önemli. Türk mutfağının oradaki takdimi bir çekim alanını ayrıca oluşturacak. Sadece belli günlerde, akşamlarda değil her an hareket halinde olan bir mekan olarak tüm dünyaya hizmet verecek” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.