Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer Pandemi cumhurbaşkanı erdoğan çin türkiye istatistik kurumu gündem özeti beşiktaş abd Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk

DSP Genel Başkanı Aksakal, 17 Ağustos Depremini Hatırlattı

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, 17 Ağustos Depreminin yıldönümü vesilesiyle bir açıklama yaptı.

Aksakal açıklamasında;

“Büyük Marmara depreminin üzerinden 22 yıl geçti.

Binlerce yurttaşımızın yaşamını yitirdiği, binlercesinin yaralandığı ve binlerce binanın yıkıldığı, kullanılamaz hale geldiği, ülke ekonomisinin bel kemiği olan bölgenin yerle bir olduğu büyük felaketin yıldönümündeyiz.

Yaşanan acılar bugün de tazeliğini koruyor, giden geri gelmiyor. Peki “o günden bugüne değişen bir şey oldu mu?” diye soracak olursak; iyiye doğru bir arpa boyu yol alınamadığı gibi, yine yıkım, yine acı, yine gözyaşı ve yine “nerede devlet!” feryatları sürüp gidiyor.

Gerekli dersleri çıkarmakta bir müşkülümüz olduğu hususu tartışmasız şekilde önümüzde duruyor. Bunun en bariz göstergesi ise doğanın kudreti karşısında insanoğlunun aciz kaldığı artarda yaşadığımız onlarca deprem, yangın ve sel felaketleridir.

Bu böyle devam edemez!

Artık yaşam alanlarımızı doğayla barışık yöntemlerle geliştirmek zorundayız. Hem afetsiz kentleri, hem de insanca – hakça yaşamı hedefleyen cumhuriyetkent projelerini hayata geçirmek zorundayız.

Siyasi rant kaygısıyla göz yumulan kaçak yapılaşmaya, derelerin güzergâhlarına müdahaleye son verilmedikçe bu acılar yaşanmaya devam edecektir. Bu çarpık, iklime uyumsuz, doğal felaketlere açık şehircilik anlayışından vazgeçilmelidir. Spekülasyona ve ranta değil, bilime dayalı şehircilik sistemlerine geçilmesi zorunludur.

İmar Yasası değiştirilmeli, onun yerine bilime dayalı “Kent Planlama Yasası” çıkarılmalıdır. Bu vesileyle hükümete bir çağrıda daha bulunmak istiyorum; yaşanan doğal afetler sonrasında zarar gören binaların mevzuata aykırı yapılmış olanlarına izin veren ya da göz yuman yetkililere tazminat sorumluluğu da getiren bir yasal düzenleme ivedilikle meclise getirilmeli ve yasalaştırılmalıdır.

17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümü vesilesiyle tüm doğal felaketlerde yaşamını yitiren yurttaşlarımızı bir kez daha rahmetle anıyorum.” sözlerine yer verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.