Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası çukurova belediyesi Hakkari HAVA HAREKATI erdoğan recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon chp haberleri

İYİ Partili Özlale: “TÜİK İşsizlikle İŞKUR’dan Daha İyi Mücadele Ediyor”

TÜİK’in işsizlik verilerine İYİ Partili Özlale’den sert eleştiri geldi. Özlale, “TÜİK enflasyonda olduğu gibi işsizlikle mücadelede de hükümetin ana aktörü” dedi. 

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale, işsizliğin azaldığını açıklayan TÜİK’e sert eleştiriler getirdiği açıklamasında TÜİK’in İŞKUR verileri ile olan çelişkisine dikkat çekerek, “TÜİK işsizlikle İŞKUR’dan daha iyi mücadele ediyor! Anlaşılan o ki enflasyonda olduğu gibi işsizlikle mücadelede de hükümetin ana aktörü TÜİK” değerlendirmesini yaptı.

ANKARA/İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanlığı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı. TÜİK’e göre işsiz sayısı, haziranda bir önceki aya kıyasla 136 bin kişi azalarak 3 milyon 541 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,3 puanlık azalışla yüzde 10,3 olarak hesaplandı. İşsizlik oranı, geçen yılın aynı ayına göre ise 0,6 puan azaldı.

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Prof. Dr. Ümit Özlale, işsizlik verileriyle ilgili açıklamasında TÜİK’in İŞKUR verileri ile olan çelişkisine dikkat çekerek “TÜİK işsizlikle İŞKUR’dan daha iyi mücadele ediyor! Anlaşılan o ki enflasyonda olduğu gibi işsizlikle mücadelede de hükümetin ana aktörü TÜİK” değerlendirmesini yaptı.

2021’den sonra TÜİK’in işsizlik verileri ile İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı arasındaki ilişki dikkat çekici şekilde ayrışmaya başladığını ifade eden Özlale, “Belli ki TÜİK’in yaptığı revizyonlar, anketin gerçekleri yansıtma gücünü azaltmış” dedi.

Özlale ayrıca “Enflasyonu ve işsizliği düşük göster, büyümeyi şişir ve halka ekonomik başarı hikâyeleri anlat. Bunun adı ekonomiyi yönetmekse üniversite diplomasına zaten ihtiyaç yok” sözleriyle iktidarı eleştirdi.

“TÜİK işsizlikle İŞKUR’dan daha iyi mücadele ediyor”

Özlale’nin değerlendirmelerinden öne çıkan başlıklar şöyle:

“TÜİK işsizlikle İŞKUR’dan daha iyi mücadele ediyor!

2021’den sonra TÜİK’in işsizlik verisi ile İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı arasında ilişki dikkat çekici şekilde ayrışmaya başladı. Belli ki TÜİK’in yaptığı revizyonlar anketin gerçekleri yansıtma gücünü azaltmış.

Ocak 2015-Aralık 2019'da işsiz sayısındaki yıllık değişimlerin ortalaması ortalaması TÜİK’e göre %10,5 iken İŞKUR’a göre %15’ti. 2020’de her iki kurum da işsizliğin azaldığını söyledi. Ancak 2021'de işler değişti ve işsiz sayısı TÜİK’te azalırken İŞKUR’da artmaya başladı.

Cinsiyete göre işsiz sayılarının seyri de tutarsızlık gösteriyor

Yine tuhaf bir ayrışma cinsiyete göre işsiz sayısının seyrinde de karşımıza çıkıyor. 2020’ye kadar hem TÜİK hem de İŞKUR'da kadın ve erkek işsiz sayısının değişimi güçlü şekilde birlikte hareket ediyor. 2020-2022'de bu güçlü ilişki İŞKUR'da devam ederken TÜİK'te tamamen kopuyor.

“İşsizlikle mücadelede de hükümetin ana aktörü TÜİK!”

Anlaşılan o ki enflasyonda olduğu gibi işsizlikle mücadelede de hükümetin ana aktörü TÜİK!

Enflasyonu ve işsizliği düşük göster, büyümeyi şişir ve halka ekonomik başarı hikâyeleri anlat. Bunun adı ekonomiyi yönetmekse üniversite diplomasına zaten ihtiyaç yok.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.