Öne Çıkanlar meclis gülben ergen KENAN DOĞULU Ebru Gündeş ambulans 2016 yıl bütçesi abd savunma bakanı muş ted İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu kazım arslan yeşil türbe

Hassas Güdüm Kiti-82 Kullanıma Hazır

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ASFAT ve TÜBİTAK SAGE arasında imzalanan protokol kapsamında üretilen 1000 adet “Hassas Güdüm Kiti-82”nin teslim törenine katıldı.

Milli Savunma Bakanlığı ile Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) arasında imzalanan protokol kapsamında, ASFAT ana yükleniciliğinde, TÜBİTAK SAGE’nin teknik desteğiyle yapılan 1000 adetlik Hassas Güdüm Kiti-82’nin (HGK-82) 100 adetlik ilk kafilesinin teslim töreni, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile kuvvet komutanları, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) Genel Müdürü Esad Akgün ve Etimesgut 3’üncü Hava Bakım Fabrika Müdürü Ercan Erzincan’ın katılımıyla 3. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi.

Bakan Varank, buradaki konuşmasında, Hassas Güdüm Kiti-82’lerin, savunma sanayinde ilkleri gerçekleştiren TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirildiğini kaydederek, şunları söyledi:

2022 AĞUSTOS’TA TAMAMI TESLİM: Bu kitler, MK-82 genel maksat bombalarını, sahip oldukları güdüm teknolojisi ile tüm hava koşullarında gece veya gündüz görev yapabilen, hassas vuruş kabiliyetine sahip akıllı mühimmatlara çeviriyor. Bundan önce ilk kez TÜBİTAK SAGE ve ASELSAN ortaklığında HGK-82’lerin teslimatları yapılmıştı. Bugün teslimini gerçekleştirdiğimiz HGK-82’ler ise; ASFAT–TÜBİTAK SAGE ortaklığında yürütülen toplamda bin adetlik kit projesi kapsamında üretimi tamamlanan ilk parti. 2022 Ağustos ayına kadar tamamı teslim edilmiş olacak.

YERLİ VE MİLLİ KAŞİF: Daha önceki teslimatlardan farklı olarak bu projeyi değerli kılan bir husus var. Yerli ve Milli Küresel Konumlama Sistemi Alıcısı KAŞİF, projeye entegre edildi. Yani, teslim edilen kitlerde yerli ve milli KAŞİF alıcıları kullanıldı. Bu dışa bağımlılığı ortadan kaldıran çok önemli bir gelişme. Bunun haklı gururunu taşıyoruz. Ayrıca 3’üncü Hava Bakım Fabrika Müdürlüğümüze, Hassas Güdüm Kiti üretim kabiliyeti kazandırılması da bir başka vurgulanması gereken nokta.

KRİTİK ÖNEM: Her zaman yerli ve milli diyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın sıklıkla vurguladığı bir konu var. Kendi üretebileceğimiz ürünlerin yurt dışından tedarik edilmesine asla tahammülümüz yok. Bu manada savunma sanayimiz oldukça kritik önemi haiz. Çünkü artık ülkelerin siyasi bağımsızlığı savunma sanayindeki bağımsızlığından geçiyor. Savunma sanayi alanında ülkemize karşı uygulanan gizli açık ambargoları yerli ve milli üretimle etkisiz hale getiriyoruz.

5,6 MİLYAR LİRA DESTEK: Son 19 yılda TÜBİTAK aracılığıyla savunma alanında yaklaşık bin projeye 5,6 milyar lira destek sağladık. KOSGEB aracılığıyla son 3 yılda savunma sanayi işletmelerine verdiğimiz katkı 65 milyon liraya ulaştı. Savunma sanayi alanında faaliyet gösteren 41 Ar-Ge Merkezi, 5,1 milyar liralık maddi avantajdan faydalandı.

MKEK’TEKİ DEĞİŞİKLİK: Makine Kimya Endüstrisi Kurumumuzda (MKEK) planlanan değişikliğe de değinmek istiyorum. Maalesef muhalefet ‘MKEK özelleştiriliyor’ tarzında çok kirli bir dezenformasyon yürütüyor. Bazı sendikaların da bu oyuna geldiğini üzülerek takip ediyoruz. Mecliste görüşülecek kanun teklifine göre, Makine Kimya Endüstrisi Kurumumuz özelleştirilmeyecek, aksine kamu hüviyetini kanunla koruyacak. Sermayesi hazinede, yönetimi, hak ve yetkileri Milli Savunma Bakanlığı’nda olan özel hukuk hükümlerine tabi bir kamu şirketine dönüşecek. Çalışanlarının hakları ise sonuna kadar korunacak.

ÖNEMLİ AKTÖRLERDEN: Birçok yapısal probleme rağmen MKEK son yıllarda büyük atılımlara imza attı. Kamu şirketi vasfıyla çok daha verimli, çok daha rekabetçi bir hal alarak hem TSK’nın gücüne güç katacak hem de ihracatımıza daha büyük katkılar sunacak. ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN gibi çok daha hızlı hareket edebilen bir şirket statüsüne erişecek. MKEK’nin yaşayacağı dönüşümle, küresel rekabette önemli aktörlerden biri olacağına yürekten inanıyorum.

YERLİLİK VE MİLLİLİK ORANIMIZ YÜZDE 70’LERİ AŞTI

Milli Savunma Bakanı Akar da, TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilecek ve Hava Kuvvetleri Komutanlığının gücünü perçinleyecek Milli Ramjet Motorlu Hava-Hava Füzesi Gökhan’ın ve devam eden diğer yerli ve milli projelerin sonuçlanarak envantere girmesini heyecanla beklediklerini dile getirerek, “Tüm bu projeler, ülkemizin savunma alanında dışa bağımlılığının azaltılması ve TSK’nın etkin, caydırıcı, saygın niteliklerinin artırılmasına yönelik hayati önemi haiz projelerdir. Bu nedenle durup dinlenmeden, yılmadan, yorulmadan, gece gündüz azim ve kararlılıkla çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği, destek ve teşvikleriyle yüksek teknolojiye dayalı savunma sanayiimizdeki yerlilik ve millilik oranımız artık yüzde 70’leri aşmış bulunuyor. Hedefimiz bu oranı, 2023 yılında yüzde 75-80’lere taşımaktır. Bunun için gerekenleri yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

HASSAS GÜDÜM KİTİ-82

ASFAT’ın ana yükleniciliğinde Türk Silahlı Kuvvetleri envanteri için üretilen Hassas Güdüm Kiti-82 ile, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE) tarafından imal edilen 500 librelik MK-82 genel maksat bombalarına akıllı ve hassas vuruş kabiliyeti kazandırılarak her türlü hava koşulunda kullanılabilen bir mühimmat haline getirildi.

HGK-82 Projesi sayesinde MK-82 genel maksat bombaları, yaklaşık 15 deniz mili menzil kadar 1-2 metre hassasiyetle tanımlanan hedefi vurulabilme kabiliyetine erişti.

Projenin paydaşı TÜBİTAK SAGE tarafından yerli ve milli olarak geliştirilen, kalifikasyonu tamamlanan Küresel Konumlandırma Sistemi-KAŞİF, ilk defa bu proje kapsamında TSK'nın kullanımına sunuldu. Böylece HGK-82’de yerli ve millilik oranı yüzde 80’lere ulaştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.